Στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ θα μετάσχει ο Ν. Παπανδρέου

Στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ θα μετάσχει ο Ν. Παπανδρέου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα ένα κομμάτι του παζλ συμπληρώθηκε χθες στο ΚΙΝΑΛ με τη συνάντηση της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Παπανδρέου, με την οποία επισημοποιήθηκε η –προαναγγελθείσα εδώ και καιρό– υποψηφιότητα του τελευταίου για την Ευρωβουλή. Προς την ίδια κατεύθυνση οδεύει και ο νυν ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος, παρά τη συζήτηση που έγινε για επιστροφή του στην Ελλάδα, φαίνεται πως επιλέγει να παραμείνει στις Βρυξέλλες, κλείνοντας ακόμα μία σημαντική εκκρεμότητα. Τα «αγκάθια» ωστόσο για την κ. Γεννηματά ακούν στα ονόματα Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς για κανέναν από τους δύο δεν έχει ανακοινωθεί πού θα είναι υποψήφιος. Η τελευταία, ήπιων τόνων, δράση του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με τη Χαρ. Τρικούπη, δείχνει πως είναι κοντά πλέον στο να πετύχει αυτό που ήθελε εξαρχής: την επάνοδό του στη Βουλή μέσω της Αχαΐας. Παροικούντες την κομματική Ιερουσαλήμ σημείωναν στην «Κ» πως «δεν βλέπουν άλλη επιλογή» από την κάθοδο του πρώην πρωθυπουργού στη γενέτειρα των Παπανδρέου. Απαντες όμως κρατούν ακόμα μικρό καλάθι.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον Ευ. Βενιζέλο. Η πρόσφατη ανακοίνωσή του πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος στην Α΄ Θεσσαλονίκης ελαχιστοποιεί τις εναλλακτικές οι οποίες κατά κοινή ομολογία οδηγούν τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ προς το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Δύο, άλλωστε, βασικοί «μνηστήρες» για την ίδια θέση, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αποτελούν παρελθόν για το ΚΙΝΑΛ. Συνεργάτες της κ. Γεννηματά δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους ούτε για την περίπτωση Βενιζέλου, σημειώνοντας το λακωνικό «είναι υπόθεση της προέδρου».

Την ίδια ώρα σε σύσκεψη που έγινε χθες στη Χαρ. Τρικούπη με επίκεντρο τη συνταγματική αναθεώρηση, αποφασίστηκε ουσιαστικά «μπλόκο» του ΚΙΝΑΛ στην… αυτοδυναμία της Ν.Δ. Αποφασίστηκε πως οι βουλευτές του κόμματος δεν θα συνδράμουν στο να συγκεντρώσει καμία διάταξη στην παρούσα Βουλή τον «μαγικό αριθμό» 180, που πρακτικά σημαίνει πως στην επόμενη Βουλή, που θα είναι αναθεωρητέα, θα μπορεί να αναθεωρηθεί με μόνο 151 ψήφους. Σε πολιτικό επίπεδο αυτό σημαίνει πως το ΚΙΝΑΛ επιχειρεί από τώρα να «μπλοκάρει» τη δυνατότητα της επόμενης κυβέρνησης, πιθανόν της Ν.Δ., να αναθεωρήσει άρθρα χωρίς να ζητήσει τη συνδρομή του ΚΙΝΑΛ, αν τα δύο κόμματα μαζί έχουν τον αριθμό 180. Την παραπάνω πρόθεση διατύπωσε ευκρινώς και ο κ. Βενιζέλος κατά την ομιλία του στη Βουλή, σημειώνοντας πως «η δική μας θέση είναι πάρα πολύ καθαρή, καμία διάταξη δεν πρέπει να συγκεντρώσει παραπάνω από 179 ψήφους στην παρούσα Βουλή», προσθέτοντας πως «όλες οι διατάξεις πρέπει να τύχουν επεξεργασίας και απόφασης από την επόμενη Βουλή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή