Απόφαση επιστροφής Ν.Δ. στα πλατό ΕΡΤ

Απόφαση επιστροφής Ν.Δ. στα πλατό ΕΡΤ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ΕΡΤ επιστρέφει η Ν.Δ. από σήμερα, καθώς με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη αίρεται το εμπάργκο, σε μια κίνηση καλής θελήσεως με ισχυρό συμβολισμό, αλλά και με ουσία ενόψει εκλογών. Η επιστροφή, ωστόσο, δεν είναι άνευ όρων, καθώς η σχετική ανακοίνωση συνοδεύθηκε από σαφείς αιχμές για τη στάση της ΕΡΤ, αλλά και από την υπογράμμιση/προειδοποίηση ότι η απόφαση δεν σχετίζεται με κάποια «εντυπωσιακή αλλαγή» στον τρόπο λειτουργίας της ΕΡΤ, που παραμένει «προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης» και παραβιάζει ακόμη και στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας.

Πριν από την απόφαση προηγήθηκε η πρόσκληση από τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ, και συγκεκριμένα του διευθύνοντος συμβούλου Ιωάννη Δρόσου και του εντεταλμένου συμβούλου ενημέρωσης Νίκου Μερτζάνη, σε συνάντηση προς τον διευθυντή του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Κωνσταντίνο Ζούλα. Στη συνάντηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα, η νέα διοίκηση της ΕΡΤ, σύμφωνα με την Πειραιώς, εξέφρασε τον προβληματισμό της για την αντικειμενική δυσκολία που αντιμετωπίζει η δημόσια τηλεόραση να καταγράφει όλες τις απόψεις ενόψει των εκλογών, λόγω του νεοδημοκρατικού εμπάργκο. Η Ν.Δ., από την πλευρά της, έθεσε τις παρατηρήσεις της που άπτονται της παραβίασης από την ΕΡΤ «στοιχειωδών κανόνων πολυφωνίας», όπως επισημαίνεται, τόσο πριν όσο και μετά το εμπάργκο. Μεταξύ των αιτιάσεων της Πειραιώς ήταν η τακτική πρόσκλησης μόνο υπουργών χωρίς κανέναν αντίλογο, ο «προπαγανδισμός επί μονίμου βάσεως κυβερνητικών θέσεων» από «όλους» τους συμπαρουσιαστές ενημερωτικών εκπομπών, αλλά και η «κατ’ εξακολούθησιν» εμφάνιση των κυβερνητικών συντακτών και «σχεδόν ποτέ» όσων καλύπτουν την αξιωματική αντιπολίτευση. Η νέα διοίκηση, σύμφωνα με την Πειραιώς, «επιφυλάχθηκε καλή τη πίστη να λάβει υπ’ όψιν τις αιτιάσεις της Ν.Δ.» και χθες ανακοινώθηκε η άρση του εμπάργκο.

Σε κάθε περίπτωση, η Πειραιώς γνωρίζει ότι κανονικά μέχρι το τέλος του μήνα η κυβέρνηση οφείλει να συγκαλέσει τη διακομματική επιτροπή ενόψει εκλογών και με τη χθεσινή της κίνηση προηγείται της όποιας απόφασης – όπως και μιας πιθανής απόφασης της κυβέρνησης να άρει το δικό της εμπάργκο στον ΣΚΑΪ. Στελέχη της σχολίαζαν μάλιστα την «αμηχανία» της λαλίστατης, κατά τα άλλα, κυβέρνησης έναντι της απόφασης.

Αντικειμενικά, πάντως, υπάρχουν περιοχές της χώρας όπου εκπέμπει μόνον η ΕΡΤ, και η Ν.Δ. προφανώς δεν προτίθετο να «χαρίσει» στον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνητικούς μονολόγους προεκλογικά. Την ίδια ώρα, ωστόσο, διαμηνύεται ότι η Πειραιώς συνεχίζει να παρακολουθεί την ΕΡΤ –όπως έκανε και κατά τη διάρκεια του εμπάργκο– και θα καταγγείλει περιπτώσεις προπαγάνδας. «Η Ν.Δ. δεν τρέφει την αυταπάτη ότι η ΕΡΤ μπορεί ξαφνικά να μεταβληθεί επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ σε πλουραλιστική και σύγχρονη δημόσια ραδιοτηλεόραση που αξίζουν οι πολίτες αυτής της χώρας», σημείωσε η Πειραιώς, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι θα γίνουν σεβαστές κάποιες από τις αρχές της πολυφωνίας.

Mε επιφυλακτικότητα και ανησυχία αντιμετώπισε η Ν.Δ. την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία. Εκανε λόγο για «κακά προετοιμασμένη» επίσκεψη, στόχευση της οποίας εκτιμά ότι ήταν να διασφαλίσει ο κ. Τσίπρας «με υψηλό αντιστάθμισμα» κάποια περίοδο εκτόνωσης στον άξονα Αθήνας – Αγκυρας. Η Πειραιώς επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου, κάτι που προϋποθέτει «άριστη προετοιμασία, αλλά και τη διεξαγωγή του σε ατμόσφαιρα ηρεμίας, και όχι σε περίοδο έντασης που προκαλεί η Τουρκία». Σημείωσε δε ότι η τουρκική πλευρά ήταν αυτή που καθόρισε το πλαίσιο με δηλώσεις και ενέργειες που έγιναν πριν καν η επίσκεψη αρχίσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή