ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προς παραίτηση αύριο ο Θ. Παπαχριστόπουλος – Το «μπαλάκι» στον Τέρενς Κουίκ

kammenoskoinovouleutiki
kammenospapaxristopouloss

Το σίριαλ της παραίτησης Παπαχριστόπουλου φαίνεται πως φτάνει στο τέλος. Μετά την σημερινή -πολύ σύντομη- συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ και το «τελεσίγραφο» του προέδρου των ΑΝΕΛ προς τον βουλευτή, φαίνεται πως δρομολογούνται οι εξελίξεις που αναμένονταν εδώ και καιρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» αύριο, μετά την ψήφιση του πρωτοκόλλου εισδοχής της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ, ο κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος αναμένεται να παραιτηθεί.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης ότι «ζητήθηκε από τον κ. Παπαχριστόπουλο μέχρι την αρχή της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ να παραδώσει την έδρα στους ΑΝΕΛ, όπως είχε υποσχεθεί, ώστε να αναλάβει την ευθύνη πλέον ο πρωθυπουργός αλλά και ο κ. Κουίκ για την ψήφιση ή όχι της συμφωνίας αυτής, και, βεβαίως, την εφαρμογή της απόφασης του Παπαχριστόπουλου, την έδρα να μην την κρατήσει για τον εαυτό του, αλλά να την παραδώσει στους ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ».

Σημείωσε επίσης πως «αν ο κ. Κουίκ το κάνει αυτό με την παραίτησή του ή με την παραμονή στην ΚΟ θα ήταν δική του ευθύνη και ο,τιδήποτε συνέβαινε από εκεί και πέρα».

«Ο κ. Παπαχριστόπουλος αρνήθηκε να το κάνει, λέγοντας ότι έχει υποσχεθεί στον κ. Βούτση να ψηφίσει την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Του ξεκαθαρίσαμε ότι εμείς δεν μπορούμε, πλέον, να ανεχθούμε άλλη παράταση αυτής της ιστορίας. Στην πρώτη ψηφοφορία το δεχθήκαμε, με την έννοια ότι είχε πει ότι θα παραδώσει την έδρα, από εκεί και πέρα δεν υπάρχει πιθανότητα οι ΑΝΕΛ, με όποιο κόστος κι αν έχει αυτό, να επιτρέψουμε μέλος της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας να εκτελέσει τη Μακεδονία», τόνισε ο κ. Καμμένος.

«Αύριο το πρωί, λοιπόν, με την έναρξη της συζήτησης, αν ο κ. Παπαχριστόπουλος δεν κάνει πράξη την υπόσχεσή του να παραδώσει την έδρα στους ΑΝΕΛ, με επιστολή μου θα διαγραφεί από την ΚΟ», υπογράμμισε ο Π. Καμμένος, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση αποσαφήνισε ότι «(τον διαγράφω) με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για την Κοινοβουλευτική Ομάδα».

Το μπαλάκι περνά ακολούθως στον Τέρενς Κουίκ και τελικά στον Αλέξη Τσίπρα. Αν ο κ. Κουίκ παραιτηθεί τότε η κυβέρνηση χάνει την δεδηλωμένη. Διαφορετικά διαλύεται η ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Ο κ. Καμμένος έριξε μία προειδοποιητική βολή λέγοντας πως «Ο κ. Κουίκ έχει να επιλέξει με τον πρωθυπουργό αν θα είναι μέλος της ομάδας των αποστατών, αν δηλαδή με προτροπή του πρωθυπουργού και ανταλλαγή της ψήφου του με θέση στο υπουργείο, θα μπει στο πάνθεον της κυβέρνησης αποστατών και αν ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει αυτό το οποίο έκανε με την κ. Κουντουρά και τον κ. Κόκκαλη».