Αξιωματούχοι των ΗΠΑ στην Αγκυρα για Συρία, Κούρδους και S-400

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ στην Αγκυρα για Συρία, Κούρδους και S-400

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριήμερο εντατικών διαβουλεύσεων, από την έκβαση των οποίων θα εξαρτηθεί το μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ξεκίνησε χθες στην Αγκυρα. Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών, με αρμοδιότητα τα θέματα Βαλκανίων και Αιγαίου, Μάθιου Πάλμερ βρίσκεται στην τουρκική πρωτεύουσα, όπου θα έχει μέχρι και αύριο σειρά συναντήσεων με βασικό αντικείμενο την πρόθεση της Τουρκίας να προμηθευθεί αμυντικούς πυραύλους S-400 από τη Ρωσία και την αντιπρόταση της Ουάσιγκτον να την εφοδιάσει με αμερικανικούς πυραύλους Patriot. Αργά χθες το βράδυ, αναμενόταν στην Αγκυρα και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Συρία Τζέιμς Τζέφρι, με τον οποίο οι εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης θα συζητήσουν την κατάσταση στη βόρεια Συρία και την προγραμματισμένη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στην εφημερίδα Hurriyet με την προϋπόθεση της ανωνυμίας τόνισε ότι «η αγορά πυραύλων S-400 θα θέσει σε κίνδυνο την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία και έχει ως πιθανή συνέπεια να ψηφιστεί νόμος που θα της επιβάλει κάποιου είδους κυρώσεις». Ο ίδιος αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να παραδώσουν πυραύλους Patriot στην Αγκυρα, αν αυτή επιμείνει στην αγορά των S-400.

Μήνυμα στον Μάθιου Πάλμερ, αναφορικά με τις εξελίξεις στη Συρία έστειλε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας σε οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος στην επαρχία Ορντού, στη Μαύρη Θάλασσα, ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε στην ανάγκη να τηρήσουν οι ΗΠΑ τις υποσχέσεις τους για απομάκρυνση της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG από την πόλη Μανμπίτζ και επέμεινε στη δημιουργία ζώνης ασφαλείας, υπό τουρκικό έλεγχο, στη βόρεια Συρία.

Στο μεταξύ, τουρκικό δικαστήριο ενέκρινε το κατηγορητήριο που απειλεί με ισόβια κάθειρξη 16 ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένου του επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά, για την ανάμειξή τους στις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013, οι οποίες ξεκίνησαν από την πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη και επεκτάθηκαν σε πολλές πόλεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή