Το Μέγαρο Μαξίμου στρέφει το βλέμμα στην επόμενη μέρα

Το Μέγαρο Μαξίμου στρέφει το βλέμμα στην επόμενη μέρα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και εγένετο η Βόρεια Μακεδονία. Στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, καθώς χθες, στην επέτειο τεσσάρων ετών από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώθηκε «μία ιστορική» όπως τη χαρακτηρίζουν συμφωνία. Με το πέρας της ψηφοφορίας και την επικύρωση από 153 βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός προέβη σε μία δήλωση που, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως «η Βόρεια Μακεδονία που σήμερα (σ.σ. χθες) γεννήθηκε, θα είναι μια φίλη χώρα. Σύμμαχος και συμπαραστάτης της Ελλάδας στις προσπάθειές της για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνανάπτυξη στη περιοχή». Πλέον, στην Ηρώδου Αττικού, μετά δύο κρίσιμες ψηφοφορίες για την ψήφο εμπιστοσύνης και τις Πρέσπες, που έφεραν την αναδιάταξη της «γεωγραφίας» του Κοινοβουλίου, το βάρος πέφτει στην επόμενη μέρα. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημειώνουν πως είναι νωρίς για την αποτίμηση της συμφωνίας σε επίπεδο κοινωνικής αποδοχής, καθώς στόχος είναι σε βάθος χρόνου να αναδειχθούν οι θετικές πτυχές της και αυτό να καθίσταται σαφές σε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας. Στο Μαξίμου θεωρούν πως «ο χρόνος θα κυλά υπέρ μας», εστιάζοντας σε πρώτη φάση στην αποδυνάμωση του φόβου μεγάλου κομματιού της κοινωνίας και στην εμπέδωση της άποψης πως η ΠΓΔΜ δεν αποτελεί κάποιου είδους απειλή για τη χώρα. Είναι βέβαιο πως «η μάχη» για τις Πρέσπες δεν τελειώνει εδώ και με κάθε ευκαιρία θα αναδεικνύονται τα θετικά της συμφωνίας.

Το Μαξίμου αισιοδοξεί, καθώς οι δημοσκοπήσεις που βγαίνουν αποτυπώνουν μικρή μεν, αλλά υπαρκτή, αύξηση της αποδοχής της συμφωνίας, κυρίως από εκείνους που μέχρι πρόσφατα δήλωναν αναποφάσιστοι για το ζήτημα.

Την ίδια ώρα, οι Πρέσπες επιτάχυναν τις εξελίξεις όχι μόνο στα κεντροαριστερά του πολιτικού φάσματος, αλλά και στα δεξιά, με την αποκόλληση του Π. Καμμένου. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν περαιτέρω διάθεση να μείνουν σιωπηλοί στις επιθέσεις του Πάνου Καμμένου και οι «απαντήσεις» στον πρώην κυβερνητικό εταίρο γίνονται όλο και πιο σαφείς, προτάσσοντας μάλιστα το ιδεολογικό στίγμα. Δεν είναι τυχαίο πως ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή μίλησε για τη «δεξιά πολυκατοικία», στέλνοντας τον κ. Καμμένο σε συγγενή ιδεολογικά χώρο με τη Ν.Δ.

Ο κ. Κατρούγκαλος

Στην ίδια λογική, χθες, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως «οι ιδεολογικές διαφορές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που καλύπτονταν από τον συμφωνημένο στόχο για την έξοδο από τα μνημόνια δεν μπορούν να καλυφθούν πια», προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε να φοβηθούμε για τίποτα. Ολα τα γνωρίζει ο κ. Καμμένος κι όλα είναι καθαρά», προσθέτοντας το αιχμηρό πως «δεν μας αφορούν οι κατηγορίες του γιατί μιλάμε με πολιτικούς όρους», υπονοώντας πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν μιλά πολιτικά. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, διερωτώντο κατά πόσον ο κ. Καμμένος μπορεί να επιβιώσει πολιτικά επιχειρώντας να συντηρήσει το θέμα των Πρεσπών, καθώς το επόμενο διάστημα είναι βέβαιο πως η ατζέντα θα αλλάξει.

Τέλος, η επόμενη μέρα για την κυβέρνηση έχει σε πρώτο πλάνο και την πραγμάτωση του λεγόμενου «μετώπου της Κεντροαριστεράς». Το βασικό σκεπτικό το ανέλυσε ο κ. Τζανακόπουλος. Χαρακτηρίζοντας (στο Κόκκινο) «καταλύτη» τη συμφωνία των Πρεσπών για τη δημιουργία ενός μετώπου «ορθολογισμού και ρεαλισμού στις διεθνείς σχέσεις», σημείωσε πως αποτελεί θετικό βήμα, το οποίο όμως δεν φτάνει.

«Ενα ευρύτερο μέτωπο, το οποίο θα περιλαμβάνει συνολικότερες πολιτικές συμφωνίες, δεν αρκεί να μείνει στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών, χρειάζεται διάλογος για μία σειρά από ζητήματα», ήταν η αποστροφή του. Τέλος, όσον αφορά τον κ. Κόκκαλη, που ψήφισε κατά της συμφωνίας, από το Μαξίμου εκπέμπουν πως δεν τίθεται θέμα αντικατάστασής του, αφού είχε «εξαρχής δηλώσει την πρόθεσή του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή