Μητσοτάκης: H Eλλάδα φερέγγυος εταίρος

Μητσοτάκης: H Eλλάδα φερέγγυος εταίρος

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας φερέγγυος και αξιόπιστος εταίρος για τη Ρωσία δήλωσε από τη Μόσχα όπου και ολοκλήρωσε, χθες, τη διήμερη επίσκεψή του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Στις επαφές που είχε με τον πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον πρόεδρο της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, ο πρόεδρος της Ν.Δ. περιέγραψε τη δική του αντίληψη για τις ελληνορωσικές σχέσεις και υπογράμμισε ότι η Ρωσία μπορεί στο πρόσωπό του να βρει έναν αξιόπιστο συνομιλητή.

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Μόσχα αποτελεί ακόμα μια κίνηση στην εξωστρεφή κατεύθυνση που θέλει να δώσει ο ίδιος, κυρίως διότι εκτιμά ότι το περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων της Ελλάδας με σημαντικές χώρες, όπως η Ρωσία, είναι αρκετά σημαντικό.

«Αναπτύσσουμε ένα ευρύ και πυκνό δίκτυο διεθνών επαφών προς όφελος της χώρας και των εθνικών συμφερόντων. Στο πλαίσιο αυτό, οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας αποκτούν τη δική τους ξεχωριστή σημασία. Καθώς είναι γνωστοί οι πολλοί στενοί ιστορικοί δεσμοί που συνδέουν τους δύο λαούς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση των πολύ σημαντικών επαφών που είχε στη πρωτεύουσα της Ρωσίας, συνοδεία, μεταξύ άλλων, του αρμόδιου υπεύθυνου τομέα Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία αναπόσπαστα ανήκει στο δυτικό σύστημα ασφάλειας και αξιών. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν μπορεί να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι η παρούσα κατάσταση των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Μόσχας μπορεί να αλλάξει άρδην και να ενισχυθεί η συνεργασία.

«Αυτό εξάλλου ήταν και το αντικείμενο των επαφών που είχα σήμερα με τον πρωθυπουργό Μεντβέντεφ, τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ, και τον πρόεδρο της ρωσικής Δούμας για να συζητήσουμε πώς μπορεί το πλαίσιο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας να διευρυνθεί και να ενισχυθεί», είπε ο κ. Μητσοτάκης και διευκρίνισε ότι η δυνατότητα προσέλκυσης ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα και η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία είναι σημαντικές προτεραιότητες.

Οικονομική συνεργασία

«Συζητήσαμε ειδικά ζητήματα τα οποία αφορούν την οικονομική συνεργασία και το πώς θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε τη δυνατότητά μας να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις από τη Ρωσία στην Ελλάδα, για το πώς θα βελτιώσουμε όμως, ταυτόχρονα, και την απόδοση των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία, αναγνωρίζοντας πάντα το πλαίσιο και τους περιορισμούς μέσα στους οποίους κινούμαστε», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Και κατέληξε λέγοντας: «Πιστεύω ότι για τη Ρωσία η Ελλάδα μπορεί να είναι ένας φερέγγυος και αξιόπιστος εταίρος. Και σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση προτίθεται να κινηθεί και η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, εφόσον ο ελληνικός λαός την περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του μετά τις επόμενες εκλογές».

«Μεθοδεύσεις Μαξίμου ενόψει εκλογών»

Κυβερνητικές μεθοδεύσεις για τον περιορισμό της επερχόμενης εκλογικής ήττας καταγγέλλει η Ν.Δ., εστιάζοντας σε τρία ενδεικτικά παραδείγματα. Πρώτον, το Μαξίμου αποφεύγει να διευκρινίσει τους κανόνες διεξαγωγής των εκλογών και κρίσιμες λεπτομέρειες, όπως αν οι ευρωεκλογές θα γίνουν με λίστα ή με σταυρό, ποια θα είναι τελικά η ποσόστωση των γυναικών στα ψηφοδέλτια. Δεύτερον, η Πειραιώς καταγγέλλει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει το δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού, «καθώς προτείνει η ψήφος τους να μην προσμετράται στο σύνολο της επικράτειας, παρά μόνον για την εκλογή τριών βουλευτών». Τρίτον, η Ν.Δ. υπογραμμίζει ότι το Μαξίμου, με πρόσχημα το Brexit, «εμποδίζει παράνομα τη συμμετοχή των 70.000 Ελλήνων που ζουν στη Μεγ. Βρετανία να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, καθώς αποφάσισε να μη στήσει εκλογικά τμήματα στο Ην. Βασίλειο, σε αντίθεση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Από το ΥΠΕΣ τονίζεται ότι έχει ήδη καταρτισθεί νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει στους Ελληνες της Βρετανίας να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή