Μητσοτάκης: «Παραγωγικές σχέσεις με τη Μόσχα»

Μητσοτάκης: «Παραγωγικές σχέσεις με τη Μόσχα»

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων θα βρίσκεται στην ατζέντα της Ν.Δ. αμέσως μετά την ανάδειξη του κόμματος στην εξουσία, τόνισε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε αμέσως μετά την άφιξή του στη Μόσχα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε σε όλο το εύρος των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας, ενώ για ακόμα μία φορά επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσει το δικαίωμα να θέτει αντιρρήσεις στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ε.Ε. Επιπλέον, επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική για τις ρωσικές επενδύσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει σήμερα ένα εντατικό πρόγραμμα συναντήσεων στη Μόσχα, το οποίο θα ξεκινήσει το πρωί με τον πρόεδρο της ρωσικής Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολοντίν και στη συνέχεια με Ελληνες επιχειρηματίες. Εν συνεχεία, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ αργότερα θα έχει γεύμα εργασίας με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τη γενική στρατηγική αντίληψη που έχει διαμορφώσει για τις σχέσεις της Ελλάδας και της Ρωσίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο TASS, το οποίο προβλέπει (μετά σχετικές εκτιμήσεις και από Bloomberg, Financial Times, RAI και CNBC) ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας. Επιπλέον, στον πρόλογο που παρατίθεται, εκτιμάται ότι οι εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν τον Οκτώβριο.

«Προσδοκώ σε ουσιαστικές συζητήσεις για όλα τα θέματα των διμερών σχέσεων», επισήμανε στο TASS ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι η ατζέντα των επαφών του στη Μόσχα θα περιλαμβάνει «περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο αλλά και τις σημαντικές προκλήσεις διεθνούς ασφάλειας, όπως η τρομοκρατία, η κατάσταση στη Συρία και το πυρηνικό ζήτημα του Ιράν. Ολα αυτά θα τα συζητήσω υπό το πρίσμα της άποψης ότι η Ρωσία έχει ιδιαίτερο ρόλο αλλά και ευθύνη στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ασφαλείας και σταθερότητας στην Ευρώπη», είπε.

Ως προς το γενικότερο γεωστρατηγικό προφίλ της Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι εκ των πραγμάτων «έχει σταθερό δυτικό προσανατολισμό ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.», ωστόσο, «ιστορικοί, θρησκευτικοί και πολιτιστικοί λόγοι τής επιτρέπουν να έχει λειτουργικές και παραγωγικές σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με τη Ρωσία». Αναφέρθηκε, μάλιστα, ότι θεμελιωτής αυτής της αντίληψης ήταν ο ιδρυτής της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος επισκέφθηκε τη Μόσχα το 1979.

Ενεργειακά, Πρέσπες

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ενέργεια, τονίζοντας ότι εξετάζει «με ενδιαφέρον το ενδεχόμενο διέλευσης του Turkish Stream 2 μέσω της Ελλάδος προς την υπόλοιπη Ευρώπη». Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, υπογράμμισε ότι «ο συνδυασμός του ονόματος Βόρεια Μακεδονία με τη “μακεδονική” γλώσσα και εθνότητα είναι άκρως προβληματικός. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της περιοχής. Στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων πρέπει να κλείνουν οριστικά και αμετάκλητα τα ζητήματα αλυτρωτισμού», τόνισε. Και υπογράμμισε πως είναι απολύτως σαφές ότι «το δικαίωμα της Ελλάδας να εκφράζει τις ουσιαστικές αντιρρήσεις της κατά την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ε.Ε. δεν πρόκειται να το απεμπολήσω σε καμία περίπτωση». Σημειώνεται, τέλος, ότι η Ν.Δ. εξέφρασε και την ανησυχία της για την έκθεση της Κομισιόν. Οπως είπε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γ. Μαστρογεωργίου, η έκθεση «αναδεικνύει τις απαράδεκτες καθυστερήσεις της κυβέρνησης στην υλοποίηση απαραίτητων μεταρρυθμίσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή