«Εμπλοκή» με την πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ

«Εμπλοκή» με την πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη εμπλοκή στη διαδικασία του νομοθετικού έργου, εξαιτίας της ιδιόρρυθμης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που άλλοτε στηρίζεται στους ΑΝΕΛ και άλλες φορές –όταν οι πρώην συγκυβερνήτες διαφωνούν– σε ψήφους ανεξαρτήτων βουλευτών, καταγράφηκε ήδη. Η προγραμματισθείσα για χθες το βράδυ ψήφιση νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για το ΑΣΕΠ και τις προσλήψεις αναβλήθηκε για σήμερα, καθώς στην πρώτη απόπειρα ψήφισης δεν διαπιστώθηκε πλειοψηφία: Οχι μόνο επί των τριών άρθρων στα οποία ήταν αντίθετοι οι έως πρόσφατα συγκυβερνήτες, αλλά και επί της αρχής, καθώς απουσίαζε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ από την αίθουσα της Ολομέλειας την ώρα της ψηφοφορίας.

Το «σχέδιο» του ΣΥΡΙΖΑ για να αντιμετωπιστούν κοινοβουλευτικά οι παρενέργειες του «διαζυγίου» με τους ΑΝΕΛ προβλέπει τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας –όπου οι ΑΝΕΛ καταψηφίζουν– με στόχο κάθε φορά να καταγράφεται η θετική στάση εκείνων των ανεξαρτήτων που συνδιαμόρφωσαν πρόσφατα τη «δεδηλωμένη», παρέχοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο προεδρεύων της συνεδρίασης Γ. Βαρεμένος, όταν χθες έκανε γνωστό το προαναφερθέν σχέδιο του κυβερνώντος κόμματος, προκάλεσε άμεσα την αντίδραση του κ. Μ. Βορίδη, με τον βουλευτή της Ν.Δ. να σημειώνει ότι η προτεινόμενη διαδικασία παραβιάζει τον Κανονισμό. Ο κ. Βαρεμένος, υποστηριζόμενος και από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Γκιόλα, επέμεινε επιχειρώντας να ψηφιστεί το νομοθέτημα σε δύο φάσεις: στην πρώτη, χθες, με την κλασική διαδικασία όπου από τις δηλώσεις των εκπροσώπων των Κ.Ο. ή των εισηγητών τους τεκμαίρεται πλειοψηφία. Και στη δεύτερη, με ονομαστική ψηφοφορία σήμερα επί άρθρων και διατάξεων όπου οι ΑΝΕΛ (και όλα τα άλλα κόμματα) καταψηφίζουν. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει μόνο 145 βουλευτές και συνεπώς η θετική τους ψήφος δεν αρκεί για να «περάσει» το οποιοδήποτε νομοθέτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή