Αντίδοτο στο δόγμα «καμένης γης» του ΣΥΡΙΖΑ

Αντίδοτο στο δόγμα «καμένης γης» του ΣΥΡΙΖΑ

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιο της επόμενης ημέρας για τη διαμόρφωση νέων προοπτικών και ενός αισιόδοξου μέλλοντος για την Ελλάδα, μετά τις εθνικές εκλογές, αποτελεί τη βασική προτεραιότητα του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αντιμετωπίζει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως ήδη ξεπερασμένη από διεθνείς παράγοντες και αγορές.

Ως εκ τούτου, ο κ. Μητσοτάκης αναπτύσσει το αφήγημα της Ν.Δ. όχι με βάση την εκλογική μάχη, αλλά την καλύτερη προετοιμασία για τη διακυβέρνηση της χώρας μετά τις εκλογές. Δεδομένου ότι στην Πειραιώς προεξοφλούν ότι η Ν.Δ. θα αποτελεί την επόμενη κυβέρνηση της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του εκπονούν σχέδια αντιμετώπισης των προβλημάτων που θεωρούν ότι δίχως άλλο θα προκύψουν λόγω της ναρκοθέτησης του εδάφους την οποία συστηματικά προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Πειραιώς εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί τακτική «καμένης γης» και γι’ αυτό αφήνει πίσω τις νάρκες, που εκτιμά πως θα σκάσουν στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης θα στείλει (αύριο) επιστολή στο ΕΛΚ ζητώντας αναστολή της συμμετοχής του κόμματος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν. Η κίνησή του αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην ανάδειξη του κεντροδεξιού και φιλελεύθερου χαρακτήρα που εκπροσωπεί η Ν.Δ. μέσα στο ΕΛΚ, αλλά και στην ακύρωση εμπράκτως της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ περί «ακροδεξιάς».

Η αποτύπωση

Παράλληλα, από την Πειραιώς είναι εξαιρετικά λεπτομερείς στην αποτύπωση των ναρκών που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να υπονομεύσει την επόμενη κυβέρνηση. Το δόγμα «καμένης γης» σε συνδυασμό με μια πολιτική που στην Πειραιώς περιγράφουν ως ετεροχρονισμένη εκδοχή του «Τσοβόλα δώσ‘ τα όλα» με παροχολογία και διορισμούς στο Δημόσιο έχει ως στόχο τη συσπείρωση του σκληρού κομματικού ακροατηρίου. Σύμφωνα με τους επιτελείς της Ν.Δ., οι νάρκες του ΣΥΡΙΖΑ είναι τέσσερις.

• Πρώτη είναι η δημοσιονομική. Ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζουν, αφού δέσμευσε τη χώρα σε δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και λιτότητα έως το 2060, αφήνει στην επόμενη κυβέρνηση εκκρεμότητες που έχουν δύο πηγές: τη διόγκωση του κομματικού κράτους και την αύξηση του κόστους μισθοδοσίας και τις δικαστικές διεκδικήσεις. Τονίζεται ότι το 2018 το κόστος μισθοδοσίας αυξήθηκε κατά 660 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2017, ενώ στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ το κόστος προσωπικού της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε κατά 2 δισ. ευρώ. Ολα αυτά, όπως αναφέρουν από την Πειραιώς, έγιναν παράλληλα με την υπερφορολόγηση όλων των πολιτών, την κατάργηση του ΕΚΑΣ και άλλων κοινωνικών επιδομάτων και την αύξηση των έμμεσων φόρων. Γίνεται επίσης λόγος για πολλαπλασιασμό των άχρηστων διοικητικών δομών (47% αύξηση στις θέσεις των Γενικών Γραμματέων με αδιαφανείς διαγωνισμούς και παρέμβαση υπουργών στο ΑΣΕΠ).

Μιλούν ακόμη για τοποθέτηση κομματικών εγκαθέτων σε Ανεξάρτητες Αρχές, αναφέροντας ως πλέον ηχηρό παράδειγμα τη Βασιλική Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ως προς τις δικαστικές διεκδικήσεις, στην Πειραιώς θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν επέλυσε εγκαίρως τα ζητήματα που αναδύονταν κατά καιρούς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκκρεμότητες για αναδρομικά που αγγίζουν τα 3,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

• Δεύτερη είναι η τραπεζική νάρκη και το ιδιωτικό χρέος. Ως γενεσιουργός αιτία εντοπίζεται το κλείσιμο των τραπεζών το 2015, που οδήγησε στην τρίτη ανακεφαλαιοποίησή τους. Αποτέλεσμά της, αναφέρουν από την Πειραιώς, ήταν η απώλεια του 98% της αξίας των τραπεζών, με ζημιά 40 δισ. ευρώ (25 για το Δημόσιο και 15 για τους μικρομετόχους).

Επιπλέον τονίζεται η εκτόξευση των κόκκινων δανείων από το 35% στο 45% και η αύξηση του συνολικού ιδιωτικού ληξιπρόθεσμου χρέους στα 226 δισ. ευρώ, ήτοι 122% του ΑΕΠ. Ετσι, με την αναιμική ανάπτυξη από τη μια και τον «ηθικό κίνδυνο» από την άλλη, τα ευάλωτα νοικοκυριά ήρθαν αντιμέτωπα με μια απελπιστική κατάσταση, ενώ οι στρατηγικοί κακοπληρωτές παρέμειναν στο απυρόβλητο.

• Η τρίτη νάρκη που θα πρέπει να απενεργοποιήσει η μελλοντική κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι η πορεία της οικονομίας και η διαφαινόμενη επιβράδυνσή της. Η Κομισιόν καθώς και σειρά άλλοι διεθνείς φορείς επισημαίνουν ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, τα κόκκινα δάνεια, την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και τις μεταρρυθμίσεις σε αγορά ενέργειας, φορολογική διοίκηση και δικαιοσύνη. Αυτές οι καθυστερήσεις, τονίζουν από την Πειραιώς, επηρεάζουν και τις παρεμβάσεις στο χρέος.

• Τέταρτη, αλλά εξίσου σημαντική νάρκη είναι αυτή των βασικών υπηρεσιών και υποδομών, που, σύμφωνα με την Πειραιώς, βρίσκονται σε πιο τραγική κατάσταση από ποτέ. Ως πλέον ενδεικτικά παραδείγματα απαξίωσης περιγράφονται η ΔΕΗ και τα ΕΛΤΑ. Η κυβέρνηση Τσίπρα, αναφέρουν από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, έχει πρακτικά επιβάλλει στη ΔΕΗ την απώλεια του 40% του κύκλου εργασιών της (2 δισ. ευρώ) δίχως κανένα αντάλλαγμα, ενώ παράλληλα προχωρά στην πώληση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της εταιρείας δίχως να ορίζει καν ελάχιστο τίμημα. Επίσης, η Ν.Δ. καταγγέλλει τη διαχείριση των ΕΛΤΑ από τον διευθύνοντα σύμβουλο ως αντάξια κομματάρχη και όχι επικεφαλής ενός οργανισμού που παρουσιάζει εικόνα πτωχευμένης εταιρείας, με χρέη 250 εκατ. ευρώ και έλλειμμα που για το 2019 προβλέπεται στα 80 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή