ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευ. Αποστολάκης: Η τουρκική παραβατική συμπεριφορά αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα και ψυχραμία

ey-apostolakis-i-toyrkiki-paravatiki-symperifora-antimetopizetai-me-apofasistikotita-kai-psychramia-2303829

Την ικανοποίησή του για τη θερμή υποδοχή αλλά και για τα αποτελέσματα των συζητήσεων που είχε σήμερα στο Κάιρο, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μοχάμεντ Ζάκι, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.

«Όπως ξέρετε, η συνεργασία με την Αίγυπτο ξεκινάει από πολύ παλιά. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει γίνει εξαιρετικά αποτελεσματική», δήλωσε ο κ. Αποστολάκης, ευχαριστώντας τον Αιγύπτιο ομόλογό του «για την εξαιρετική φιλοξενία και την πρόσκληση που μας απηύθυνε για να επισκεφτούμε την Αίγυπτο».

Αναφερόμενος ειδικότερα στα θέματα συνεργασίας των δύο χωρών, ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι «στο κομμάτι που αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις, έχουμε κάνει αρκετά καλή συνεργασία στο θέμα της εκπαίδευσης, στο θέμα των στρατιωτικών ασκήσεων. Και το επιστέγασμα είναι η άσκηση “ΜΕΔΟΥΣΑ” που κάνουμε μία κάθε χρόνο (κάποια χρόνια έχουμε κάνει και δύο), στην οποία εφαρμόζουμε ό,τι έχουμε καταφέρει να δουλέψουμε από την εκπαίδευση και των δύο Ενόπλων Δυνάμεων».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας  κατά τις τοποθετήσεις του, ο επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι «η παραβατική συμπεριφορά των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις». Παράλληλα, ειδική μνεία έγινε στην διαδικασία ενεργοποίησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας-Τουρκίας, για την πρόληψη της έντασης.

Ο κ. Αποστολάκης μίλησε για τα θέματα που τέθηκαν στη σημερινή ατζέντα των συνομιλιών με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι.

«Κουβεντιάσαμε για θέματα ασφάλειας της περιοχής, της ενεργειακής ασφάλειας, τα θέματα της τρομοκρατίας. Και άλλη μία φορά, διαπιστώσαμε το πόσο σημαντικό είναι, τα κράτη τα οποία έχουνε τις ίδιες αρχές και τις ίδιες επιδιώξεις, να συνεργάζονται, ειδικά σε αυτήν την περιοχή που υπάρχουν αυτήν την περίοδο πολύ σοβαρά προβλήματα, στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε.

Ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις συνεργασίας της Ελλάδας με την Κύπρο και αντίστοιχα με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. «Τα σχήματα Ελλάδας- Αιγύπτου- Κύπρου και Ελλάδας- Ισραήλ- Κύπρου είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά», δήλωσε. «Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να συνεχίσει η προσπάθεια αυτή σε κάθε επίπεδο, ούτως ώστε η συνεργασία να είναι πιο αποτελεσματική και οι δυνατότητές μας σαν συνεργαζόμενα κράτη να περάσουν σε καλύτερα επίπεδα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το μήνυμα που δίνει η σημερινή του συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Αποστολάκης ανέφερε συγκεκριμένα ότι «η συνεργασία μας, μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, θα συνεχίσει να υφίσταται σε καλύτερο επίπεδο, χρησιμοποιώντας οτιδήποτε χρειάζεται για να αυξήσουμε τις δυνατότητες συνέργειας και της συνεργασίας, με σκοπό να διατηρηθεί η ειρήνη και η ασφάλεια της περιοχής».

Ερωτηθείς επίσης από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ρόλο της ελληνικής ομογένειας στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε:

«Θεωρώ ότι η ομογένεια στην Αίγυπτο παίζει έναν εξαιρετικό ρόλο στις σχέσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο. Πιστεύω και φαίνεται ότι έχουνε εξαιρετική υποστήριξη από το κράτος της Αιγύπτου και πολύ καλή συνεργασία. Θεωρώ ότι ο ρόλος τους είναι πάρα πολύ σημαντικός στην επικοινωνία που πρέπει να έχουνε οι κοινωνίες των δύο κρατών. Και οπωσδήποτε, είναι και Πρέσβεις της Ελλάδας στην Αίγυπτο για τα θέματα του πολιτισμού και της επικοινωνίας μεταξύ των δύο λαών. Εξάλλου, η ιστορία της ομογένειας με την Αίγυπτο πάει πάρα πολύ βαθιά. Ξέρουμε ότι η ομογένεια ήτανε πολυπληθής, πολύ καλά οργανωμένη, και τα στοιχεία που παραμένουν, τα βλέπουμε», τόνισε ο κ. Αποστολάκης και κατέληξε:

«Και ο ομόλογός μου και οι Αιγύπτιοι με τους οποίους έχω συζητήσει, έχουν να πούνε τα καλύτερα για την ελληνική ομογένεια, και από πλευράς συνεργασίας και από πλευράς συμμετοχής στις κοινωνικές προσπάθειες, ακόμη και στην οικονομική ζωή της χώρας. Θεωρώ λοιπόν ότι τα μηνύματα είναι πάρα πολύ καλά για την ομογένεια».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ