Ημέρα της κρίσεως για Π. Καμμένο και Κ.Ο. ΑΝΕΛ

Ημέρα της κρίσεως για Π. Καμμένο και Κ.Ο. ΑΝΕΛ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ή το Μαξίμου χάνει τη δεδηλωμένη ή οι ΑΝΕΛ διαλύονται. Τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος πανηγύριζαν μαζί τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό θα έμοιαζε με ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Πλέον είναι μία πραγματικότητα. Αύριο, βάσει των όσων έχει προαναγγείλει, ο κ. Παπαχριστόπουλος θα παραδώσει τη βουλευτική του έδρα, αφήνοντας την τύχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και την κοινοβουλευτική τους ύπαρξη στα χέρια του κ. Τέρενς Κουίκ, ο οποίος εδώ και πολύ καιρό είναι εκτός κόμματος. Με μία λογική αναγωγή τα πάντα τελικά εξαρτώνται από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, καθώς θεωρείται δεδομένο –το έχει πει πολλάκις και ο ίδιος ο κ. Κουίκ– πως ό,τι πράττει ως υφυπουργός Εξωτερικών είναι σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό.

Πρακτικά, όμως, περιθώρια δεν υπάρχουν. Ο κ. Παπαχριστόπουλος και συνεπώς και ο αντικαταστάτης του κ. Κουίκ είναι ο 151ος βουλευτής της κυβέρνησης. Με απλά λόγια, ο κ. Τσίπρας με την παραίτηση του κ. Παπαχριστόπουλου θα έχει να επιλέξει ανάμεσα στη δεδηλωμένη της κυβέρνησής του ή να διαλύσει μετά τέσσερα χρόνια συνεργασίας τους ΑΝΕΛ.

Αλλη οδός υπάρχει είναι το κομβικό ερώτημα; Τις τελευταίες ημέρες από πλευράς κ. Καμμένου έγινε μία προσπάθεια ερμηνείας του κοινοβουλευτικού κανονισμού περί «συγκρότησης» Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς πέμπτος βουλευτής υπάρχει. Είναι ο κ. Φωκάς, που πρόσφατα επέλεξε να μεταγραφεί στους ΑΝΕΛ, ο οποίος όμως είχε εκλεγεί με την Ενωση Κεντρώων. Ο κανονισμός προβλέπει πως για την ύπαρξη Κ.Ο. πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον πέντε βουλευτές που να έχουν εκλεγεί εξαρχής με το κόμμα. Η προσπάθεια των ΑΝΕΛ ήταν να ερμηνευθεί ετυμολογικά τι σημαίνει «συγκρότηση», με συνεργάτες του πρώην ΥΕΘΑ να υποστηρίζουν πως η λέξη από μόνη της δηλοί απλά την ύπαρξη πέντε βουλευτών και όχι την προέλευσή τους. Η προσπάθεια είναι δύσκολο να υποστηριχθεί περαιτέρω, καθώς αν υπάρξει τέτοια ερμηνεία είναι βέβαιο πως θα ξεσηκώσει την αντιπολίτευση, η οποία θα μπορεί να επικαλείται πως οι πρώην εταίροι, προχωρούν σε καταπάτηση του κοινοβουλευτικού κανονισμού, ώστε να επιβιώσει ο κ. Καμμένος.

Αν τα πράγματα εξελιχθούν έτσι και την Παρασκευή οι ΑΝΕΛ δεν συγκροτούν πλέον Κ.Ο., είναι βέβαιο πως ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για τις σχέσεις Μαξίμου – Καμμένου. Το είπε χθες, ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Τοσουνίδης. Ερωτηθείς για το αν υπάρχει όντως προσπάθεια να διαλυθεί η Κ.Ο. των ΑΝΕΛ, ο κ. Τοσουνίδης απάντησε πως «πιστεύω ότι δεν θα τολμήσουν να προχωρήσουν σε μία τέτοια παραβίαση του κανονισμού». Διαφορετικά, όπως είχε πει ο κ. Καμμένος, «γαία πυρί μειχθήτω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή