ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το δεύτερο κύμα υποψηφίων της ΝΔ για την Ευρωβουλή

Το δεύτερο κύμα υποψηφίων της ΝΔ για την Ευρωβουλή

Πολιτικούς που έχουν θητεύσει στη Βουλή και την Ευρωβουλή, στελέχη με πείρα στα ευρωπαϊκά θέματα, την αυτοδιοίκηση, και το επιχειρείν και ανθρώπους που έχουν διακριθεί στον τομέα τους περιλαμβάνει το δεύτερο κύμα 12 υποψηφίων ευρωβουλευτών που ανακοίνωσε σήμερα η ΝΔ.

Πρόκειται για τον δήμαρχο Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλο, τον δικηγόρο Γιάννη Ανδρουλάκη, την φιλόλογο και στέλεχος του Μητρώου Τόνια Αράχωβα, τον επιχειρηματία 'Αγη Βερούτη, το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νίκο Γιαννή, τον πρώην ευρωβουλευτή Μανώλη Μαυρομμάτη, τον πρώην δήμαρχο και υφυπουργό Βασίλη Μιχαλολιάκο, την ηθοποιό Πέγκυ Σταθακοπούλου, την πρώην ευρωβουλευτή Νίκη Τζαβέλλα, την οινοπαραγωγό Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, τον σεισμολόγο 'Ακη Τσελέντη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της XRTC Business Consultants Γιώργο Ξηραδάκη.

Μαζί με τους 15 πρώτους υποψηφίους που έχουν ήδη ανακοινωθεί και τους 7 νυν ευρωβουλευτές και βουλευτές της ΝΔ με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Μεϊμαράκη, συμπληρώνονται σήμερα 34 από τις 42 θέσεις του ευρωψηφοδελτίου και απομένει για την τελική ευθεία προ της 26ης Μαΐου η ανακοίνωση 8 ακόμη υποψηφίων.

Τα βιογραφικά των 12 υποψηφίων είναι τα εξής:

Μιχάλης Αγγελόπουλος

Το δεύτερο κύμα υποψηφίων της ΝΔ για την Ευρωβουλή-1

Γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέχισα τις σπουδές μου στο Κέντρο Στρατηγικών και Διπλωματικών Μελετών στο Παρίσι και στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Από το 1986 μέχρι το 2004 άσκησα μάχιμη δικηγορία με ειδίκευση στο κοινοτικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παράλληλα, διετέλεσα Νομικός Σύμβουλος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα (1995 – 2004), και Επιστημονικός συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από το 2004 έως και το 2007 ήμουν Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Από το 2008 έως το 2009 διετέλεσα Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης του Υπουργείου Εσωτερικών. Το 2013 ανέλαβα Νομικός Σύμβουλος στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. (ΔΕΔΔΗΕ). Από τον Σεπτέμβριο του 2014 είμαι Δήμαρχος Σάμου και από τον Οκτώβριο του 2014, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Ταυτόχρονα, είμαι πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ.

Η πρόσφατη θητεία μου στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού/μεταναστευτικού προβλήματος, ως Δημάρχου ενός νησιού που απέχει 1250 μέτρα από την Τουρκία, αλλά και η θητεία μου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, μού διαμόρφωσαν μια ακλόνητη πεποίθηση: Η Ευρώπη που οραματιζόμαστε, πρέπει να έλθει σε πολύ πιο στενή επαφή με τις καθημερινές ανάγκες και τα βιώματα των πολιτών της. Αυτή την αμεσότητα μόνον η τοπική αυτοδιοίκηση, το βασικό κύτταρο της Δημοκρατίας, μπορεί να την προσφέρει. Η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να γίνει πρωτοπόρος σ’ αυτή την προσπάθεια ανασύνταξης της Ε.Ε. 

 Γιάννης Ανδρουλάκης

Το δεύτερο κύμα υποψηφίων της ΝΔ για την Ευρωβουλή-2

Γεννήθηκα στο Ηράκλειο της Κρήτης, ζω και εργάζομαι στην Θεσσαλονίκη. Είμαι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών δημοσίου δικαίου και πολιτικής επιστήμης. Μαχόμενος δικηγόρος από το 1993, μέλος του διοικητικού συμβουλίου και πρόεδρος της Επιτροπής Κτηματολογίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια παρέχω νομικές υπηρεσίες στο project του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), που αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο ιδιωτικό έργο σε εξέλιξη στην χώρα.

Τα τελευταία χρόνια, είχα την ευκαιρία, από την θέση του Γενικού Γραμματέα της Δράσης, να συμμετάσχω ενεργά στην προσπάθεια ανάδειξης των πραγματικών προβλημάτων και επεξεργασίας των αναγκαίων μεταρρυθμιστικών λύσεων για την επανεκκίνηση της Δημόσιας Διοίκησης και της οικονομίας. Γι’ αυτό υπερασπίζομαι δημόσια, με αρθρογραφία αλλά και συμμετοχή σε πολιτικές και επιστημονικές ημερίδες, τις ιδέες της πολιτικής ελευθερίας, της οικονομίας της αγοράς και της ανοιχτής κοινωνίας. Η απόφασή μου να αναμειχθώ ενεργότερα με την πολιτική και η ανταπόκρισή μου στην τιμητική πρόταση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας οφείλεται πρωτίστως στην πίστη μου στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τόνια Αράχωβα

Το δεύτερο κύμα υποψηφίων της ΝΔ για την Ευρωβουλή-3

Γεννήθηκα στην Αθήνα, έχω πτυχίο Ελληνικής Φιλολογίας από το ΕΚΠΑ και δύο μεταπτυχιακά,  στη Δημόσια Διοίκηση και Δημόσια Πολιτική από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Επικοινωνία και τα ΜΜΕ από το ΕΚΠΑ. Η Διδακτορική μου διατριβή έχει ως θέμα "Στρατηγικές για την Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος". Έχω διατελέσει για τρια χρόνια Λειτουργική Γενική Διευθύντρια στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος της οποίας είμαι στέλεχος από το 1995, ενώ τον Μάρτιο του 2017 εκλέχθηκα μέλος του Governing Board της Διεθνούς Ένωσης Βιβλιοθηκών (IFLA)  στη Χάγη. Είμαι μέλος της επταμελούς  Διεθνούς Επιτροπής για το Βραβείο IFLA International Libraries Marketing Award. Aπό το 2007 έως το 2010 διετέλεσα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Τον τελευταίο χρόνο είμαι αποσπασμένη στην Προεδρία της Δημοκρατίας με έργο την οργάνωση βιβλιοθήκης.

Έχοντας πενταετή εμπειρία στο ευρωκοινοβούλιο ως επιστημονική συνεργάτιδα και έχοντας περάσει επιτυχώς από την διαδικασία αξιολόγησης του Μητρώου Στελεχών με κριτήρια αντικειμενικά που εισήγαγε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι τιμή για μένα να είμαι υποψήφια στις πιο κρίσιμες ίσως ευρωεκλογές.

 Άγης Βερούτης

Το δεύτερο κύμα υποψηφίων της ΝΔ για την Ευρωβουλή-4

Είμαι Μηχανολόγος Μηχανικός με μεταπτυχιακό στην Οικολογική Βιομηχανική Παραγωγή. Γεννήθηκα το 1964 και μεγάλωσα στην Αθήνα. Σπούδασα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία όπου έζησα και εργάστηκα συνολικά δεκαεπτά χρόνια ως διοικητικός σύμβουλος στρατηγικής σε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, σε κυβερνητικές υπηρεσίες και οργανισμούς όπως το "Προεδρικό Συμβούλιο για την Αειφόρο Ανάπτυξη" και, ως Επισκέπτης Λέκτορας με αντικείμενο την Αειφόρο Ανάπτυξη, σε Αμερικανικά πανεπιστήμια και business schools. Στην Ελλάδα επέστρεψα το 1999, και εργάστηκα ως διευθύνων σύμβουλος εταιρείας στο χώρο της Υγείας αναλαμβάνοντας 5 χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Από το 2003 ως σήμερα δραστηριοποιούμαι στην παροχή υπηρεσιών και σήμερα είμαι μικρομεσαίος επιχειρηματίας στην καρδιά της παραγωγικής οικονομίας.
    
Θέλω να συνδράμω με κάθε τρόπο στο κοινό όραμα για την Ελλάδα που μας αξίζει. Γιατί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι η τελευταία ευκαιρία της χώρας μας να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Νίκος Γιαννής

Το δεύτερο κύμα υποψηφίων της ΝΔ για την Ευρωβουλή-5

Σπούδασα κι εργάστηκα 14 χρόνια στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες. Μετά από γενικό διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1998, εργάζομαι στα γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά, στον τομέα της αναπτυξιακής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εργάστηκα ως δικηγόρος, στην Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Θεσμών και Διαφάνειας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Υπήρξα Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, και είμαι Καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών και υπεύθυνος αρκετών προγραμμάτων στον τομέα της ευρωπαϊκής επικοινωνίας. Είμαι ιδρυτής και εκδότης της Ευρωπαϊκής Έκφρασης και σήμερα συμμετέχω στα κεντρικά όργανα της Ένωσης Ευρωπαίων Φεντεραλιστών και στο Δ.Σ. του Μουσείου Παιδικού Παιχνιδιού στη Θεσσαλονίκη. Είμαι πατέρας 4 παιδιών.

Τα επόμενα 5 χρόνια θα είναι τα πιο κρίσιμα για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και αισθάνομαι το καθήκον να αγωνιστώ για μια ευρωπαϊκή πολιτική για την οικογένεια και το παιδί, για τον εθελοντισμό και τους συλλόγους, για την ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα. Ήρθε η στιγμή της ανανέωσης με εμπειρία, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει αποδείξει έμπρακτα ότι υπολογίζει τους Έλληνες παντού στον κόσμο και εκφράζει τη δημοκρατική πρωτοπορία για μια νέα ενωμένη Ευρώπη με την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή.

Μανώλης Μαυρομμάτης

Το δεύτερο κύμα υποψηφίων της ΝΔ για την Ευρωβουλή-6

Γεννήθηκα στον Πλατανιά Χανίων. Σπούδασα κοινωνιολογία και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης και εργάστηκα ως δημοσιογράφος και αθλητικογράφος στις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Τα Νέα», και τηλεοπτικά στην ΕΡΤ, αναλαμβάνοντας την περιγραφή και το σχόλιο στις πιο σημαντικές διοργανώσεις για πολλά χρόνια. Υπήρξα επίσης ανταποκριτής ιταλικών, ισπανικών και πορτογαλικών εφημερίδων στην Ελλάδα. Διετέλεσα γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αθλητικών Δημοσιογράφων (AIPS), μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, και συνεργάτης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).

Ήμουν διευθυντής Τύπου και Επικοινωνίας στην ελληνική επιτροπή διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Το 2004 εκλέχθηκα ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, θέση στην οποία παρέμεινα μέχρι το 2009. Καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας μου, ήμουν Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, ΜΜΕ. Με αυτή την ιδιότητά υπήρξα ο συντάκτης της Λευκής Βίβλου για τον Αθλητισμό (Ευρωπαϊκή Νομοθεσία), ενώ συνέβαλα καθοριστικά στη χρηματοδότηση περιφερειακών μουσείων της Ελλάδας, με σκοπό τη διάσωση και τη διάδοση των ιστορικών αρχείων μνήμης της χώρας μας.

Μπαίνω και πάλι στον αγώνα με την βεβαιότητα ότι η χώρα έχει τον καλύτερο προπονητή που ονομάζεται Κυριάκος Μητσοτάκης.

Βασίλης Μιχαλολιάκος

Το δεύτερο κύμα υποψηφίων της ΝΔ για την Ευρωβουλή-7

Γεννήθηκα στα Κορογονιάνικα της Μέσα Μάνης και αποφοίτησα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ακολουθώντας την ειδικότητα της ακτινοθεραπείας. Από το 1990 έως το 2010 διετέλεσα βουλευτής στην Α’ Περιφέρεια Πειραιώς και Νήσων με τη Νέα Δημοκρατία. Κατά την περίοδο 1997-2000, διετέλεσα Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος σε θέματα Υγείας, Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το 2004 ορκίστηκα υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στην Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή. Το 2010 παραιτήθηκα από βουλευτής και εκλέχτηκα Δήμαρχος Πειραιά προσφέροντας σημαντικό έργο που αναγνωρίζεται από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Η Ευρωβουλή συνιστά ένα κρίσιμο πεδίο άσκησης πολιτικής που θα επηρεάσει αποφασιστικά το μέλλον της πατρίδας μας. Η θητεία μου σε σημαντικές θέσεις με βοήθησε ώστε να αποκτήσω τη γνώση, την αποφασιστικότητα και την εμπειρία που απαιτείται για τον ρόλο του Ευρωβουλευτή. Στην επικείμενη εκλογική μάχη, θα δώσω το παρόν σε κάθε σημείο της χώρας και θα ξανασυναντηθώ με τους χιλιάδες συναγωνιστές των νεανικών μου χρόνων. Με εκείνους που κάναμε την κεντροδεξιά παράταξη πρώτη δύναμη στον χώρο των νέων μετά τη μεταπολίτευση. Την παράταξη που ενέπνευσε την Εθνική συμφιλίωση, που εμπέδωσε τη Δημοκρατία μετά την επτάχρονη δικτατορία και έκανε τη μεγάλη στρατηγική επιλογή της Ενωμένης Ευρώπης.

Πέγκυ Σταθακοπούλου 

Το δεύτερο κύμα υποψηφίων της ΝΔ για την Ευρωβουλή-8

Σπούδασα Νομικά και αποφοίτησα από την Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας ενώ παράλληλα ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Έχω παρακολουθήσει μαθήματα Ιστορίας της Φιλοσοφίας. Έχω συμμετάσχει ενεργά σε Διεθνείς Ανθρωπιστικές οργανώσεις (Διεθνής Αμνηστία, Χαμόγελο του Παιδιού, Actionaid) και διδάσκω υποκριτική. Στο Θέατρο είχα την τύχη να συνεργαστώ με σπουδαίους ηθοποιούς και σκηνοθέτες σε  έργα  κορυφαίων θεατρικών συγγραφέων του παγκόσμιου δραματολογίου. Συμμετείχα ως πρωταγωνίστρια σε τηλεοπτικές σειρές και ως ραδιοφωνικός παραγωγός έκανα δεκάδες  εκπομπές και στο ραδιόφωνο.

Ο Πολιτισμός και η Τέχνη  είναι για μένα δύο από τους βασικούς άξονες μιας ανοιχτής ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κοινωνίας. Και είναι επίσης αγαθά ανυπολόγιστης αξίας. Ζούμε σε μια εποχή γεμάτη  ανασφάλεια κι απαισιοδοξία όχι μόνο για τους νέους ανθρώπους αλλά και για όλους τους πολίτες των Ευρωπαϊκών χωρών. Σε μια τέτοια δύσκολη πραγματικότητα και μετά από μια βαθιά κρίση της πατρίδας μας, εξοντωτική για όλους μας, αισθάνθηκα την ανάγκη να προσπαθήσω να βοηθήσω την χώρα μου, με οποιονδήποτε τρόπο μπορώ. Η απόφασή μου να είμαι υποψήφια ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, βασίζεται σε ώριμη σκέψη, μετά την ανοιχτή πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε κάθε Έλληνα πολίτη να συνδράμει με τις δυνάμεις του στην ανόρθωση της χώρας. 

Νίκη Τζαβέλλα 

Το δεύτερο κύμα υποψηφίων της ΝΔ για την Ευρωβουλή-9

Γεννήθηκα στη Λαμία, με καταγωγή από το Αϊβαλί. Σπούδασα στην Αμερική και την Αγγλία με ειδίκευση στην Οικονομία της Απασχόλησης. Είμαι στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας από το 1981. Έχω διατελέσει Διοικητής του ΟΑΕΔ (1989-1993), βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας (1994-1996), Σύμβουλος στην Petrola, εργάστηκα για το Project Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και ήμουν Μέλος & Αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Έχω εργαστεί ως Αντιπρόεδρος της Intracom (2000-2007) και Εκτελεστικός Διευθυντής Ανάπτυξης Ομίλου Antenna (2007-2009). Υπήρξα Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Κόκκαλη (1996-2009), Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Λάτση – ΙΑΟΑ (1990-1996) και Μέλος του Dean’s Council Kennedy School Harvard University (1998-2009). Είμαι υπότροφος των Ιδρυμάτων Eisenhower, Adenauer, AFS και του OECD. Ως Ευρωβουλευτής (2009-2014), μόνιμο μέλος της Επιτροπής Ενέργειας, ανέπτυξα σημαντική δράση στα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τις Σχέσεις με τις Η.Π.Α. προώθησα τα θέματα της Ασφάλειας για τα ευρωπαϊκά κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Διεκδικώ την επανεκλογή μου, γιατί επιθυμώ να συμβάλλω στην διαμόρφωση του ενεργειακού τοπίου στην Ανατολική Μεσόγειο, προς όφελος της χώρας μας και της ΕΕ.

Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου

Το δεύτερο κύμα υποψηφίων της ΝΔ για την Ευρωβουλή-10

Σπούδασα Τεχνολόγος Πολιτικός Μηχανικός με κατεύθυνση τα συγκοινωνιακά και αρδευτικά έργα. Σήμερα είμαι Αμπελουργός, Οινοποιός και Ξενοδόχος. Είμαι επίσης Πρόεδρος της Ἐνωσης Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου, Γενική Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου και Επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής για τον Οινοτουρισμό. Είμαι ακόμη αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω με αντικείμενο ενασχόλησης τη σύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό και σύμβουλος του δημάρχου του νησιού σε θέματα του πρωτογενή τομέα και της μεταποίησης. Ως Αναπληρώτρια Γραμματέας Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας είμαι επικεφαλής της ομάδας εργασίας Τουρισμός και Αγροτοδιατροφή του Τομέα Τουρισμού. Είμαι παντρεμένη με τον Αντώνη Τριανταφυλλόπουλο και μητέρα 4 παιδιών.

Είναι μεγάλη τιμή για μένα, αλλά και ευθύνη η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να με συμπεριλάβει στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Μέσα από την πολύχρονη ενασχόληση μου και την εμπειρία που έχω αποκτήσει στους τομείς του τουρισμού και της αγροτικής παραγωγής θα συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις στην προσπάθεια να δημιουργήσουμε την Ελλάδα που μας αξίζει. Φιλοδοξία μου είναι να βοηθήσω να αναδειχθούν τα άγνωστα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα στον τομέα του Τουρισμού και της αγροτικής παραγωγής. Σε όλη μου τη ζωή έχω μάθει να δουλεύω, να δημιουργώ, να συνεργάζομαι, να λειτουργώ με εξωστρέφεια και δυναμισμό. Αυτό θα κάνω και τώρα, αν με τιμήσουν οι πολίτες με την ψήφο τους.

Άκης (Γεράσιμος) Τσελέντης

Το δεύτερο κύμα υποψηφίων της ΝΔ για την Ευρωβουλή-11

Κατάγομαι από την Κεφαλονιά. Έχω σπουδάσει Φυσική στο ΕΚΠΑ, Ηλεκτρονικά στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης και Γεωφυσική στο Πανεπιστήμιο Leeds της Αγγλίας. Είμαι διδάκτορας Σεισμολογίας Γεωφυσικής του Imperial College του Παν/μιου του Λονδίνου και έκανα μεταδιδακτορικές σπουδές στο Ινστιτούτο Σεισμών του Πανεπιστημίου του Τόκυο με το οποίο είχα μακροχρόνια συνεργασία. Ίδρυσα το Σεισμολογικό Κέντρο του Παν/μιου Πατρών όπου και διετέλεσα Καθηγητής Σεισμολογίας Γεωφυσικής. Αυτή την περίοδο είμαι Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Τσουνάμι και Καθηγητής Σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχω δημοσιεύσει περισσότερες από 300 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, 7 βιβλία, ενώ κατέχω 5 διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Είμαι μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών επιτροπών και συλλόγων και επισκέπτης Καθηγητής σε πολλά Πανεπιστήμια του εξωτερικού με μεγάλη εμπειρία στην διαχείριση Ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων στα οποία υπήρξα επιστημονικός υπεύθυνος.

Ασχολούμενος ενεργά με την πολιτική, επιθυμώ να συμβάλλω ουσιαστικά στην προσπάθεια αναβάθμισης της χώρας σε θέματα πολιτικής προστασίας και διαχείρισης καταστροφών, δίνοντας έμφαση σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και σε δημόσιες υποδομές όπως τα σχολεία. Θέλω, ακόμη, βοηθήσω στην αναβάθμιση των ελληνικών πανεπιστημίων και την ανάδειξή τους σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Ως επιστήμονας και ακαδημαϊκός δάσκαλος, θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να δημιουργηθεί στην χώρα μας ένα ελκυστικό και ανταγωνιστικό ερευνητικό και ακαδημαϊκό περιβάλλον που θα κινητροδοτήσει την επιστροφή των Ελλήνων επιστημόνων που άφησαν τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

 Γιώργος Ξηραδάκης

Το δεύτερο κύμα υποψηφίων της ΝΔ για την Ευρωβουλή-12

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964, μεγάλωσα σε οικογένεια γιατρών, αλλά με κέρδισε η ελληνική ναυτιλία με την οποία ασχολήθηκα σε όλη μου τη ζωή. Αποφοίτησα από τη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου, εργάστηκα σε ελληνικά πλοία ως Αξιωματικός Γέφυρας και συνέχισα τις σπουδές μου στη Μεγάλη Βρετανία στο City of London Polytechnic και την Ουαλία όπου απέκτησα  MSc in Maritime Studies από το University of Wales. Εργάστηκα στη γαλλική τράπεζα Crédit Lyonnais τόσο στην Αθήνα  όσο και στο Παρίσι, ως ανώτατο τραπεζικό στέλεχος. Το 1999 ίδρυσα  την εταιρεία XRTC Business Consultants ΕΠΕ η οποία ενεργεί ως εμπορικός εκπρόσωπος ξένων τραπεζών για την Ελληνική Ναυτιλία (Credit Lyonnais και Natixis). Το 2010  η εταιρία μου πραγματοποιεί την πρώτη διεθνή χρηματοδότηση κινεζικής τράπεζας στην ελληνική ναυτιλία και αναλαμβάνω σύμβουλος της China Development Bank στην Ελλάδα. Είμαι επίσης Σύμβουλος Διαχείρισης κινδύνων σε Ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά και χορηγήσεων  Μίσθωσης (Leasing) για οργανισμούς της  Κίνας.

Είμαι παντρεμένος κι έχω δύο παιδιά τα οποία εργάζονται στο χώρο του Πολιτισμού και της Πληροφορικής. Αποφάσισα να είμαι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία γιατί είναι επιτακτική ανάγκη να χαράξουμε μία νέα πορεία για την Ελλάδα με τόλμη, αποφασιστικότητα, δυναμισμό αλλά και με πίστη στην επιτυχία. Η Ευρώπη χρειάζεται ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης κι αυτό μπορεί να το βρει μέσα από την εξωστρέφεια που χαρακτηρίζει τον Έλληνα και ακόμη περισσότερο την ελληνική ναυτοσύνη. Γι’ αυτό θέλω να είμαι εκεί, για να βοηθήσω στις επερχόμενες αλλαγές δίνοντας έμφαση στον μοναδικό τομέα στην Ελλάδα που διαπρέπει στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα, την ελληνική ναυτιλία.