ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση με Λαβρόφ προσδοκά ο Στόλτενμπεργκ στο Μόναχο

synantisi-me-lavrof-prosdoka-o-stoltenmpergk-sto-monacho-2299747

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι σκοπεύει να συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια αυτή την εβδομάδα προκειμένου να συζητήσουν την INF.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να έχουμε έναν διάλογο με τη Ρωσία, κυρίως όταν αντιμετωπίζουμε τόσα πολλά δύσκολα ζητήματα, όπως αυτά που αντιμετωπίζουμε σήμερα με τις αυξημένες εντάσεις, την παραβίαση της Συνθήκης INF», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ λίγο πριν την έναρξη της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Για τον λόγο αυτό έχω βαθιά πίστη στη σημασία να υπάρχει διάλογος με τη Ρωσία σε διάφορα επίπεδα, με τον υπουργό Λαβρόφ, αλλά και στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας», πρόσθεσε.

«Βασικό σημείο στο οποίο επικεντρωνόμαστε τώρα είναι η διατήρηση της Συνθήκης και υπάρχει ένα περιθώριο για τη Ρωσία να αρχίσει να συμμορφώνεται ξανά με αυτή διότι η διαδικασία απόσυρσης δεν ολοκληρώνεται μέχρι τον Αύγουστο», επεσήμανε ο Στόλτενμπεργκ.

«Εξακολουθούμε να καλούμε τη Ρωσία να αρχίσει να συμμορφώνεται ξανά με τη Συνθήκη», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, εξηγώντας ωστόσο ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία «σχεδιάζει ένα μέλλον χωρίς την INF και με περισσότερους ρωσικούς πυραύλους».

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εκτιμούν ότι το ρωσικό σύστημα πυραύλων Κρουζ SSC-8 παραβιάζει τη Συνθήκη για τα Πυρηνικά Όπλα Μικρού και Μεσαίου Βεληνεκούς (INF), την οποία είχαν υπογράψει το 1987 ΗΠΑ και ΕΣΣΔ. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε στις αρχές Φεβρουαρίου ότι θα αποσυρθεί από την INF, κάτι που ώθησε τη Μόσχα να κάνει το ίδιο.

Η ανακοίνωση των ΗΠΑ προβλέπει ένα περιθώριο έξι μηνών προκειμένου να πειστεί η Μόσχα να ξεκινήσει να συμμορφώνεται με τη Συνθήκη.