Στροφή Μαξίμου με Καμμένο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια «υποχώρηση» εμπρός στο φάσμα μιας τυφλής σύγκρουσης με τον Πάνο Καμμένο προχώρησε χθες το Μέγαρο Μαξίμου, κάνοντας «δώρο» στον πρώην κυβερνητικό εταίρο τη διάσωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του και επιχειρώντας παράλληλα να κατευναστεί, όσο τον δυνατόν, η επιθετικότητα των ΑΝΕΛ, που το τελευταίο διάστημα κλιμακώνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Συγκεκριμένα, όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, εξετάζεται πλέον η αλλαγή του κανονισμού της Βουλής, που αυτή τη στιγμή απαιτεί για τη συγκρότηση Κ.Ο. τουλάχιστον πέντε βουλευτές που έχουν εξαρχής εκλεγεί με το ίδιο κόμμα. Μια τέτοια τροποποίηση θα δώσει τη δυνατότητα στους ΑΝΕΛ να παραμείνουν κοινοβουλευτικό κόμμα, στηριζόμενοι στη μετεγγραφή του κ. Φωκά. Η φράση του κ. Τζανακόπουλου που δρομολογεί τις εξελίξεις ήταν πως, «σύμφωνα με την πολιτική θέση της κυβέρνησης, δεν είναι ούτε ηθικά ούτε πολιτικά ορθό να διαλύονται κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων τα οποία, μέσα από τη διαδικασία των εκλογών, εξασφάλισαν την είσοδό τους στη Βουλή», προσθέτοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει «να ανοίξει αυτή τη συζήτηση» τις αμέσως επόμενες ημέρες. Νωρίτερα ο κ. Βερναρδάκης –μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα– ήταν ακόμα πιο ξεκάθαρος. «Τα κόμματα που έχασαν τους βουλευτές τους θα εξακολουθούν να λειτουργούν όπως και σήμερα έπειτα από τροποποίηση στον κανονισμό της Βουλής που θα γίνει ύστερα από συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε, προσθέτοντας το ρητό και κατηγορηματικό πως «δεν θέλουμε να διαλύσουμε κανένα κόμμα».

Τα παραπάνω αποτελούν ουσιαστικά στρατηγικό ελιγμό του Μαξίμου, ώστε και η κυβέρνηση αφενός να μη χάσει τη δεδηλωμένη –ο κ. Κουίκ αναμένεται να ενσωματωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση Παπαχριστόπουλου– αφετέρου να περιορίσει τις αντιδράσεις του κ. Καμμένου, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες απειλούσε ανοικτά το Μαξίμου με πόλεμο, ειδικά στην περίπτωση που διαλυθεί η Κ.Ο.

Η κίνηση της Ηρώδου Αττικού όμως, παρότι υπαγορεύεται από τις απειλές Καμμένου, εξυπηρετεί παράλληλες στρατηγικές της επιδιώξεις στην πολιτική σκακιέρα. Πρώτον, κρατά στα δεξιά της Ν.Δ. ένα κοινοβουλευτικό κόμμα το οποίο ασκεί αντιπολίτευση, πλην του ΣΥΡΙΖΑ, και στη Ν.Δ. Δεύτερον, δυνητικά βάζει εκ νέου στο παιχνίδι το Ποτάμι, το οποίο σήμερα έχει τρεις βουλευτές και ίσως μπορέσει να συστήσει και πάλι Κ.Ο., καθώς, κατά πληροφορίες, οι αλλαγές θα προβλέπουν πως κόμμα που μπήκε στη Βουλή με «εντολή του ελληνικού λαού» παραμένει κοινοβουλευτικό ανεξαρτήτως αριθμού βουλευτών.

Τρίτον, το Μαξίμου, από τη στιγμή που θα προχωρήσει σε αυτή την τροποποίηση υπέρ των «μικρών», θα επιχειρηματολογεί πως η κατηγορία της αντιπολίτευσης πως ήθελε να διαλύσει τα μικρά κόμματα ήταν έωλη. Τα παραπάνω πάντως δεν συνιστούν οριστική κατάπαυση του πυρός από πλευράς Καμμένου. Πηγές των ΑΝΕΛ σημείωναν στην «Κ» πως «για εμάς είναι μείζον και το θέμα των υπουργών», υποστηρίζοντας πως στον επικείμενο ανασχηματισμό «πρέπει να φύγουν από την κυβέρνηση», κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, δύσκολα θα γίνει αποδεκτό από το Μαξίμου. Τέλος, η Ν.Δ. από την πλευρά της, σχολιάζοντας την πιθανότητα τροποποίησης του κανονισμού, τη χαρακτήρισε αποτέλεσμα «ενός εξόφθαλμου πια εκβιασμού», προσθέτοντας πως «ο κ. Τσίπρας τρέμει όσα ο πρώην εταίρος του απειλεί να αποκαλύψει» υποχωρώντας στις απαιτήσεις του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή