Εκτός ελέγχου το «παιχνίδι» με τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς

Εκτός ελέγχου το «παιχνίδι» με τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός ελέγχου μοιάζει και είναι, πλέον, το «παιχνίδι» με τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, επίπτωση του οποίου είναι η παραιτέρω απαξίωση της Βουλής.

Η περίπτωση Παπαχριστόπουλου είναι το τελευταίο χρονικά επεισόδιο του σήριαλ: είτε ο ίδιος με διάφορα προσχήματα αναβάλλει την προαναγγελθείσα παραίτησή του, είτε ο πρόεδρός του Π. Καμμένος δίνει παρατάσεις στην εξαγγελθείσα διαγραφή του. Μόλις σήμερα το πρωί μέσω του λογαριασμού του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ γνωστοποίησε ότι δεν ισχύει η χθεσινή -διά δηλώσεών του από τη Βουλή- δέσμευσή του πως θα προχωρήσει στην διαγραφή του «απείθαρχου» βουλευτή, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στην Ολομέλεια. Η πρωινή γνώμη, λοιπόν, του κ. Καμμένου είναι ότι θα τον διαγράψει αφού μιλήσει στη συνεδρίαση για το Πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο εν λόγω βουλευτής έδινε ολιγοήμερη παράταση στην δική του κίνηση (παραίτησης), μετά από παρότρυνση του κ. Ν.Βούτση.

Στο περιθώριο αυτών, το ομαλό της λειτουργίας του Κοινοβουλίου επιβαρύνθηκε και από άλλους παράγοντες, όπως η με μεγάλη καθυστέρηση -δεδομένου του απλού και ξεκάθαρου του θέματος- κατάθεση στο γραφείο του Προέδρου, «γνωμοδότησης» του Επιστημονικού Συμβουλίου, αναφορικά με το ποιά κριτήρια και τις προϋποθέσεις συγκρότησης και λειτουργίας αναγνωρισμένης Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η γνώμη του Συμβουλίου ζητήθηκε την Δευτέρα και η Εκθεσή της εμφανίζεται να κατατίθεται αργά το απόγευμα της Πέμπτης.

Ολα, υποτίθεται, με επίκεντρο το αν έχει δυνατότητα να εξακολουθεί να υπάρχει ή όχι, υπό το βάρος των πολλών αποχωρήσεων, η Κ.Ο. των ΑΝΕΛ. Και στο πλαίσιο αυτό, αίσθηση προκάλεσε και το περιεχόμενο συζήτησης του κ. Ν.Βούτση με δημοσιογράφους αργά χθες το απόγευμα, καθώς ορισμένες φράσεις του Προέδρου της Βουλής όπως ότι υπάρχει χρόνος για να «θεραπευτούν» τα πράγματα. Πέραν του μη συνήθους ο Πρόεδρος της Εθνικής Αντιπροσωπείας  να δείχνει ότι τον απασχολεί τόσο πολύ η «κοινοβουλευτική υπόθεση» ενός κόμματος (καθώς δεν επεδείχθη ανάλογο ενδιαφέρον στην περίπτωση του Ποταμιού, επί παραδείγματ), το ιδιότυπο αυτό σήριαλ με πρωταγωνιστές τους έως πρότινος συγκυβερνήτες, εκτός από την προφανή φθορά στην εικόνα της εθνικής αντιπροσωπείας, έχει συμβάλλει ώστε να περνούν «απαρατήρητες» άλλες παράμετροι με σαφώς μεγαλύτερη πολιτική σημασία. Αναφέρονται ενδεικτικά:

Πρώτον, ενώ η Βουλή των Ελλήνων συζητεί ένα κρισιμότατο θέμα, όπως είναι αυτό της «ΠΓΔΜ-Βόρειας Μακεδονίας», άπαντες ασχολούνται με τους Καμμένο-Διάσκεψη Προέδρων-Παπαχριστόπουλο.

Δεύτερον, παρατηρήθηκε το απολύτως ασύνηθες, δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίγουν διάλογο επί της ουσίας ορισμένων ζητημάτων, με τον βουλευτή και θεωρούμενο «υπαρχηγό»  της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη: Ηταν οι Κ.Δουζίνας και Δημ. Εμμανουηλίδης, στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Στη «σκιά» όλων αυτών, καταγράφονται ως γνωστόν και πολλά άλλα διόλου κολακευτικά για τον Ναό της Δημοκρατίας: Ακόμα ένα κόμμα, η Ενωση Κεντρώων, εδώ και καιρό «επιβιώνει» στο όριο της κοινοβουλευτικής παρουσίας αφού παραμένει ως χρήσιμος πέμπτος για την ύπαρξη Κ.Ο. ο διαφωνών για πολλά Ι.Σαρίδης, δύο βουλευτές τυπικά μέλη κόμματος της αντιπολίτευσης, δίνουν εγγράφως στήριξη στην κυβέρνηση ως να ήταν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές, ανεβάζουν το «ναι σε όλα» άλλων εποχών σε νέα υψηλότερα επίπεδα, αφού υπογράφουν δηλώσεις ότι θα στηρίζουν εκ των προτέρων όλα τα νομοσχέδια που θα φερει η κυβέρνηση, χωρίς να γνωρίζουν το περιεχόμενό τους.

Εντός του αρνητικού κλίματος που συνδιαμορφώνουν όλα τα προαναφερόμενα, δεν είναι λίγοι πια εκείνοι στους διαδρόμους της Βουλής που όχι μόνο εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την τροχιά απαξίωσης του Κοινοβουλίου, αλλά και την βαθύτατη ανησυχία τους: η σημερινή κυβέρνηση, λένε, με τις θεσμικές ακροβασίες της και με επιλογές που παραβιάζουν άγραφους κανόνες λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, ανοίγει δρόμους άκρως επικίνδυνους για την επόμενη μέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή