«Ανφέρ» από τον Αλ. Τσίπρα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόντρα κορυφής ξέσπασε μεταξύ Μαξίμου και Πειραιώς, με αφορμή μια στιχομυθία που κατέγραψε η κάμερα μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Μακρόν στο περιθώριο της 5ης συνόδου των χωρών του Νότου στη Λευκωσία. Στο επίμαχο βίντεο –που μετέδωσε ο Αnt1– ο κ. Μακρόν ρωτάει τον Ελληνα πρωθυπουργό, παρόντος του προέδρου της Kυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, για τις διαδηλώσεις στην Αθήνα, με τον κ. Τσίπρα να απαντά αρχικά πως «ήταν δύσκολα» χαρακτηρίζοντας τις συγκεντρώσεις «διαδηλώσεις ακροδεξιών λαϊκιστών κατά της συμφωνίας».

Ο Εμανουέλ Μακρόν συνεχίζει να δείχνει έντονο ενδιαφέρον και ερωτά πόσοι συμμετείχαν, με τον πρωθυπουργό να κάνει εκτίμηση για «περίπου 70.000». Με δεδομένο δε ότι ο διάλογος ήταν στα αγγλικά, ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε, προς αποφυγήν παρερμηνείας, το νούμερο: «Οχι 17, 70», είπε. Ο Γάλλος πρόεδρος επέμενε στις ερωτήσεις, θέλοντας να μάθει αν «η πλειονότητα των ανθρώπων ήταν υπέρ». Ο κ. Τσίπρας, παρά τις μετρήσεις που δείχνουν σαφώς πως η πλειονότητα είναι αρνητική, απάντησε θετικά στην ερώτηση του Γάλλου προέδρου: «Ναι, έτσι νομίζω. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που μπορούν να σκέφτονται και να ασκούν κριτική με το μυαλό τους». Ολόκληρος ο διάλογος προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της αντιπολίτευσης, καθώς ο κ. Τσίπρας αφενός στοχοποίησε όλους όσοι αντιτίθενται, αφετέρου υποτίμησε εμμέσως πλην σαφώς τη νοημοσύνη τους.

«Ανάξιος πρωθυπουργός»

Το «διπλό ατόπημα» οδήγησε τον κ. Μητσοτάκη να επιλέξει να απαντήσει προσωπικά και on camera. «Χθες ο κ. Τσίπρας τόλμησε να προσβάλει ξανά τους Ελληνες. Χαρακτήρισε, όχι μόνο ως ακροδεξιούς, αλλά και ως μη σκεπτόμενους όλους όσοι αντιδρούν στη συμφωνία των Πρεσπών. Το έκανε δε με θράσος και ανευθυνότητα μπροστά σε ξένους ηγέτες. Στον κ. Ζάεφ όμως, που επιμένει να αποκαλεί τα Σκόπια Μακεδονία, δεν βρήκε κουβέντα να πει», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρόσθεσε: «Δεν είναι μόνο ένας πρωθυπουργός μειοψηφίας. Είναι και ένας ανάξιος πρωθυπουργός που διχάζει τον λαό. Οι Ελληνες θα μείνουν ενωμένοι, υπερήφανοι και αξιοπρεπείς. Και σύντομα θα του δώσουν την απάντηση που του αξίζει».

Το Μαξίμου φαίνεται πως αιφνιδιάστηκε με τη δημοσιοποίηση του άτυπου διαλόγου, καθώς στην απάντησή του απέφυγε την αναφορά στο επίμαχο σημείο, επιλέγοντας, κατά την πάγια τακτική του, να σχολιάσει την αποδοχή της συμφωνίας εντός της διεθνούς κοινότητας. «Ο κ. Μητσοτάκης μάλλον έχει πλήρη άγνοια της εικόνας που έχει δώσει με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών στη διεθνή κοινή γνώμη και στους Ευρωπαίους ηγέτες, τόσο ο ίδιος και το κόμμα του όσο και οι βίαιες ενέργειες των ταγμάτων εφόδου στο ελληνικό Κοινοβούλιο, που έδωσαν τον τόνο κατά το τελευταίο συλλαλητήριο». Οσον αφορά την off the record συζήτηση των ηγετών, επέλεξε ένα υπονοούμενο για όσα δεν κατέγραψαν οι κάμερες: «Αν οι κάμερες κατέγραφαν χθες και τα off the record σχόλια των Ευρωπαίων ηγετών επ’ αυτών, ίσως και να συνειδητοποιούσε τη ζημιά που έχει κάνει τόσο στη παράταξή του όσο και στη χώρα».

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, σχολιάζοντας τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ Τσίπρα – Μακρόν, δήλωναν «δυστυχώς δικαιωμένοι», καθώς στο «γαλάζιο» στρατόπεδο εδώ και καιρό προτάσσουν με κάθε ευκαιρία τον βαθιά διχαστικό λόγο του κ. Τσίπρα και τις συνέπειες που έχει στη δημόσια σφαίρα. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως ο διάλογος αυτός αποκαλύπτει πως παρά το «δημόσιο προσωπείο», ο κ. Τσίπρας δεν αρκείται στην πολιτική αντιπαράθεση, αλλά στοχοποιεί πολιτικά –προκειμένου να εξυπηρετήσει τους εκλογικούς σκοπούς του– τους ίδιους τους πολίτες. Και «αυτό θα το βρει στην κάλπη», υπογράμμιζαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή