Μη επανδρωμένο αεροσκάφος από την Αγκυρα

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος από την Αγκυρα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατασκευή νέου μη επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV), με δυνατότητα βομβαρδισμών από ύψος 40.000 ποδών και φόρτο κατευθυνόμενων (έξυπνων) βομβών, ανακοίνωσε χθες από την Αττάλεια ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο πλαίσιο ομιλίας του για τις διαρκώς επεκτεινόμενες δυνατότητες της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι το νέο UAV της τουρκικής εταιρείας Baykar Makina θα ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες και, όπως είπε, θα αποτελεί «ένα παράδειγμα στον κόσμο». Το «Ιπτάμενο Ψάρι», για το οποίο μίλησε ο κ. Ερντογάν θα ζυγίζει περί τους 5 τόνους με ωφέλιμο φορτίο από 450 έως 1.350 κιλά, θα διαθέτει 24ωρη αυτονομία πτήσης και θα υποστηρίζεται από δορυφορικό σύστημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, εν τω μεταξύ, θα μεταβεί σήμερα στη Λευκωσία για την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο. Ηδη από χθες, παραμονές της Ευρωμεσογειακής (Κύπρος, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Ισπανία και Πορτογαλία), η Αγκυρα εξέδωσε σειρά από NAVTEX (179/19, 180/19 και 181/19) με τις οποίες προαναγγέλλονται ασκήσεις και έρευνες από το «Μπαρμπαρός» στα νότια της Κύπρου. Η τουρκική κινητικότητα καταγράφεται λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Ερντογάν που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Φεβρουαρίου, με μόνη εκκρεμότητα την τοποθεσία (Κωνσταντινούπολη ή Αγκυρα). Αν και στην Αθήνα είναι απολύτως κατανοητό ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει στην τακτική που έχει επιλέξει σε ορισμένα μέτωπα, όπως π.χ. με τη δραστηριοποίηση στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ), παράλληλα υπάρχει μια σαφής απόφαση διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας.

Η επαφή με τον ίδιο τον Ερντογάν είναι απαραίτητη, προκειμένου να υπάρχει σαφής εικόνα για τις απόψεις της Αγκυρας, καθώς οποιοσδήποτε άλλος δίαυλος επικοινωνίας ίσως μεταδίδει ελλιπές, αν όχι παραπλανητικό μήνυμα. Στο νέο συγκεντρωτικό σύστημα εξουσίας που έχει εγκαθιδρύσει ο κ. Ερντογάν, ο πιο ασφαλής τρόπος εξαγωγής συμπερασμάτων για την πολιτική του είναι η επαφή με τον ίδιο. Στην ατζέντα θα είναι όλα τα διμερή, με τους υπουργούς Εξωτερικών (Μεβλούτ Τσαβούσογλου – Γιώργος Κατρούγκαλος) να διαδραματίζουν ρόλο. Τα δίδυμα σταθερής επικοινωνίας των υπουργών Αμυνας (Ευάγγελος Αποστολάκης – Χουλουσί Ακάρ) και Εσωτερικών/Μετανάστευσης (Δημήτρης Βίτσας – Σουλεϊμάν Σοϊλού) είναι σημαντικά, καθώς αντιπροσωπεύουν και δύο σημαντικά ζητήματα στην ατζέντα των δύο ηγετών, τη στρατιωτική ένταση που καταγράφεται αλλά και το προσφυγικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή