Ρωσική πρεσβεία: Fake news τα περί ρωσικής ανάμιξης στις επικείμενες ελληνικές εκλογές

Ρωσική πρεσβεία: Fake news τα περί ρωσικής ανάμιξης στις επικείμενες ελληνικές εκλογές

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσω Twitter σχολίασε τα περί σχεδίων ρωσικής ανάμιξης στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις της Ελλάδας η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για fake news. Με τρεις διαδοχικές κοινοποιήσεις στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η ρωσική πρεσβεία ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί περί δήθεν ρωσικής ανάμιξης στα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας δεν αξίζουν καν σχόλιο, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ειλικρινείς, ανοιχτές και έντιμες.

«Οι ισχυρισμοί περί δήθεν ρωσικής ανάμιξης στα εσωτερικά ζητήματα και χειραγώγησης πληροφοριών δεν αξίζουν καν σχόλιο. Ανήκουν στη γνωστή πλέον κατηγορία του highly likely, η οποία είναι συνώνυμο των fake news», τονίζει χαρακτηριστικά η ρωσική πρεσβεία. «Όσον αφορά στις σχέσεις Ρωσίας – Ελλάδας είναι ειλικρινείς, ανοιχτές, έντιμες και ικανές να αντέξουν οποιεσδήποτε εξωτερικές πιέσεις και παρεμβάσεις», συνεχίζει στην επόμενη κοινοποίηση.

Νωρίτερα, η πρεσβεία είχε κοινοποιήσει στο Twitter και τις σχετικές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είπε ότι δύσκολα μπορεί να φανταστεί, ότι «κάποιος λογικώς σκεπτόμενος άνθρωπος στην Ελλάδα ή τη Ρωσία μπορεί να σκεφτεί ότι η Ρωσία σχεδιάζει συνωμοσίες εναντίον της Ελλάδας», χαρακτηρίζοντας τα συγκεκριμένα σενάρια «ανοησίες» και «σαχλαμάρες».

Η ρωσική πρεσβεία αναφερόταν στις χθεσινές δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος, μιλώντας στην τηλεόραση του Ant1 στο πλαίσιο της εκδήλωσης #Disinfo week ανέφερε ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί και ο Τύπος στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μία πιθανή ξένη παρέμβαση στις επικείμενες εκλογές και να αντιδράσουν ανάλογα .

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρέσβης προέβη σε διευκρινίσεις σχετικά με τις δηλώσεις του, σημειώνοντας μέσω Twitter ότι η τοποθέτηση του μεταφέρθηκε λανθασμένα και πως δεν είπε ότι έχει αποδείξεις για προσπάθειες της Ρωσίας να αναμιχθεί στις επερχόμενες ελληνικές εκλογές.

Ακολουθεί το απόσπασμα των δηλώσεων του Αμερικανού πρέσβη, στο περιθώριο της εκδήλωσης #DisinfoWeek:

«Ολες οι ανοιχτές μας κοινωνίες είναι ευάλωτες απέναντι σε τέτοια εργαλεία (σ.σ. καμπάνιες παραπληροφόρησης ενόψει εκλογών). Το μάθαμε με σκληρό τρόπο στις τελευταίες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Εχουμε δει αποδείξεις ανάλογης χειραγώγησης της πληροφόρησης και στην Ελλάδα. Εχουμε δει ρωσικές προσπάθειες στον τομέα της Εκκλησίας, προσπάθειες να υπονομευθεί ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Δεν μπορώ να σας πω ότι έχω εντοπίσει αποδείξεις προσπαθειών για ανάμιξη στις επερχόμενες ελληνικές εκλογές. Ωστόσο, στόχος της αποψινής εκδήλωσης (σ.σ. του  #DisinfoWeek) είναι να υπάρξει ευαισθητοποίηση, ώστε οι δημοκρατικοί θεσμοί της Ελλάδας, όπως ο ελεύθερος Τύπος (που είναι ιδιαίτερα ισχυροί) να βρίσκονται σε εγρήγορση και να είναι έτοιμοι να απαντήσουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή