Δύο Γερμανοί ευρωβουλευτές μιλούν στην «K»: «Δεν έχετε εικόνα χώρας που ξεπέρασε την κρίση»

Δύο Γερμανοί ευρωβουλευτές μιλούν στην «K»: «Δεν έχετε εικόνα χώρας που ξεπέρασε την κρίση»

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πρόγευση των πιέσεων που θα αντιμετωπίσει η νέα ελληνική κυβέρνηση, όποια και όταν προκύψει από τις εκλογές, αν ζητήσει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων πήρε η «Κ» μιλώντας με τους Γιόακιμ Σταρμπάτι και Χανς-Ολαφ Χένκελ, δύο ανεξάρτητους Γερμανούς ευρωβουλευτές που εκφράζουν, ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος των κυρίαρχων απόψεων του γερμανικού οικονομικού κατεστημένου. Εξάλλου προέρχονται από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (Σταρμπάτι) και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (Χένκελ) αλλά εντάχθηκαν στην Εναλλακτική για τη Γερμανία πριν εγκαταλείψουν και αυτήν για να γίνουν ανεξάρτητοι.

«Η ύφεση στην Ελλάδα ήταν όπως αυτή των ΗΠΑ το διάστημα 1929-1931» λέει ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Τίμπινγκεν, Γιόακιμ Σταρμπάτι, ένας από τους μεγαλύτερους πολέμιους του τρόπου με τον οποίο έγινε η ελληνική διάσωση το 2010. Ο Σταρμπάτι, μαζί με άλλες τέσσερις προσωπικότητες της χώρας του, προσέφυγε στο συνταγματικό δικαστήριο το 2010 κατά του τρόπου με τον οποίο η γερμανική κυβέρνηση συμμετείχε στην ελληνική διάσωση. «Χάσατε 23-24% του εισοδήματός σας» λέει στην «Κ» «και τώρα η οικονομία σας έχει τη μορφή ενός λατινικού L. Δηλαδή μετά την πτώση είστε στάσιμοι και αν λάβει κανείς υπόψη ότι η Ευρώπη δεν αναπτύσσεται περαιτέρω, εσείς θα ακολουθήσετε τη μοίρα της. Επρεπε να τρέχετε τώρα με 6-7%. Με 1,4% ανάπτυξη αναρωτιέται κανείς τι είδους δουλειές είναι αυτές που προσφέρονται στην αγορά εργασίας. Είναι δουλειές που ουδείς επιθυμεί, διότι είναι πολύ κακά πληρωμένες. Δουλεύεις περισσότερο για πολύ λιγότερα χρήματα. Αυτό σημαίνει το L…». Ο Σταρμπάτι που γνωρίζει καλά την Ελλάδα, καθώς επισκέπτεται τη χώρα μας εδώ και δεκαετίες βρήκε την Αθήνα αγνώριστη. «Στον ουρανό της δεν υψώνεται ούτε ένας γερανός και μπορώ να πω με σιγουριά ότι αυτή δεν είναι εικόνα μιας χώρας που έχει ξεπεράσει την ύφεση».

Δύο Γερμανοί ευρωβουλευτές μιλούν στην «K»: «Δεν έχετε εικόνα χώρας που ξεπέρασε την κρίση»-1

Ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Τίμπινγκεν, Γιόακιμ Σταρμπάτι. 

Μαζί με τον Σταρμπάτι, συνδιοργανωτή ενός συνεδρίου με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά Αγγελο Κότιο, «Για την Ελλάδα, το ευρώ και την Ε.Ε.», ήρθε στην Αθήνα και ο Χανς-Ολαφ Χένκελ, πρώην πρόεδρος των γερμανικών βιομηχανιών – ο αντίστοιχος ΣΕΒ. «Το Βερολίνο», λέει στην «Κ», «είναι η πιο εγκαταλελειμμένη πόλη της Γερμανίας γεμάτη γκράφιτι και φτώχεια. Η Αθήνα όμως είναι χειρότερη» λέει ο κ. Χένκελ. Και «οι άστεγοι εδώ είναι ντόπιοι, στη Γερμανία η φτώχεια είναι εισαγόμενη…».

Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι το 2000 είχε αρνηθεί στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη την υποστήριξη του συνδέσμου που εκπροσωπούσε για την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ. «Με κάλεσε τότε ο καγκελάριος Σρέντερ και μου ζήτησε να αλλάξω γνώμη, καθώς η Ελλάδα ήταν η γενέτειρα της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και ο πρόεδρος Σιράκ υποστήριζε την ένταξη της Ελλάδας στο ενιαίο νόμισμα». Ο κ. Χένκελ είχε έρθει για πρώτη φορά στη χώρα μας το 1966 και στη συνέχεια το 1983 ως απεσταλμένος της IBM στην οποία εργαζόταν τότε. «Eπρεπε να λήξει μια απεργία που διαρκούσε έξι εβδομάδες. Οι Αμερικανοί ήθελαν να σταματήσει και αυτή την εντολή είχα. Ο Ελληνας προσωπάρχης μου έλεγε να μην κάνουμε πίσω. Τον άκουσα. Κάποιοι από το συνδικάτο με έπαιρναν τηλέφωνο στο ξενοδοχείο μου τη νύχτα και με έβριζαν» λέει γελώντας ο πρώην πρόεδρος των γερμανικών βιομηχανιών.

«Φύγετε από το ευρώ»

Υστερα από μια τέτοια καταιγιστική εισαγωγή μοιάζει περιττό πλέον το ερώτημά μου αν επιμένουν οι δύο Γερμανοί οικονομολόγοι να εγκαταλείψει η χώρα μας το ευρώ. «Ναι» λένε και οι δύο ταυτόχρονα. «Εφόσον πληρώσετε όλους τους λογαριασμούς σας, δεν θα σας μείνει ευρώ για επενδύσεις. Νομίζετε ότι μετά δέκα χρόνια απουσίας επενδύσεων έχετε γίνει περισσότερο ανταγωνιστικοί;», αναρωτιέται ο κ. Σταρμπάτι και «το ερώτημα είναι πώς ανοίγεις για τους Ελληνες μια προοπτική». «Η πρότασή μας», συμπληρώνει ο κ. Χένκελ «είναι να αναλάβει η Γερμανία ένα μέρος του ελληνικού χρέους έναντι της υποχρέωσης της Ελλάδας να εγκαταλείψει το ευρώ για να μπορέσει να υποτιμήσει τη νέα δραχμή. Εμείς ξέρουμε ότι ουδέποτε θα πάρουμε πίσω τα χρήματα από τα δάνεια που σας δώσαμε».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αδίκως είναι περήφανη για τα πρωτογενή πλεονάσματα», επανέρχεται ο κ. Σταρμπάτι, συμπληρώνοντας, «αυτά μπορείς να τα πετύχεις αν δεν επενδύεις ένα ευρώ, αν αφήνεις επί 10 χρόνια τις υποδομές σου να καταρρέουν, δεν πληρώνεις τους προμηθευτές, δεν επενδύσεις στην έρευνα και στην Παιδεία. Στο τέλος της ημέρας, όμως, είσαι απλά ακόμα πιο πίσω από τους άλλους που υποτίθεται θέλεις να φτάσεις. Αυτό έχετε πάθει».

Δύο Γερμανοί ευρωβουλευτές μιλούν στην «K»: «Δεν έχετε εικόνα χώρας που ξεπέρασε την κρίση»-2

Ο πρώην πρόεδρος των γερμανικών βιομηχανιών, Χανς-Ολαφ Χένκελ. A.P. / FRITZ REISS

«Υπάρχει άλλος τρόπος να βγει η Ελλάδα από την κατάσταση της νεκροφάνειας εκτός από την έξοδο από το κοινό νόμισμα με ταυτόχρονη υποτίμηση; Και να δεχθείτε τη μείωση των πρωτογενών μας πλεονασμάτων;», ρωτάω.

«Μπορούν να μειωθούν ή και να διαγραφούν κάποια από τα χρέη σας. Αρκεί να φύγετε από το ευρώ», απαντά κάθετα ο κ. Σταρμπάτι. «Θα είναι όρος», συμφωνεί ο κ. Χένκελ.

Και καταλήγοντας ο κ. Σταρμπάτι συνοψίζει την κατ’ αυτόν εικόνα: «Ολα αυτά τα δάνεια που πήρατε πληρώθηκαν κατά 90% σε εκείνους που σας δάνεισαν. Θέλετε να συνεχίσετε τη ζωή ως ημιθανείς; Η ζωή εδώ είναι ευχάριστη και η διάθεση των ανθρώπων είναι πραγματικά καλή όταν τους συναντάς στον δρόμο. Σκοπός των διασώσεων δεν ήταν να σωθεί η Ελλάδα αλλά να σωθεί η Ευρωζώνη, διότι αν εγκατέλειπε η Ελλάδα το ευρώ θα ακολουθούσε η Ισπανία και στη συνέχεια η Ιταλία…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή