ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενα βήμα πριν από την Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ ανεξάρτητοι βουλευτές

ena-vima-prin-apo-tin-k-o-toy-syriza-anexartitoi-voyleytes-2297323

Ενα βήμα πριν από την οργανωτική ένταξή τους στο ΣΥΡΙΖΑ, εξέλιξη η οποία θα έχει ως πρώτη επίπτωση, τη διαμόρφωση σαφούς «δεδηλωμένης» στο Κοινοβούλιο, εμφανίζονται να βρίσκονται οι προερχόμενοι από άλλα κόμματα βουλευτές, οι οποίοι στήριξαν την κυβέρνηση κατά την πρόσφατη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.

Ο κατ’ αρχήν πυρήνας αποτελείται από τα τρία πρόσωπα που ήδη έχουν κυβερνητικά καθήκοντα Ελενα Κουντουρά, Αικατερίνη Παπακώστα και Β. Κόκκαλης, τον ανεξάρτητο Σπ. Δανέλλη και τον Αθ. Παπαχριστόπουλο που ακόμα τυπικώς ανήκει στους ΑΝΕΛ: άπαντες στήριξαν την  Τετάρτη νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, της ψήφισης του οποίου προηγήθηκαν μεγάλες εντάσεις στην Ολομέλεια, καθώς η αντιπολίτευση ήγειρε ζήτημα ασαφούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Από την ψηφοφορία απουσίαζε ο, επίσης ακόμα βουλευτής των ΑΝΕΛ, κ. Ζουράρις, ενώ θετική προς την κυβέρνηση στάση (με «παρών» επί της αρχής, και με θετική ψήφο σε άρθρο) τήρησε ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων Ι. Σαρίδης.

Πιθανή προσχώρηση των προαναφερθέντων στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως, εκλαμβάνεται ως αφετηρία σοβαρών εξελίξεων κατ’ αρχήν στους ΑΝΕΛ, αλλά και στην Ενωση Κεντρώων: η μείωση του αριθμού των βουλευτών που διαθέτουν σήμερα, βάσει του Κανονισμού της Βουλής, τους στερεί τη δυνατότητα -όπως ακριβώς συνέβη με το Ποτάμι- να συγκροτούν αναγνωρισμένη κοινοβουλευτική ομάδα.

Το βλέμμα όσων επιχειρούν να αναλύσουν τα διαδραματιζόμενα στο προσκήνιο και το παρασκήνιο της Βουλής, εν μέσω της γενικευμένης ρευστότητας που επικρατεί, στρέφεται και σε εκείνους τους βουλευτές οι οποίοι ψήφισαν θετικά τη Συμφωνία των Πρεσπών: Στ. Θεοδωράκης, Γ.Μαυρωτάς, Σπ. Λυκούδης και Αθ. Θεοχαρόπουλος.

Σε κάθε περίπτωση, το κλειδί βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού: ο κ. Τσίπρας καλείται να αποφανθεί εάν θα επιλέξει τη συζητούμενη λύση της ενσωμάτωσης «ανεξαρτήτων» στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι το οποίο θα οδηγήσει στη διαμόρφωση μιας νέας -μη αμφισβητούμενης αριθμητικά- κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην Ολομέλεια και σε νέο -ξανά πλειοψηφικό και άρα πιο ασφαλή για το ΣΥΡΙΖΑ- συσχετισμό δυνάμεων στις Επιτροπές. ‘Η θα οδηγηθεί, έστω προσωρινά, στην τακτική της «επαναβεβαίωσης» της σημερινής ιδιόρρυθμης πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-συνεργαζόμενων, μέσα από διαδοχικές ονομαστικές ψηφοφορίες στην Ολομέλεια της Βουλής. Οπως κατέδειξε το τελευταίο 48ωρο, μια τέτοια επιλογή εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην διατήρηση της πόλωσης εντός της Βουλής.