Αλ. Τσίπρας: Οι σχέσεις με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου

Αλ. Τσίπρας: Οι σχέσεις με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι σχέσεις με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ.

«Θα έχω την ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα να βρεθώ στην Κωνσταντινούπολη, να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν. Πέρα από τις δικές μου σκέψεις, θα του μεταφέρω και το κλίμα της σημερινής συνάντησης γιατί και οι 7 συμφωνούμε στο ότι οι σχέσεις της κάθε χώρας ξεχωριστά αλλά και της ΕΕ με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι: «όλοι μας στηρίζουμε την προοπτική μιας βιώσιμης λύσης του Κυπριακού και αυτή η λύση δεν μπορεί να έχει τρίτους εγγυητές ούτε βεβαίως κατοχικά στρατεύματα».

«Αυτή η λύση πρέπει να είναι προς όφελος όλου του κυπριακού λαού. Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων» πρόσθεσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε σημαντική επιτυχία της Ευρώπη τη συμφωνία των Πρεσπών στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ.

Είπε επίσης ότι το σημαντικότερο είναι ότι οι 7 αρχηγοί ξαναβρίσκονται σήμερα μετά από περίπου έναν χρόνο, δίνοντας μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας να υπερασπιστούμε τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες, την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και το διεθνές δίκαιο και να παίξουμε ένα καταλυτικό ρόλο στις ευρωπαϊκές και τις περιφερειακές εξελίξεις, τόνισε.

«Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου βίωσαν με τον εντονότερο τρόπο και την οικονομική και τη μεταναστευτική κρίση και έχουμε έναν λόγο παραπάνω να παλέψουμε μαζί», σημείωσε παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας.

Έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση υπό το πρίσμα της αλληλεγγύης, ιδίως όταν τα προβλήματα αυτά αφορούν το σύνολο της ΕΕ, τόνισε.

«Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, σε μια περίοδο που κυριαρχεί η λογική της εθνικής περιχαράκωσης, μπορούν και μέσα από την παράδοση και την στοχοπροσήλωση τους να δώσουμε μήνυμα συνεργασίας και ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε» πρόσθεσε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή