«Μέτωπο» στη Βουλή μεταξύ Ν.Δ. και ΔΗΣΥ

«Μέτωπο» στη Βουλή μεταξύ Ν.Δ. και ΔΗΣΥ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρές συγκρούσεις, προσωπικές αντιπαραθέσεις, υψηλοί τόνοι, πυκνό νομοθετικό έργο και τροπολογίες της τελευταίας στιγμής συνθέτουν καθημερινά στη Βουλή ένα σκηνικό που θυμίζει εντονότατα προεκλογική περίοδο.

Το νέο «επεισόδιο» που καταγράφηκε και ξεχώρισε χθες αφορούσε το άνοιγμα μετώπου ανάμεσα στη Ν.Δ. και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στελέχη των οποίων αντάλλαξαν οξύτατες αιχμές, με αφορμή την επιλογή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ψηφίσει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας (Εταιρικοί μετασχηματισμοί και εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με κοινοτική οδηγία). Εκπροσωπώντας τη ΔΗΣΥ, ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος έκανε λόγο για συναίνεση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. και προσέθεσε: «Δεν μπορούν να κρυφτούν αυτοί που έχουν τον ίδιο ιδεολογικό και πολιτικό προσανατολισμό». Λίγο μετά, με καυστική διάθεση, ο κ. Ν. Δένδιας σχολίασε: «Εμείς στη Ν.Δ. τους παρακολουθούμε στη ΔΗΣΥ, αλλά τον τελευταίο καιρό με ένα χαμόγελο. Η υπαρξιακή αγωνία κάθε κόμματος είναι κατανοητή, συμπαθής αν θέλετε. Δεν μπορεί, όμως, να εκφράζεται ως επιθετικότητα εναντίον ενός άλλου πολιτικού χώρου». Στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. απάντησε ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος: «Είπατε ότι με χαμόγελο αντιμετωπίζετε τις υπαρξιακές μας αγωνίες ως κόμματος. Με χαμόγελο και ο κ. Σαμαράς κι εσείς όλοι αντιμετωπίζατε την κρίση της χώρας το 2009-2010, που δημιουργήσατε εσείς». Για να προσθέσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ: «Και σήμερα είστε ελάχιστοι εδώ. Στα μείζονα θέματα, από Κ.Ο. των 75 βουλευτών είστε δύο ή τρεις ή και πολλές φορές λιγότεροι. Ο δε πολιτικός σας λόγος είναι λόγος πολυτελείας».

Υπενθυμίζεται ότι μόλις μία ημέρα πριν, ο κ. Λοβέρδος είχε εντονότατη φραστική αντιπαράθεση στην Ολομέλεια, αυτή τη φορά με τον κ. Ν. Βούτση και με αφορμή αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής. Τα δύο περιστατικά έρχονται να υπογραμμίσουν ότι ο διμέτωπος που δίνει η ΔΗΣΥ, απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., για να αντιμετωπίσει τις εντονότατες εκατέρωθεν πιέσεις ενόψει της κάλπης, προσλαμβάνει ολοένα και εντονότερα χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή και σε επίπεδο νομοθετικού έργου, το (προ)εκλογικό άρωμα διαποτίζει τις επιλογές της κυβέρνησης, με το φαινόμενο των «ύποπτων» τροπολογιών να κάνει περισσότερο συχνή την εμφάνισή του. Ενδεικτικό είναι το χθεσινό παράδειγμα τροπολογίας σχετικής με τα προσόντα που απαιτείται να διαθέτουν τα πρόσωπα που διορίζονται στη θέση του μονίμου αντιπροσώπου στον ΟΟΣΑ και του αναπληρωτή του, καθώς και οι πέντε υπάλληλοι που συμμετέχουν στις εργασίες του διεθνούς οργανισμού. Η προφανώς κάθε άλλο παρά κατεπείγοντος χαρακτήρα αυτή τροπολογία κατατέθηκε λίγα λεπτά πριν από την ολοκλήρωση συζήτησης του νομοσχεδίου στο οποίο επιχειρήθηκε να συμπεριληφθεί. «Ηρθε πριν από λίγο, γι’ αυτό δεν την κατέθεσα πιο νωρίς, μια πολύ μικρή τροπολογία τυπικού χαρακτήρα», ήταν τα λόγια με τα οποία προσπάθησε να την παρουσιάσει στην Εθνική Αντιπροσωπεία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στ. Πιτσιόρλας. Ο κ. Πιτσιόρλας, υπό το βάρος των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης και με την προτροπή του κ. Κουράκη, τελικώς την απέσυρε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή