Σε αναζήτηση «συνομιλητών» ο Αλ. Τσίπρας

Σε αναζήτηση «συνομιλητών» ο Αλ. Τσίπρας

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βασικό πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Αλέξης Τσίπρας όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν πως έμοιαζε –και έτσι ήταν– εντελώς μόνος στο πολιτικό σκηνικό, χωρίς να έχει κόμματα, κινήσεις ή ακόμα και μεμονωμένα πρόσωπα ως «συνομιλητές» και εν δυνάμει συμμάχους στον δημόσιο διάλογο. Η προσπάθεια που κατέβαλε όλο το προηγούμενο διάστημα να ρυμουλκήσει το ΚΙΝΑΛ προς την πλευρά του βρήκε ισχυρό τοίχο. Την ίδια ώρα, ο Σταύρος Θεοδωράκης, παρά το γεγονός ότι ψήφισε τις Πρέσπες και συγχρόνως κόπηκαν οι όποιοι δεσμοί είχαν αναπτυχθεί με τη Ν.Δ., δεν φάνηκε ουσιαστικά σε καμία στιγμή να έχει διάθεση να ανοίξει διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το αποτέλεσμα ήταν να διαμορφωθεί ένα κακό πλαίσιο, στο οποίο ο πρωθυπουργός φαινόταν απομονωμένος και απέναντί του όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τον πυροβολούν νυχθημερόν.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε απόλυτη συναίσθηση ότι σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό σύστημα, όπου οι συμμαχίες είναι πλέον βασικό συστατικό επιβίωσης, η εικόνα απομόνωσης του κάνει κακό. Οι Πρέσπες έδωσαν την πιο κατάλληλη ευκαιρία, ώστε να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο δημιουργίας «πολιτικών δορυφόρων». Οι «Γέφυρες», οι «κινήσεις πολιτών» και εσχάτως η ΔΗΜΑΡ, που ήδη έχει μπει σε διαδικασία «διαλόγου» με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούν τέτοιες δυνάμεις, που ακόμα και αν είναι πολιτικά ολιγομελείς, δημιουργούν την αίσθηση «συνομιλητών».

Την ίδια ώρα, όμως, το Μαξίμου έχει έναν ακόμα στρατηγικό στόχο: ακόμα και πρώτο κόμμα να είναι η Ν.Δ., να μην καταφέρει να έχει αυτοδυναμία. Η συμμετοχή του Πάνου Καμμένου στην κυβέρνηση «διεμβόλιζε» –όσο είναι εφικτό για ένα κόμμα που οδεύει προς την εξουσία– τη Ν.Δ., κάτι που πλέον δεν υφίσταται. Η αποχώρηση Καμμένου, η αποτυχία μετατροπής των ΑΝΕΛ σε ένα πιο mainstream κεντροδεξιό κόμμα και τελικά η μεγάλη δημοσκοπική τους υποχώρηση δημιούργησαν ένα κενό που στο Μαξίμου δεν αρέσει, καθώς ακόμα και το ελάχιστο που μπορεί να κοπεί από τη Ν.Δ. μπορεί να είναι κρίσιμο.

Αυτό το κενό φαίνεται πως θα επιχειρήσει να καλύψει ο κ. Αντώναρος, άλλοτε συνομιλητής του κ. Καμμένου. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος –που δεν κρύβει τις καλές σχέσεις με πολλούς από όσους αποχώρησαν από τους ΑΝΕΛ– κινείται στη λογική της δημιουργίας ενός νέου σχήματος, που μεταφορικά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «κεντρώοι ΑΝΕΛ». Η πρόσφατη επιλογή του να ανεβάσει στα social media τη συνάντησή του με τους κ.κ. Δρόσο και Μοίρα, δύο πιο μετριοπαθή στελέχη με επιτελικό ρόλο στους ΑΝΕΛ, δείχνει αυτή την προσπάθεια.

Την ίδια ώρα, ο πρώην υπουργός έχει δημοσιοποιήσει κατά το παρελθόν συναντήσεις του με τον κ. Κουίκ, ενώ κατά πληροφορίες βρίσκεται σε επαφή και την κ. Χρυσοβελώνη. Στην εξίσωση μπορεί να προστεθεί και ο πρώην υφυπουργός Χρ. Ζώης, που είχε περάσει και αυτός από τους ΑΝΕΛ και έδωσε το «παρών» στην πρόσφατη ομιλία του κ. Τσίπρα στο Caravel. Το φιλόδοξο σχέδιο είναι να δημιουργηθεί ένα ψηφοδέλτιο που θα κατέλθει στις ευρωεκλογές με την ελπίδα πως η «χαλαρή ψήφος» θα του δώσει το δικαίωμα να καταγράψει ένα ποσοστό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα θα δώσει στη δημοσιότητα μια «διακήρυξη» που θα κινείται στο «προοδευτικό κοινωνικό κέντρο» και θα μιλά για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή