Στις Balfin και Komercijalna Banka πέρασε η θυγατρική της Πειραιώς στην Αλβανία

Στις Balfin και Komercijalna Banka πέρασε η θυγατρική της Πειραιώς στην Αλβανία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην ολοκλήρωση της πώλησης της συμμετοχής της (99,83%) στη θυγατρική της στην Αλβανία, Tirana Bank Sh.A., στην Balfin Sh.p.k. και την Komercijalna Banka ADΗ, ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, έχοντας λάβει τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές στην Αλβανία, συμπεριλαμβανομένης και της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας (Bank of Albania), καθώς και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής διαμορφώθηκε σε 57,3 εκατ. ευρώ, με θετική επίπτωση στα κεφάλαια του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων με ημερομηνία αναφοράς την 30ή Σεπτεμβρίου 2018, η συγκεκριμένη συναλλαγή αυξάνει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας βασικών ιδίων κεφαλαίων κατηγορίας 1 (CET-1) κατά 11 μονάδες βάσης, μέσω της απελευθέρωσης συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ σταθμισμένου έναντι κινδύνων ενεργητικού (Risk Weighted Assets).

Η UniCredit Group ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Πειραιώς στη συναλλαγή, η Norton Rose Fulbright ως διεθνής νομικός σύμβουλος και η Boga & Associates ενήργησε ως τοπικός νομικός σύμβουλος. Να σημειωθεί ότι με την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης συναλλαγής η Τράπεζα Πειραιώς ολοκληρώνει και το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που είχε συμφωνήσει με την DG Comp και αναμένεται να βγει από την επιτήρηση της Ε.Ε. Μιλώντας στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χρήστος Μεγάλου εξήγησε ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει κάνει μια σειρά κινήσεων για μείωση των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού (risk weighted assets). Μεταξύ αυτών η μείωση της έκθεσης στη MIG από 1,1 δισ. ευρώ στα 800 εκατ. ευρώ σήμερα, ενώ συνολικά τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν κατά 5 δισ. ευρώ, «το μεγαλύτερο νούμερο που επετεύχθη ποτέ στην ελληνική αγορά ιστορικά». Η τράπεζα δουλεύει σήμερα πάνω σε μια σειρά από κινήσεις και πράξεις, που θα οδηγήσουν σε εξορθολογισμό των liquid assets και αύξηση κεφαλαίων.

Οι συνθήκες ρευστότητας βελτιώνονται και οι περισσότερες τράπεζες έχουν πλέον δείκτη δανείων προς καταθέσεις μικρότερο του 100%, σημείωσε ο κ. Μεγάλου, ενώ εκτός από την πλήρη απεξάρτησή της από τον ELA, η Τράπεζα Πειραιώς καταγράφει αύξηση των καταθέσεων στα 44,5 δισ. ευρώ. «Πιστεύω ότι είμαστε σήμερα στην καλύτερη κατάσταση από ποτέ για να χρηματοδοτήσουμε την οικονομία και να περάσουμε φέτος για πρώτη χρονιά σε πιστωτική επέκταση», δήλωσε ο κ. Μεγάλου. Εξήγησε ότι και το 2018 σημειώθηκε πιστωτική επέκταση, ιδίως στον ξενοδοχειακό κλάδο, τα εμπορικά ακίνητα και τη γεωργία. «Δεν πιστεύω ότι τα κόκκινα δάνεια μας εμποδίζουν να χρηματοδοτήσουμε την οικονομία και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε ήδη δεσμευτεί για μείωση των NPEs κατά 50 δισ. ευρώ έως το 2021», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή