Συνάντηση Κατρούγκαλου με Τσαβούσογλου σήμερα στις Βρυξέλλες

Συνάντηση Κατρούγκαλου με Τσαβούσογλου σήμερα στις Βρυξέλλες

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα επόμενα βήματα στην προσπάθεια διατήρησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε μια τροχιά ομαλοποίησης θα αναζητήσουν απόψε στις Βρυξέλλες, αλλά και την ερχόμενη εβδομάδα στην Αττάλεια, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Κατρούγκαλος και Μεβλούτ Τσαβούσογλoυ. Απόψε οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής για τη Συρία (δείπνο εργασίας), ενώ την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Πέμπτη ο κ. Κατρούγκαλος θα μεταβεί στην Αττάλεια, ιδιαίτερη πατρίδα και εκλογική βάση του κ. Τσαβούσογλου. Ο κ. Κατρούγκαλος, μάλιστα, θα μεταβεί στην Τουρκία από το Ισραήλ, όπου θα παρευρεθεί για την τριμερή Σύνοδο Κορυφής, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Στο «μενού» των συζητήσεων Κατρούγκαλου – Τσαβούσογλου θα είναι, δίχως άλλο, η υλοποίηση όλων όσα συζητήθηκαν ανάμεσα σε Αλέξη Τσίπρα και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον προηγούμενο μήνα, με τις υφιστάμενες πολιτικές δυσκολίες που υπάρχουν και στις δύο πλευρές. Για την Αθήνα, βεβαίως, είναι σημαντικότερες, λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Ωστόσο και στην Αγκυρα η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη, λόγω των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου. Δεδομένου ότι η τουρκική οικονομία βρίσκεται επισήμως σε ύφεση (τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2018 έχει καταγραφεί αρνητικό πρόσημο 1,6 και 2,4%) με τις προβλέψεις για το μέλλον να είναι μάλλον μελανές, η διατήρηση μεγάλων πόλεων, όπως η Κωνσταντινούπολη και η Αγκυρα, αποτελεί σημαντικό πολιτικό στοίχημα για τον κ. Ερντογάν.

Σε αμιγώς διμερές επίπεδο, εντός των ερχόμενων εβδομάδων αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι πρώτες επαφές ανάμεσα στις τεχνικές ομάδες που θα συζητήσουν για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στο Αιγαίο. Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας γίνεται η απαραίτητη προεργασία ώστε η ελληνική πλευρά να είναι έτοιμη για άμεση έναρξη των σχετικών επαφών, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα ξεκινήσουν πριν από τις αρχές Απριλίου. Την ίδια περίοδο αναμένεται να αρχίσει στην Αθήνα και η λειτουργία του μουσουλμανικού τεμένους στον Βοτανικό. Αν και το ζήτημα λειτουργίας τεμένους είναι αποκλειστικά υπόθεση του ελληνικού κράτους, είναι γνωστό ότι ατύπως η Αγκυρα προσπαθεί να το συνδέσει με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, δημιουργώντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, ακόμη ένα πρακτικό εμπόδιο σε αυτό το ζήτημα χαμηλής πολιτικής.

Στην κυπριακή ΑΟΖ

Παράλληλα, στην Αγκυρα υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες στην κυπριακή ΑΟΖ. Στην ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ», φιλοξενούνται δηλώσεις του προέδρου της ExxonMobil Στίβεν Γκρίνλι, στο περιθώριο του CERAWeek, ενός από τα μεγαλύτερα ενεργειακά συνέδρια, που πραγματοποιείται στο Χιούστον. Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», ο κ. Γκρίνλι υπαινίχθηκε ότι η ExxonMobil είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο κοινών γεωτρήσεων με άλλες χώρες της περιοχής, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, αν τα δεδομένα το επιτρέπουν και εμφανιστεί η ευκαιρία. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ο κ. Γκρίνλι επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία θα αναζητήσει και άλλες ευκαιρίες για γεώτρηση στην περιοχή. Υπενθυμίζεται πως η Αγκυρα έχει αναγγείλει γεωτρήσεις στα νότια της Κύπρου πριν από το καλοκαίρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή