Ζυμώσεις κορυφής για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Ζυμώσεις κορυφής για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στάση… ευρωεκλογές. Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να μορφοποιηθεί το project των ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς για το Μέγαρο Μαξίμου οι επόμενες ευρωκάλπες δεν είναι απλώς κάποιες εκλογές, αλλά βασικό κομμάτι του παζλ μέσω του οποίου θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο της «προοδευτικής συμμαχίας». Μετά την αυριανή εκδήλωση της πρωτοβουλίας «Γέφυρα», όπου θα δοθεί κείμενο και υπογραφές υπέρ της σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων, σειρά παίρνει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Την Τρίτη εκτός απροόπτου θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία με επίκεντρο τις συμμαχίες, ενώ αρχές Μαρτίου στην Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να δοθεί μια διακήρυξη ενόψει ευρωεκλογών και μαζί τα πρώτα ονόματα. Βασικός στόχος, να συμπεριλαμβάνονται, όπως έχει πει ο κ. Τσίπρας, στελέχη τα οποία δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην «ευρύτερη παράταξη».

Τα ονόματα

Βέβαιο είναι πως στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκονται οι νυν ευρωβουλευτές Δ. Παπαδημούλης και Στ. Κούλογλου, για τους οποίους στο Μαξίμου υπάρχει η άποψη πως «έχουν κάνει πολλή δουλειά». Από κοντά και η κ. Κούνεβα, που ενώ οι αρχικές πληροφορίες την ήθελαν να πολιτεύεται στη Βουλγαρία, τελικά δεν επιβεβαιώνονται. Από εκεί και πέρα έχει ήδη ανακοινωθεί το όνομα του κ. Κουρουμπλή, ενώ συζητείται και η μετακίνηση στις Βρυξέλλες του Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος έχει και την εναλλακτική της Μεσσηνίας, αν τελικά κατέλθει στις εθνικές εκλογές. Κατά πληροφορίες, έχει γίνει βολιδοσκόπηση και στον κ. Μουζάλα αλλά και την κ. Κονιόρδου, αμφότεροι με υπουργικές θητείες. Επίσης, εξετάζονται οι περιπτώσεις της νυν υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά, η οποία μάλιστα βρέθηκε σε πρόσφατη προεκλογική συγκέντρωση του κ. Κουρουμπλή και φάνηκε, αν και προερχόμενη από τη Δεξιά, να έχει γίνει αποδεκτή στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, συζητήθηκε και η περίπτωση της κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, η οποία όμως φαίνεται πως καταλήγει στη Β΄ Αθήνας. Στο τραπέζι είναι και το όνομα της Λούκας Κατσέλη.

Κομβικό ωστόσο είναι ποια πρόσωπα θα σηματοδοτήσουν το «νέο άνοιγμα» στην Κεντροαριστερά. Πολύ πιθανόν να διεκδικήσει τη μεταπήδησή του στην Ευρώπη ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης, όπως και ο Νίκος Μπίστης, ενώ εκτίμηση στο Μαξίμου υπάρχει και για τη Μαριλένα Κοππά. Την ίδια ώρα συζητείται και το όνομα του Σωτήρη Βαλντέν, στον οποίο άλλωστε προτάθηκε να αναλάβει κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό το ΥΠΕΞ. Από την άλλη, υπάρχει και ο Γιάννης Ραγκούσης, που, ένα χρόνο πριν, είχε ανοίξει από τους πρώτους την συζήτηση για «προοδευτικό μέτωπο» και αυτό είναι κάτι που εκτιμάται από τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Ραγκούσης δεν έχει καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα «επιστρέψει» στην κεντρική πολιτική σκηνή και όλα είναι ανοικτά. Από την εξίσωση δεν λείπει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος κάνει κινήσεις που «δείχνουν» προς την Ευρώπη, καθώς το επόμενο διάστημα θα συναντηθεί στα Σκόπια με τον κ. Ζάεφ, ενώ θα μεταβεί και στα Τίρανα στο πλαίσιο εκδήλωσης των Ευρωσοσιαλιστών, παρουσία του κ. Μπούλμαν.

Ο γρίφος της λίστας

Την ίδια ώρα υπάρχουν εισηγήσεις για να επαναφέρει ο κ. Τσίπρας τη λίστα στις ευρωεκλογές ή έστω να υπάρξει ένα «μεικτό» σύστημα, όπου οι δύο πρώτοι θα «διοριστούν» και οι υπόλοιποι θα διεκδικήσουν σταυρό. Aυτή η περίπτωση μπορεί να πάρει «σάρκα και οστά» μόνο στην περίπτωση που οι εθνικές εκλογές γίνουν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, γιατί διαφορετικά η λίστα επιτείνει την αποσυσπείρωση που αυτή τη στιγμή είναι από τους μεγαλύτερους αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ. Μια τέτοια όμως απόφαση, αν ληφθεί, θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ως «αποφόρτιση» του συστήματος, καθώς αν όλες οι κάλπες στηθούν Μάιο, η σταυροδοσία σε τόσα ψηφοδέλτια θα είναι απίστευτα χρονοβόρα. Υπάρχει όμως και αμιγώς πολιτικό κριτήριο. Η λίστα, με όποια μορφή της, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στο ΚΙΝΑΛ, που βάσει δημοσκοπήσεων εκλέγει δύο ευρωβουλευτές. Ετσι η κ. Γεννηματά θα έχει να επιλέξει ποιον θα στείλει στην Ευρωβουλή, ανάμεσα σε τέσσερα «βασικά» πρόσωπα: τους δύο νυν ευρωβουλευτές Νίκο Ανδρουλάκη και Εύα Καϊλή, τον Νίκο Παπανδρέου, τον Γιώργο Καμίνη. Οποιος και αν μείνει «έξω» δημιουργείται μείζον εσωκομματικό θέμα. Συγχρόνως, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας εκλέγει, βάσει δημοσκοπήσεων, έξι. Η λεπτομέρεια που μπορεί να «κρύβει τον διάβολο», σύμφωνα με την πηγή που μετέφερε στην «Κ» την πληροφορία για την επαναφορά της λίστας, είναι πως ο κ. Τσίπρας δεν έχει «υποσχεθεί» σε κανέναν να είναι ευρωβουλευτής, άρα μπορεί ακόμα να φτιάξει τη λίστα κατά το δοκούν ώστε να μη χαλάσει τις εσωκομματικές ισορροπίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή