Ενοπλες Δυνάμεις: Θύελλα αντιδράσεων για τις κρίσεις

Ενοπλες Δυνάμεις: Θύελλα αντιδράσεων για τις κρίσεις

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλαπλές αντιδράσεις μέσα και έξω από τις Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) έχουν προκαλέσει οι κρίσεις των ανώτατων αξιωματικών που ακολούθησαν τις αλλαγές στη φυσική ηγεσία του στρατεύματος. Ορισμένες αντιδράσεις καταγράφηκαν από απερχόμενους ανώτατους αξιωματικούς, ενώ η Ν.Δ. αναδεικνύει το θέμα καταγγέλλοντας απόπειρα κομματικοποίησης και των Ε.Δ. Η κυβέρνηση αποκρούει τις καταγγελίες, μέσω του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας Παναγιώτη Ρήγα, ο οποίος δέχεται και τις περισσότερες επικρίσεις. Προχθές το βράδυ, λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση των κρίσεων σε επίπεδο αντιστρατήγων, αντιναυάρχων και αντιπτεράρχων, ο απερχόμενος, πλέον, αρχηγός Στόλου Γιάννης Παυλόπουλος άφησε σαφώς να εννοηθεί μέσω Facebook oτι η αποστρατεία του δεν πραγματοποιήθηκε με βάση υπηρεσιακά κριτήρια. «Αγαπημένοι μου φίλοι, πριν από λίγο έλαβα ένα τηλεφώνημα ότι με αποστράτευσαν. Είναι τιμή μου γιατί έγινε τη συγκεκριμένη στιγμή δεδομένων των γεωπολιτικών εξελίξεων σε εσωτερικό και το εξωτερικό!», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, ενώ σε σχόλιό του λίγο παρακάτω τόνισε: «Είναι τιμή που με αποστράτευσε αυτή η κυβέρνηση και αυτό το ΣΑΓΕ! Δείτε τη σύνθεση και θα καταλάβετε». Σε άλλα σχόλιά του έκανε παραλληλισμούς με την κατάσταση στη… Βενεζουέλα και στη Βόρεια Κορέα.

Για «πολιτικά εκδικητικά κριτήρια» έκανε λόγο ο τέως υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, λέγοντας ότι «άξιοι ηγέτες όπως οι αντιναύαρχοι Παυλόπουλος και Διακόπουλος και οι αντιστράτηγοι Μανωλάκος και Μπίκος καρατομούνται από γιάφκα Αντωνετσή – ΣΥΡΙΖΑ».

Σημειώνεται ότι ο Γιώργος Αντωνετσής, στον οποίο αναφέρθηκε ο τέως υπουργός, ήταν αρχηγός ΓΕΑ προ 20 ετών. Η αναφορά μάλιστα στον κ. Αντωνετσή προκάλεσε και σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση του αρμόδιου του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδου. Πολύ πιο έντονη ήταν η αντίδραση της Ν.Δ. «Μετά τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, στις Ανεξάρτητες Αρχές και στη Δημόσια Διοίκηση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την απόπειρα πλήρους κομματικοποίησης του κράτους με τις κρίσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις και τις επικείμενες κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία. Και μάλιστα λίγους, μόλις, μήνες πριν από το τέλος της, σε μια προφανή προσπάθεια να διαμορφώσει τετελεσμένα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ν.Δ. Και τονίζεται πως «η αποστράτευση ικανών αξιωματικών με σπουδαία εκπαίδευση και υψηλό κύρος πλήττει τις Ενοπλες Δυνάμεις, ειδικά σε μια ευαίσθητη περίοδο για την πατρίδα μας». Με ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από τον αρμόδιο τομεάρχη της Ν.Δ. Βασίλη Κικίλια, ζητούνται απαντήσεις από τον υπουργό Αμυνας.

Τοποθετήσεις

Χθες, μετά τις αποστρατείες, το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε εκ νέου προκειμένου να προχωρήσει και στις απαραίτητες τοποθετήσεις για τις αναπληρώσεις των θέσεων που έμειναν κενές από αντιστρατήγους, αντιναυάρχους και αντιπτεράρχους. Συγκεκριμένα στον Στρατό Ξηράς έγιναν, μεταξύ άλλων, οι εξής τοποθετήσεις. Ο Αντώνιος Νομικός ανέλαβε γενικός επιθεωρητής Στρατού, ενώ ο μέχρι πρότινος υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος ανέλαβε διοικητής της 1ης Στρατιάς. Ο Χαράλαμπος Λαλούσης μετακινήθηκε από τη Σχολή Ευελπίδων στη διοίκηση του Δ΄ Σώματος Στρατού, ενώ το Γ΄ Σώμα Στρατού ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Κούτρας. Ο Γεώργιος Δημητρόπουλος ανέλαβε τη διοίκηση ΑΣΔΕΝ. Νέος αρχηγός Στόλου είναι ο αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ενώ τη θέση του υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ ανέλαβε ο ομόβαθμός του Ιωάννης Παξιβανάκης. Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αναλαμβάνει ο αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και στη θέση του αποστρατευθέντος αντιναυάρχου Αλέξανδρου Διακόπουλου στη διοίκηση της Σχολής Εθνικής Αμυνας τοποθετείται ο αντιπτέραρχος Δημήτρης Λαμπράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή