Αλ. Τσίπρας: Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μια πλατιά Κόκκινη και Πράσινη Συμμαχία

Αλ. Τσίπρας: Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μια πλατιά Κόκκινη και Πράσινη Συμμαχία

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την επισήμναση της απουσίας της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη από την εκδήλωση, με τίτλο «Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη», που συνδιοργανώνουν η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ελληνικό γραφείο του Friedrich-Ebert-Stiftung και το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής (ΙΝΕΡΠΟΣΤ, σχολίασε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Θα ήταν πολύ πιο πλούσια η σημερινή συνάντηση αν αποδεχόντουσαν την πρόταση διαλόγου όλες οι δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Οχι να συμφωνήσω, να διαφωνήσω με τον φίλο μου στον Σταύρο Θεοδωράκη και η Φώφη Γεννηματά», είπε ο κ. Τσίπρας.

Η απουσία τους από την εκδήλωση δείχνει έλλειμμα αυτοπεποίθησης για τις απόψεις και τον πολιτικό χώρο που εκπροσωπούν, τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα τέσσερα χρόνια της σημερινής κυβέρνησης και είπε πως κατάφερε να αλλάξει την κατάσταση στην Ελλάδα ενώ τόνισε ότι «το καθήκον των προοδευτικών δυνάμεων είναι να αλλάξουν την πραγματικότητα». 

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι οι ερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές είναι υπαρξιακού χαρακτήρα για την Ευρώπη» γιατί αυτό που διακυβεύεται είναι, πέρα από τις ιδρυτικές της αξίες, η ίδια η ενότητά της.

«Οι ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις δε μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μπροστά σε αυτό το ιστορικό διακύβευμα. Σοσιαλδημοκράτες και αριστεροί σοσιαλιστές, κομμουνιστές, αριστεροί και πράσινοι, έχουμε μεταξύ μας σημαντικές διαφορές. Και ιστορικές αλλά και σε ότι αφορά τη τρέχουσα συγκυρία. Η προτεραιότητα σήμερα είναι να φτιάξουμε κοινό ανάχωμα στην έφοδο της ακροδεξιάς και στην καταστροφική για τους λαούς μας ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού, που άλλωστε είναι αυτός που τρέφει την ακροδεξιά», είπε ο πρωθυπουργός.

«Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Σε μια πλατιά Κόκκινη – Κόκκινη και Πράσινη Συμμαχία», πρόσθεσε.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα έκανε το πρώτο βήμα σε αυτή τη κατεύθυνση, καθώς χθες η Κ.Ε του κόμματος αποφάσισε να απευθύνει πλατύ κάλεσμα συμπαράταξης σε όλες της προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, ενόψει των ευρωεκλογών, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς ηγεμονισμούς.

Είπε ότι γνωρίζει πως κάποιοι συνεχίζουν να βλέπουν με καχυποψία αυτή τη πρωτοβουλία, αλλά δήλωσε πως είναι όμως ειλικρινής και ταυτόχρονα αναγκαία και πολύ σύντομα αυτό θα το κατανοήσουν όσοι σήμερα έχουν τις αμφιβολίες τους.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια γροθιά στο μαχαίρι του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας»

Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια γροθιά στο μαχαίρι του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβαν την ευθύνη και το πολιτικό κόστος και μάλιστα λίγο πριν τις ευρωεκλογές.

«Κάποιοι δεν τόλμησαν να διακινδυνεύσουν πολύ μικρότερο κόστος, κι ας αυτοαποκαλούνται προοδευτικοί», είπε και εξήρε τη στάση του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ υπέρ της Συμφωνίας αναφέροντας τον Μίλτο Κύρκο και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο που μίλησαν στη σημερινή εκδήλωση.

«Εμείς το τολμήσαμε. Γιατί ; Γιατί ήμασταν βέβαιοι ότι λειτουργούμε με βάση τις αξίες μας και ήμασταν βέβαιοι ότι τοποθετούμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Και τώρα, που προτείνουμε αυτή τη πλατιά συμπαράταξη, αντί της εύκολης οίησης, του εύκολου ηγεμονισμού και σεχταρισμού, το πράττουμε γιατί πιστεύουμε βαθιά ότι αυτή είναι η ανάγκη των καιρών και της ιστορίας. Γιατί πιστεύουμε ξανά ότι τοποθετούμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή