Ωρα της αλήθειας για τη συμφωνία στη Βουλή

Ωρα της αλήθειας για τη συμφωνία στη Βουλή

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συγκρουσιακό κλίμα και με τα στοιχεία ενός γενικευμένου διχασμού να αποτυπώνονται πλέον και στο κοινωνικό σώμα, ολοκληρώνεται σήμερα το μεσημέρι και τίθεται σε ονομαστική ψηφοφορία από τα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας η συμφωνία των Σκοπίων.

Οι υψηλών τόνων ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, χθες, στην Ολομέλεια και ειδικότερα η ανταπόκριση που είχαν αυτές στους βουλευτές, όπως φάνηκε τόσο από το χειροκρότημα που εξασφάλισαν όσο και από επίσημες τοποθετήσεις ή και τα σχόλια στο Περιστύλιο, έδειξαν πως μάλλον «κλείδωσε» ο υπέρ της συμφωνίας συσχετισμός δυνάμεων: πέραν των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, θετική ψήφο δίνουν οι έχουσες κυβερνητικές θέσεις Ελενα Κουντουρά και Αικατερίνη Παπακώστα, ο εδώ και καιρό φιλικός προς τον ΣΥΡΙΖΑ – επίσης βουλευτής των ΑΝΕΛ Αθ. Παπαχριστόπουλος, οι Στ. Θεοδωράκης, Σπ. Δανέλλης, Γ. Μαυρωτάς και Σπ. Λυκούδης, καθώς και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Αθ. Θεοχαρόπουλος, κάνοντας άπαντες από χθες να προεξοφλούν 153 «Ναι» στη σημερινή ψηφοφορία.

Οι κ. Αλ. Τσίπρας και Κυρ. Μητσοτάκης, αν και στις ομιλίες τους κινήθηκαν, όπως αναμενόταν, σε ιδιαιτέρως οξείς τόνους, απέφυγαν τη χρήση εμπρηστικών φραστικών αναφορών. Τον τόνο έδωσε αρχικώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αφιέρωσε το σύνολο της παρέμβασής του σε καταγραφή επιχειρημάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα μιλήσω για προδοσία. Δεν αρμόζει στο Κοινοβούλιο». Ο πρωθυπουργός αν και στην αρχή κατηγόρησε τον πολιτικό του αντίπαλο για «διχαστικό λόγο», σε μια προσπάθεια να συντηρήσει την ανάλογου περιεχομένου επικοινωνιακή στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας ακριβώς της απουσίας τέτοιων αναφορών από τον πρόεδρο της Ν.Δ., εισήλθε με τη σειρά του στην καταγραφή θέσεων, προς απάντηση των επιχειρημάτων του κ. Μητσοτάκη, τα οποία πάντως επιχείρησε να απαξιώσει, λέγοντας ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. ασχολήθηκε με απολύτως δευτερεύοντα ζητήματα.

Λίγο πριν από την έναρξη των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών, η ένταση γνώρισε μία από τις κορυφώσεις της, με αφορμή την ομιλία του τέως υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και τις αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε, με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη να ζητεί αμέσως τον λόγο και να δίνει σειρά απαντήσεων στα όσα ο κ. Κοτζιάς είχε ισχυριστεί. «Εμείς είμαστε η λύση, εσείς είστε το πρόβλημα» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κοτζιάς απευθυνόμενος στους επικριτές της συμφωνίας. «Θαύμασα την αλαζονεία του κ. Κοτζιά», είπε σε αυστηρό τόνο η κ. Μπακογιάννη, παρουσιάζοντας διαχρονικά τις θέσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων της χώρας, αλλά και κινήσεις την εποχή που εκείνη ήταν «στο τιμόνι» της ελληνικής διπλωματίας, σε απάντηση κατηγοριών που εκτοξεύονται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα και στο περιθώριο ομιλιών κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών που διατηρούσαν στο σύνολό τους το ηλεκτρισμένο κλίμα στο εσωτερικό της Βουλής, εκείνο που συζητήθηκε πολύ στο Περιστύλιο ήταν η αιφνιδιαστική αλλαγή του αρχικού προγράμματος, όπως το είχε περιγράψει εξαρχής ο πρόεδρος της Βουλής: Αν και σχεδιαζόταν να εξαντληθεί ο κατάλογος των ομιλητών και να διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία ακόμα και τα ξημερώματα σήμερα, έπειτα από μια χωρίς διακοπή συνεδρίαση, το θέμα εξετάστηκε εκ νέου και αποφασίστηκε τελικά να υπάρξει διακοπή μετά τα μεσάνυχτα, και αφού επανεκκινήσει νωρίς σήμερα το πρωί, η ψηφοφορία να διεξαχθεί αργά το μεσημέρι (προσδιορίστηκε για τις 2.30 μ.μ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή