Ξανά οι «οκτώ» στο προσκήνιο από Αγκυρα

Ξανά οι «οκτώ» στο προσκήνιο από Αγκυρα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμμεσες αιχμές κατά της Αθήνας για την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έλαβαν άσυλο στην Ελλάδα, αλλά και επαναδιατύπωση των επιδιώξεων της Αγκυρας στο Αιγαίο και στην Κύπρο, περιέχει το τελευταίο ανακοινωθέν του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η ατζέντα των συνομιλιών που θα πραγματοποιηθούν στις 5 Φεβρουαρίου στην Αγκυρα είναι ήδη αρκετά φορτωμένη και, όπως διεφάνη ευκρινώς, από την πρόσφατη, ιδιαίτερη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, το Κυπριακό βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, που θα μπορούσε να οδηγήσει κάποια στιγμή σε μια νέα πρωτοβουλία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Για την Αθήνα η διατήρηση ηρεμίας για την επόμενη περίοδο, δίχως περιττές εντάσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αποτελεί σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα. Τον κ. Τσίπρα θα συνοδεύουν στην Αγκυρα και, έπειτα, στην Κωνσταντινούπολη, οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομίας Γιώργος Κατρούγκαλος και Στέργιος Πιτσιόρλας.

Συγκεκριμένα, στο ανακοινωθέν του τουρκικού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας υπό τον κ. Ερντογάν αναφέρεται «ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στον Εύξεινο Πόντο παρακολουθούνται στενά και θα συνεχιστούν να λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας, που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες». Εν συνεχεία, αφήνονται σαφείς αιχμές και για τους 8, καθώς τονίζεται πως είναι «απαράδεκτο ορισμένες χώρες να μην εκδίδουν μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που έχουν διαφύγει σε αυτές. Το αίτημα για την έκδοσή τους βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στις υπογραφείσες συμφωνίες». Πάντως, χθες, ημέρα συμπλήρωσης 23 ετών από την κρίση των Ιμίων, στην ευρύτερη περιοχή των νησίδων δεν καταγράφηκε ένταση, αλλά μόνο παρουσία πολεμικών τα οποία έπλεαν στην πλευρά της Τουρκίας, δίχως να καταγραφούν προβλήματα.

Οι Τούρκοι εξακολουθούν να εκδηλώνουν και την παρουσία τους στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ). Χθες εξεδόθη από τη Υδρογραφική Υπηρεσία Αττάλειας μία ακόμα NAVTEX (195/19), με την οποία προαναγγέλλεται «διμερής άσκηση με συμμαχικό ναυτικό» (δίχως να προσδιορίζεται ποιο) για τις 19 Φεβρουαρίου.

Ανεξαρτήτως του αν τελικά η άσκηση διεξαχθεί, προκαλεί εντύπωση η θαλάσσια έκταση που δεσμεύεται γι’ αυτό τον σκοπό. Δεσμεύεται μια σημαντική έκταση στα νότια και δυτικά της Κύπρου, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα οικόπεδα 1, 4, 5, 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ. Παράλληλα, νοτιότερα, στο οικόπεδο 10 συνεχίζονται οι γεωτρήσεις της Exxon Mobil και, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα ευρήματα από τον δεύτερο στόχο του πλωτού γεωτρύπανου «Stena IceMax» είναι αρκετά πιο ενθαρρυντικά σε σχέση με τον πρώτο. Σε κάθε περίπτωση περί τα μέσα Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμη μια συνολική εκτίμηση.

To Ισραήλ

Στον «πυρετό» των υδρογονανθράκων ζει και το Ισραήλ, το οποίο διανύει επίσης και προεκλογική περίοδο. Ο πρωθυπουργός της χώρας Νετανιάχου επισκέφθηκε, χθες, την πλατφόρμα που βρίσκεται στο κοίτασμα «Λεβιάθαν» εντός της ισραηλινής ΑΟΖ. Ο κ. Νετανιάχου βρέθηκε εκεί προκειμένου να εγκαινιάσει τις εργασίες που θα ολοκληρωθούν σε λίγους μήνες, όταν και αναμένεται η πλατφόρμα γεώτρησης να καταστεί λειτουργική ώστε να αρχίσει να εξορύσσει φυσικό αέριο από τον βυθό της Ανατολικής Μεσογείου. Το Ισραήλ έχει αποφασίσει ότι το 60% του φυσικού αερίου θα κατευθύνεται στην εγχώρια αγορά και το 40% θα εξάγεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή