Μέτρα για συνεπείς δανειολήπτες ζητεί ο Μητσοτάκης

Μέτρα για συνεπείς δανειολήπτες ζητεί ο Μητσοτάκης

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να συμπεριλάβουν στην τελική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια και συγκεκριμένα μέτρα για την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τους εκπροσώπους των συστημικών τραπεζών στη χθεσινή τους συνάντηση. Η πρόταση του προέδρου της Ν.Δ. είναι να επιβραβευθούν με μια εύλογη μείωση του επιτοκίου όσοι πολίτες υπήρξαν συνεπείς την τελευταία τριετία στην αποπληρωμή των στεγαστικών τους δανείων.

«Γνωρίζουμε απόλυτα την ανάγκη να υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας γι’ αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη, αλλά θέλουμε να συζητήσουμε μαζί σας και με ποιο τρόπο θα πρέπει να επιβραβευθούν και αυτοί οι δανειολήπτες που τα χρόνια της κρίσης, με πολύ μεγάλο κόπο, κατάφεραν να παραμείνουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στις τράπεζες», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τους εκπροσώπους των συστημικών τραπεζών, υπογραμμίζοντας ότι η «επιβράβευσή τους απουσιάζει από τις δημόσιες συζητήσεις γύρω απ’ το θέμα των κόκκινων δανείων και αυτό είναι εξαιρετικά άδικο». Στη συνάντηση μετείχαν οι κ.κ. Νίκος Καραμούζης, Χρήστος Μεγάλου, Παύλος Μυλωνάς, Βασ. Ψάλτης, Φωκίων Καραβίας, Θοδ. Καλαντώνης και Χαρούλα Απαλαγάκη.

Εκτενής συζήτηση έγινε για την υπό διαμόρφωση συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η πλευρά των τραπεζών εξέφρασε έντονο προβληματισμό, καθώς στο σχέδιο νόμου που τους κοινοποίησε η κυβέρνηση περιλαμβάνονται μια σειρά μέτρων που δεν έχουν σχέση με τις κατευθυντήριες γραμμές που είχαν συμφωνηθεί στην τελευταία συνάντηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τράπεζες έχουν ήδη κοινοποιήσει γραπτώς στην κυβέρνηση τις επιφυλάξεις τους. Βασική ένσταση είναι ότι οι ίδιες θα επιθυμούσαν η νέα συμφωνία να αποτελέσει το διάδοχο σχήμα όλων των προηγούμενων αλυσιτελών λύσεων (όπως ο νόμος Κατσέλη και ο εξωδικαστικός μηχανισμός) και αντ’ αυτού διαπίστωσαν ότι το νομοσχέδιο δημιουργεί μεγάλη σύγχυση, καθώς και οι προηγούμενες ρυθμίσεις παραμένουν εν ισχύι.

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με την Πειραιώς, επανέλαβε ότι η λύση που θα επιλεγεί πρέπει να είναι βιώσιμη και επωφελής για τους δανειολήπτες, να παρέχει προστασία στους πλέον ευάλωτους Ελληνες, αλλά παράλληλα να διαφυλάσσει και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Αποστάσεις από τη δήλωση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα ότι οι πινακίδες στην περιφέρειά του θα γράφουν Σκόπια και όχι Βόρεια Μακεδονία, πήρε η Νέα Δημοκρατία μέσω της κ. Σπυράκη. Η εκπρόσωπος της Ν.Δ. επανέλαβε ότι η Πειραιώς θεωρεί ότι πρόκειται για μια «βλαπτική» συμφωνία που δημιουργεί τετελεσμένα για τη χώρα, καθώς και ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι η χώρα θα ελέγχει την πορεία της γειτονικής χώρας προς την Ε.Ε. και έχει κάθε δυνατότητα να ασκήσει βέτο, «εφόσον κρίνεται ότι υπάρχει βλάβη στα εθνικά συμφέροντα». «Είναι προφανές ότι η επίσημη ονομασία της χώρας, όπως προκύπτει από τη συμφωνία των Πρεσπών, είναι Βόρεια Μακεδονία», σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα, όμως, είναι ήσσονος σημασίας η κάθε συζήτηση που γίνεται γύρω από τις πινακίδες. Αλλωστε, όπως ξέρετε καλά, οι πινακίδες προσδιορίζουν τη χιλιομετρική απόσταση ανάμεσα σε πόλεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή