Η Λευκωσία συστήνει Ταμείο Υδρογονανθράκων

Η Λευκωσία συστήνει Ταμείο Υδρογονανθράκων

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ταχύτητα προώθησης των επόμενων κινήσεων στο οικόπεδο 10 θα κρίνει αρκετά όσον αφορά τον «Γλαύκο», αλλά και τις υπόλοιπες γεωτρήσεις που θα πραγματοποιήσει εκεί η ExxonMobil. Η Λευκωσία έδειξε ήδη ταχύτατα πολιτικά αντανακλαστικά, καθώς χθες η Βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεκλήθη και ψήφισε, με 43 ψήφους υπέρ και 7 κατά, νόμο για τη σύσταση Ταμείου Υδρογονανθράκων. Στον νόμο προστέθηκε τροπολογία η οποία αποσυνδέει το ταμείο από το δημόσιο χρέος. «Συγχαίρω τη Βουλή για την απόφαση σύστασης Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων», είπε μετά την ψήφιση του νόμου ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος και διευκρίνισε τα δύο βασικά σημεία που διευθετούνται με την ίδρυση του Ταμείου Υδρογονανθράκων. Πρώτον, εξασφαλίζεται «επενδυτική λειτουργία που διαφυλάττει τα δικαιώματα μελλοντικών γενεών». Και, δεύτερον, αποτρέπει τις εκταμιεύσεις με τρόπο «που διασφαλίζονται και τα όποια δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας». Η νομοθετική πρωτοβουλία αποτελεί μια προφανή απάντηση της Λευκωσίας στις σχεδόν σίγουρες κατηγορίες που αναμένεται να εκτοξεύσει η Αγκυρα για μονομερή εκμετάλλευση κοιτασμάτων με τρόπο που αφήνει εκτός τους Τουρκοκύπριους.

Αντίδραση Τουρκίας

Οι πρώτες, μέχρι στιγμής, αντιδράσεις από την Τουρκία, όπως τουλάχιστον αποτυπώνονται στα ΜΜΕ της χώρας, είναι μάλλον ψύχραιμες και αποπνέουν τις συνήθεις απόψεις της Αγκυρας για το ζήτημα. Οι πλέον προωθημένες από αυτές τις απόψεις περιγράφουν τις ανακοινώσεις της ExxonMobil ως απάντηση της Λευκωσίας και των Αμερικανών, στη μεγάλη αεροναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη και αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη Παρασκευή. Ηδη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος δεν μπορεί να αφεθούν έξω από το παιχνίδι της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο από τα τριμερή σχήματα συνεργασίας. Υπενθυμίζεται ότι ακόμα και τώρα, κατά μήκος όλης της έκτασης στα νότια της Κύπρου, ευκρινώς μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, εξακολουθεί να πλέει το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός».

Εν τω μεταξύ, χθες, κυκλοφόρησαν στα κυπριακά ΜΜΕ οι πρώτες εκτιμήσεις για την αξία του κοιτάσματος στον στόχο «Γλαύκος-1» του οικοπέδου 10. Η αξία υπολογίζεται μεταξύ 30 και 40 δισ. δολ., σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς. Με το συγκεκριμένο κοίτασμα θα μπορούσαν να καλυφθούν οι ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής της Κύπρου για τα επόμενα 200 χρόνια. Σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς, η ποσότητα του φυσικού αερίου που έχει έως τώρα ανακαλυφθεί στην κυπριακή ΑΟΖ κυμαίνεται από 13 έως 16 τρισ. κυβικά πόδια. Το πλωτό γεωτρύπανο «Stena IceMax», το οποίο πραγματοποίησε την ανακάλυψη, θα παραμείνει στον στόχο «Γλαύκος-1» έως και τις 10 Μαρτίου. Ακολούθως, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν οι επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις, κάτι που, ανάλογα με τις περιστάσεις, μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή