Πολιτική ήττα Γαβρόγλου στη Βουλή

Πολιτική ήττα Γαβρόγλου στη Βουλή

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτική ήττα υπέστη χθες στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, καθώς η επιλογή του για τη θέση του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) δεν έλαβε την πλειοψηφία στην επιτροπή της Βουλής που είναι αρμόδια για να διατυπώσει γνώμη. Παρ’ όλα αυτά, ο προταθείς από τον ΣΥΡΙΖΑ διορίστηκε, με αποτέλεσμα η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως να κάνει λόγο για εμπαιγμό του κοινοβουλευτισμού.

Ειδικότερα, στη Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής συζητήθηκε χθες η πρόταση του κ. Γαβρόγλου για διορισμό στη θέση του προέδρου της ΑΔΙΠ του πανεπιστημιακού (στο Παν. Πατρών) και πρώην συμβούλου του Παντελή Κυπριανού. Από τα 21 μέλη της επιτροπής θετική γνώμη έδωσαν δέκα, έξι βουλευτές δήλωσαν αρνητικοί και πέντε «παρών». Αρα θετική γνώμη έδωσε η μειοψηφία της 21μελούς επιτροπής. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής Νίκος Βούτσης δήλωσε ότι ο Κανονισμός της Βουλής (άρθρο 72, παράγραφοι 6 και 8) ορίζει ότι «η διαδικασία είναι έκφραση προσωπικής γνώμης, η οποία γίνεται από καθέναν και δεν είναι απλή ψηφοφορία». Ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι δεν συμποσούνται τα «παρών» με τις αρνητικές γνώμες.

«Είναι πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά, υποψήφιος πρόεδρος ανεξάρτητης αρχής να μη λαμβάνει τη σύμφωνη γνώμη κατά τη σχετική διαδικασία στη Βουλή και παρ’ όλα αυτά να διορίζεται», δήλωσε η κ. Κεραμέως, τονίζοντας ότι «ο υπουργός είναι πολιτικά έκθετος για δύο λόγους: Αφενός, γιατί ο υποψήφιος ήταν μέχρι πρότινος προσωπικός του σύμβουλος στο υπουργείο. Αφετέρου, διότι δεν είχε την πολιτική ευθιξία να αποσύρει την υποψηφιότητα από τη στιγμή που δεν έλαβε τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής». Και η ίδια κατέληξε: «Αυτά είναι τα αποτελέσματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση-κουρελού που βασίζεται στις ευκαιριακές πλειοψηφίες των γνωστών προθύμων. Η χώρα, όμως, δεν αντέχει άλλο τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει ως μοναδικό στόχο την πάση θυσία παραμονή του στην εξουσία. Ελπίζουμε, πολύ σύντομα, ο εμπαιγμός του κοινοβουλευτισμού και ολόκληρης της κοινωνίας να λάβει τέλος».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι «δεν νομίζω ότι θα υπάρχει κάποιος στην κοινωνία, κάποιος ασχολούμενος με την πολιτική ειδικότερα, που θα θεωρήσει το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας ως επιβράβευση για τον προτεινόμενο από την κυβέρνηση. Εν πάση περιπτώσει εναπόκειται στον υπουργό να σκεφθεί αν θα επιμείνει ή όχι στην υποψηφιότητα του κ. Κυπριανού. Πολιτικό ζήτημα υπάρχει και είναι ιδιαίτερα σαφές».

Ο κ. Κυπριανός, που έχει κομβικό ρόλο στο σχέδιο του υπουργείου για συνέργειες πανεπιστημίων με ΤΕΙ ανά περιφέρεια, απαντώντας στις επικρίσεις σχετικά με τη θέση του ως συμβούλου του υπουργού, ανέφερε ότι πάντα έχει τις ίδιες απόψεις, χωρίς να τις διαμορφώνει κατά τις επιθυμίες του κ. Γαβρόγλου. Ο ίδιος, μιλώντας στην «Κ» για το σχέδιο των συνεργειών, δήλωσε ότι «έχει στόχο τα ιδρύματα να γίνουν καλύτερα και ισχυρότερα. Οι αποφάσεις ελήφθησαν μετά διάλογο με την κοινότητα κάθε ΑΕΙ. Ταυτόχρονα θεσπίστηκε, όπως σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η ίδρυση τεχνικών σχολών διετούς φοίτησης υπό την αιγίδα των ΑΕΙ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή