Ν.Δ.: Αναγκαιότητα η αλλαγή του άρθρου 16

Ν.Δ.: Αναγκαιότητα η αλλαγή του άρθρου 16

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο προσκλητήριο στους βουλευτές, με αιχμή αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ, να συναινέσουν στην αναθεώρηση του άρθρου 16 ως «αυτονόητη αναγκαιότητα», ώστε να μπορεί η επόμενη Βουλή να το αναθεωρήσει, απηύθυνε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Ν.Δ. κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, απαντώντας τεκμηριωμένα, μέσω της άποψης επτά κορυφαίων συνταγματολόγων που συνάντησαν τον πρόεδρο της Ν.Δ. και υπογράμμισαν ότι η επόμενη Βουλή δεν δεσμεύεται «καθ’ οιονδήποτε τρόπο» από το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων.

Την ίδια ώρα, πηγές της Πειραιώς χαρακτήριζαν «μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού» τα παιχνίδια της κυβέρνησης προκειμένου να καταψηφιστούν οι ίδιες οι προτάσεις της και πρότειναν στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψηφίσουν τις προτάσεις τους, «να πάνε μετά όλοι μαζί για γκαζόζες…».

Την άποψη των επτά συνταγματολόγων τόνισε και ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η τρέχουσα σύνθεση του Κοινοβουλίου αποφασίζει τα άρθρα του Συντάγματος που πρέπει να αλλάξουν και η επόμενη «καθορίζει το ακριβές περιεχόμενό τους». «Αυτός είναι εξάλλου ο λόγος που μεσολαβούν εκλογές μεταξύ των δύο σταδίων της αναθεώρησης» σημείωσε, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του για την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 που «κρατάει πίσω» τη χώρα, ενώ θύμισε ότι η συζήτηση για την αναθεώρηση είναι μια «κορυφαία διαδικασία» που απαιτεί από όλους εθνική υπευθυνότητα. Ταυτόχρονα, η Ν.Δ. κατέρριψε την «καινοφανή θεωρία» του ΣΥΡΙΖΑ ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να δεσμεύσει την αναθεωρητική και ως προς το περιεχόμενο των αναθεωρητέων άρθρων, καθώς όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκαν στις συζητήσεις στην αρμόδια Επιτροπή ότι οι διατυπώσεις που προτείνουν για κάθε αναθεωρητέο άρθρο είναι απολύτως δεσμευτικές για την επόμενη Βουλή.

Η κατάρριψη, μάλιστα, του βασικού επιχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε μέσω της άποψης που διατύπωσαν επτά κορυφαίοι συνταγματολόγοι στη χθεσινή τους συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, παρουσία του εισηγητή της Ν.Δ. Κώστα Τασούλα. «Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ δεν απηχεί καμία επιστημονική θεωρία, απλά προδίδει την πολιτική τους ανασφάλεια», σημείωσε στη σύσκεψη ο κ. Τασούλας, ενώ οι Σπύρος Βλαχόπουλος, Ξενοφών Κοντιάδης, Κώστας Μποτόπουλος, Πέτρος Παραράς και Φίλιππος Σπυρόπουλος, συμφώνησαν ομόφωνα ότι η επόμενη Βουλή δεν δεσμεύεται από το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων, και επεσήμαναν ότι γι΄αυτό τον λόγο «στην αναθεωρητική διαδικασία παρεμβάλλονται οι εθνικές εκλογές, προκειμένου να τοποθετηθεί το εκλογικό σώμα και επί των προτάσεων των κομμάτων για τη συνταγματική αναθεώρηση». Υπογραμμίζεται ότι την άποψη αυτή που είναι η κρατούσα, υποστήριξαν και οι δύο ακόμη γνωστοί συνταγματολόγοι –οι κ. Νίκος Αλιβιζάτος και Αντώνης Μανιτάκης– οι οποίοι ήταν προσκεκλημένοι στη σύσκεψη, αλλά συνομίλησαν τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ν.Δ., καθώς απουσίαζαν στο εξωτερικό. Δεν πέρασε απαρατήρητο, πάντως, το γεγονός ότι η πλειονότητα των προαναφερθέντων συνταγματολόγων προέρχεται ή στηρίζει τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή