Τσίπρας: Λαϊκό δημοψήφισμα και καθιέρωση λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας (βίντεο)

Τσίπρας: Λαϊκό δημοψήφισμα και καθιέρωση λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας (βίντεο)

6' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η πρόταση για τη οποία καταθέσαμε και την οποία συζητάμε σήμερα δεν αποτυπώνει μια διάθεση διευθέτησης τεχνικών ζητημάτων. Η Συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί την κορυφαία θεσμική διαδικασία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Αντανακλά τη βούληση για αλλαγές & μεταρρυθμίσεις που εκφράζουν & δικαιώνουν πλειοψηφικά λαϊκά αιτήματα. Την ίδια στιγμή λαμβάνει υπόψη και τις συνθήκες της κρίσης και παγκοσμιοποίησης», είπε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Η πρότασή μας για τη Συνταγματική αναθεώρηση εκκινεί από την ανάγκη ενίσχυσης του Κοινοβουλίου αλλά και της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, απέναντι σε αυτές ακριβώς τις εξουσίες που δεν ανάγονται στην λαϊκή κυριαρχία», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας  που περιέγραψε ακολούθως την κυβερνητική πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Πρόκειται για προτάσεις που έρχονται να απαντήσουν τη δυσπιστία των πολιτών ότι το πολιτικό προσωπικό αποτελεί μία κάστα ξεχωριστή που ενδιαφέρεται για την αναπαραγωγή προνομίων και όχι για την εξυπηρέτηση  του δημόσιου συμφέροντος», είπε και εξειδίκευσε:

-Κατοχύρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας, θεσμού που επιβάλλει την ταυτόχρονη υπερψήφιση νέου Πρωθυπουργού, ως προϋπόθεση για να γίνεται δεκτή πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

-Αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής, ώστε να μην επηρεάζεται ο κοινοβουλευτικός κύκλος από την αδυναμία επίτευξης συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

-Άμεση εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας από το λαό μόνο εφόσον η εξαντλητική διαδικασία δημιουργίας συναίνεσης μέσα στο κοινοβούλιο αποτύχει, αν αποτύχει δηλαδή η διαδικασία για εξασφάλιση 180 ψήφων σε επτά διαδοχικές ψηφοφορίες.

Ως προς αυτή την πρόταση είπε ότι αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για επίτευξη συναινέσεων στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτή η πρόταση, τόνισε, έρχεται σε αντίθεση με την πρόταση της ΝΔ που μιλά για εκλογή με 151 βουλευτές σε περίπτωση που αποβεί άκαρπη η διαδικασία συναίνεσης στις πρώτες δύο ψηφοφορίες. Γιατί με αυτόν τον τρόπο η προεδρική εκλογή μετατρέπεται σε διορισμό από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία, σημείωσε.

Επίσης, σε αυτόν τον πρώτο άξονα εντάσσονται οι προτάσεις:

-Η υποχρέωση ο Πρωθυπουργός της χώρας να είναι εκλεγμένος βουλευτής ώστε να μην παραδίδονται τα κλειδιά της χώρας ερήμην του λαού σε κανέναν τεχνοκράτη Πρωθυπουργό. «Διότι οι πρωθυπουργοί της χώρας οφείλουν να λογοδοτούν στον ελληνικό λαό και μόνο».

-Καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος που θα λειτουργεί εξισορροπητικά στην ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας και την ίδια στιγμή θα ενεργοποιεί και ισχυροποιεί τον νομοθετικό και ελεγκτικό ρόλο του Κοινοβουλίου «που από κομπάρσος θα μετατραπεί σε πραγματικό πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής».

«Κατάπτυστο το άρθρο 86»

Ο δεύτερος άξονας της πρότασης αφορά την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής ζωής, είπε ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος σε προτάσεις που αποσκοπούν «να καταπολεμήσουν στον πυρήνα της την κρίση αντιπροσώπευσης η οποία σχετίζεται με την βαθιά διαδεδομένη πεποίθηση στην κοινή γνώμη περί πολιτικού προσωπικού-κάστας που ενδιαφέρεται κυρίως για την αναπαραγωγή των προνομίων της και όχι για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος».

Επ' αυτού προτείνονται:

-Η τροποποίηση του «κατάπτυστου» άρθρου 86 του Συντάγματος. «Ενός άρθρου που συμβολίζει ακριβώς την μετατροπή του πολιτικού προσωπικού σε κάστα που θεωρούσε ότι η εξουσία αποτελεί κληρονομικό δικαίωμα», «ότι δικαιούται ειδικά προνόμια και ειδική ποινική μεταχείριση σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους πολίτες», σημείωσε.

Τόνισε ότι η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα των Υπουργών που προβλέπει σήμερα το άρθρο 86 δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας μηχανισμός νόμιμης συγκάλυψης και συστημικού κουκουλώματος της εκτεταμένης πολιτικής διαφθοράς που ευδοκιμούσε στη χώρα την περίοδο της απόλυτης κυριαρχίας του «παλιού πολιτικού συστήματος». Πρόσθεσε ότι αν δεν έμπαινε ένα τέλος σε αυτό το συνεχές δεν θα βρισκόμασταν σήμερα εδώ μπροστά σε αυτή την αναθεώρηση. Θα μπορούσε να είχε αναθεωρηθεί στην προηγούμενη αναθεώρηση αλλά δεν συνέβη αυτό γιατί τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. που το ψήφισαν από κοινού στην αναθεώρηση του 2001.

-Ο περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας μόνο σε αδικήματα που αφορούν την άσκηση των καθηκόντων του βουλευτή.

-Η κατοχύρωση περιορισμένων κοινοβουλευτικών θητειών για κάθε βουλευτή ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία πελατειακών δικτύων.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «κατάπτυστο» το άρθρο «86» το Συντάγματος λέγοντας ότι χρησιμοποιήθηκε για να συντηρεί μια «κάστα» που απαιτούσε ειδική ποινική μεταχείριση και κατέληγε να προωθεί το «συστημικό κουκούλωμα της εκτεταμένης διαφθοράς που ευδοκιμούσε στη χώρα, ιδιαίτερα την περίοδο των παχέων αγελάδων».

«Καθιερώνουμε επίσης το θεσμό του λαΪκού δημοψηφίσματος», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Λαϊκό δημοψήφισμα

Ο τρίτος άξονας πρότασης αφορά στην ενίσχυση της δημοκρατίας και της εμπλοκής του λαού στη λήψη των αποφάσεων, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Αυτή η πρόταση έρχεται ως δικαίωση ενός μαζικού λαϊκού αιτήματος, ιδιαίτερα την περίοδο των λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στη λιτότητα το 2011-2012, για περισσότερη και βαθύτερη δημοκρατία, για συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων» ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Προτείνουμε λοιπόν την καθιέρωση λαϊκού δημοψηφίσματος αλλά και λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία. Ταυτόχρονα θεσπίζουμε την υποχρέωση να κυρώνεται με δημοψήφισμα κάθε διεθνής συνθήκη η οποία παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς».

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι η άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδεικνύει μια ιδεολογική διαφορά με τη ΝΔ και μια διαφορετική αντίληψη που αντιμετωπίζει την πλειοψηφία ως αδαή.

Για την επανεκλογή Παυλόπουλου

Ειδικότερα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Τσίπρας και αφού ανέλυσε τις διαφορές των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ με αυτές της ΝΔ, επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να μετατρέψει σε θεσμική παρωδία τη συζήτηση.

Και κατήγγειλε ότι πίσω από τις κινήσεις της κρύβεται «μία σκοπιμότητα»: Οτι δεν επιθυμεί να προτείνει εκ νέου την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου, όπως θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Εδώ κάτι κρύβεται. Θέλει να μας πείσει ότι το μόνο που κρύβεται είναι ο φόβος του μήπως εμείς παίζουμε παιχνίδια. Είναι απολύτως έωλο το επιχείρημα. Από την στιγμή που εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θέλουμε και εμείς είμαστε αυτοί που φέρνουμε στη Βουλή τη πρόταση για την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της βουλής, τι ακριβώς τάχα τον απασχολεί;

Γιατί επιμένει να λέει ότι θα ψηφίσει τη πρότασή μας που έχει ένα συγκεκριμένο σκεπτικό, με 7 συνεχείς ψηφοφορίες που απαιτούν τους 180 και μετά την άμεση εκλογή από το λαό, ενώ διαφωνεί με αυτή τη θέση και επιθυμεί την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή με 151 ψήφους;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και υπενθύμισε ότι πριν λίγες μέρες δήλωσε ευθαρσώς πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σχολιάζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει επιμελώς σε αυτό το ζήτημα.

«Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να ανανεώσει τη θητεία του ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ίσως γιατί δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος είτε γιατί έχει τάξει κάπου αλλού τη στήριξή του», είπε και συνέχισε: «Και τι κάνει για αυτό; Επιχειρεί να μετατρέψει τη διαδικασία της Συνταγματικής αναθεώρησης σε παρωδία.

Μαζεύει Συνταγματολόγους να του ενισχύσουν την άποψη ότι δεν παίζει ρόλο τι ακριβώς ψηφίζει στην πρώτη Βουλή. Ψηφίζει μόνο αυτό το άρθρο, ενώ λέει ρητά ότι διαφωνεί στη κατεύθυνση και στο περιεχόμενο.

Ώστε να έχει το άρθρο 180. Ευελπιστώντας ότι στην επόμενη Βουλή θα έχει μαζί με το ΚΙΝΑΛ 151 βουλευτές και θα το αλλάξει, για να καταφέρει να εκλέξει ΠτΔ, όχι τον Προκόπη Παυλόπουλο που εμείς προτείνουμε αλλά κάποιον άλλον, ενδεχομένως κάποιο στέλεχος νυν ή σε αποστρατεία του ΚΙΝΑΛ. Αυτή είναι όλη η σκοπιμότητα και όλο το παιχνίδι που παίζετε».

Και προκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη, όταν θα πάρει τον λόγο στη Βουλή, να τοποθετηθεί αν θα ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2020.

Απάντηση Τσίπρα σε Μητσοτάκη

«Πρωτοφανή και καινοφανή» χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας την πρόταση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη να ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τα άρθρα που προτείνει η ΝΔ ως αναθεωρητέα και με τη σειρά της η αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίσει αυτά που ζητάει η κυβέρνηση να αναθεωρηθούν.

«Για πρώτη φορά στα χρονικά ποτέ δεν ακούστηκε η πρωτοφανής πρόταση που καταθέσατε, πάνω στις υπαρκτές διαφωνίες για τις διατάξεις του Συντάγματος. Ο ένας να ψηφίσει τις απόψεις του άλλου, δηλαδή αυτά που διαφωνεί» ανέφερε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή και καινοφανή πρόταση που έρχεται σε σύγκριση με τη λογική του ίδιου του νομοθέτη».

«Η άποψη που διατυπώσατε, προκειμένου να αποδομήσετε μία διαδικασία διαλόγου, είναι πολύ ελιτιστική. Το Σύνταγμα γεννήθηκε από τον λαό και οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό. Εχουμε ένα Σύνταγμα που προβλέπει τη διαδικασία αναθεώρησης και εσείς έρχεστε, με προτάσεις ρουλέτα και τζόγου, να τη διασύρετε», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Μας είπατε ότι ο χρόνος συζήτησης δεν ήταν επαρκής αλλά η Νέα Δημοκρατία, μέσα στην επιτροπή δεν συμμετείχε με ουσιαστικές προτάσεις. Δεν μας λέγατε συγκεκριμένα ποιες παραγράφους θέλετε να αναθεωρηθούν και αλλάζατε θέσεις σε κρίσιμα θέματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή