«Παράθυρο» για τα πλεονάσματα

«Παράθυρο» για τα πλεονάσματα

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτό άφησε ο Μάνφρεντ Βέμπερ το ενδεχόμενο μείωσης των ελληνικών πρωτογενών πλεονασμάτων εφόσον αναλάβει μια νέα κυβέρνηση που θα ανοίξει δρόμο στις επενδύσεις, απευθύνοντας μήνυμα στήριξης στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα χρειάζεται μια «νέα κυβέρνηση» και ο πρόεδρος της Ν.Δ. «έχει το όραμα και μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις». Παρουσιάζοντας από την Αθήνα το σχέδιο του ΕΛΚ για τη δημιουργία πέντε εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας, ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομία και τη στάση της έναντι του Νικολάς Μαδούρο.

«Δεν νομίζω ότι οι Ελληνες θα δεχθούν ξανά ότι μπορείς απλά να ξοδεύεις χρήματα και να σε ψηφίζουν. Δεν είναι δίκαιο μήνυμα και ο Τσίπρας είπε ψέματα και δεν υλοποίησε όσα υποσχέθηκε προεκλογικά. Η προσέγγιση του να ξοδεύεις επιπλέον χρήματα ενόψει εκλογών δεν πείθει και πιστεύω ότι οι Eλληνες ξέρουν ότι αυτό δεν είναι επιλογή για το μέλλον. Πρέπει να είσαι διαφανής και να λες την αλήθεια. Αυτό θέλουμε». Ηταν μόνο η εισαγωγή του κ. Βέμπερ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου ενώπιον του κ. Μητσοτάκη, τη χθεσινή πρώτη ημέρα συνεδρίασης του προεδρείου του ΕΛΚ στην Αθήνα, που συνοδεύτηκε από μηνύματα στήριξης στον πρόεδρο της Ν.Δ. και σφοδρή κριτική έναντι του κ. Τσίπρα. Αλλά και από την επισήμανση ότι πολιτική του ΕΛΚ είναι «να έχεις επενδύσεις, επενδύσεις στην καινοτομία, στις υποδομές». Και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, έχει εναντιωθεί σε συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου διεθνούς επιπέδου, όπως η CETA. Αυτό σημαίνει, πρόσθεσε, «λιγότερες δουλειές και ανάπτυξη».

Ανοικτό άφησε ο κ. Βέμπερ και το ενδεχόμενο μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, με μια νέα κυβέρνηση που θα ανοίξει νέα πεδία στις επενδύσεις.

«Το σημείο εκκίνησης σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα είναι ότι πρέπει να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλο. Γι’ αυτό υπάρχουν οι στόχοι και πρέπει να ξεκινήσουμε από εκεί», σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Για το μέλλον πρέπει να εξετάσουμε, έχουμε μια κυβέρνηση στην Ελλάδα που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο και πεδία για τις επενδύσεις; Και ξέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα δεν χρησιμοποίησε τη γενική αναπτυξιακή ώθηση στην Ευρώπη. Γι’ αυτό νομίζω ότι, εφόσον υπάρξει μια τέτοια κυβέρνηση στο μέλλον, είναι μια καλή ευκαιρία για να συζητήσουμε τα μελλοντικά κριτήρια των όρων του προγράμματος».

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης, που δεν κρύβει ότι επιδιώκει δημοσιονομικό «αέρα», επεσήμανε ότι το μείζον ζήτημα είναι αυτό της αξιοπιστίας, που περνάει «και μέσα από τη σχέση εμπιστοσύνης με τις αγορές». Εκτίμησε ότι αυτή μπορεί να αποκατασταθεί σχετικά γρήγορα και υπογράμμισε ότι ο ίδιος έχει θέσει χρονοδιάγραμμα ενός έτους, «ώστε η Ελλάδα να είναι μια χώρα η οποία τουλάχιστον ως προς τη διεθνή της εικόνα θα είναι πολύ διαφορετική χώρα, ανοικτή στις επενδύσεις, με επιστροφή σε δυναμικό ρυθμό ανάπτυξης». Τότε, τόνισε, η Ευρώπη θα είναι ανοικτή «να συζητήσουμε ζητήματα που αφορούν και τους δημοσιονομικούς στόχους και το πού μπορεί να βοηθήσει η Ευρώπη στην ανάπτυξη που χρειαζόμαστε».

Κριτική για τον Μαδούρο

Ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και για τη στάση της έναντι της Βενεζουέλας, καλώντας την να απαντήσει γιατί καταψηφίζει τα ευρωπαϊκά ψηφίσματα που καταδικάζουν το καθεστώς Μαδούρο. Μίλησε για «σοσιαλιστική δικτατορία στη Βενεζουέλα» και χαρακτήρισε «τραγωδία» το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως και η Ιταλία – χαρακτήρισε αμφότερες «λαϊκίστικες κυβερνήσεις» που προφανώς έχουν «πιο πολλά κοινά με τον Πούτιν και τον Μαδούρο, παρά με τον ελεύθερο κόσμο και τις δημοκρατικές χώρες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή