Iσχυρές ενστάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών

Iσχυρές ενστάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλά ερωτήματα, περισσότερες ενστάσεις και αντιρρήσεις εκ μέρους της αντιπολίτευσης –που κάνει λόγο για εξυπηρέτηση προεκλογικών σκοπιμοτήτων– και, εκ νέου, αρνητικές εντυπώσεις για τη νομοθετική τακτική της κυβέρνησης προκαλεί από χθες και εντός Βουλής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που, υπό τον τίτλο επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας – Ρυθμίσεις για την απονομή ιθαγένειας – Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ», εισήχθη προς επεξεργασία και ψήφιση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Απονομή ιθαγένειας

Στο επίκεντρο των αντιδράσεων βρίσκονται κυρίως οι διατάξεις αναφορικά με την απονομή ελληνικής ιθαγένειας και τις προσλήψεις στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ελάχιστο χρόνο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ πολλά σχόλια γίνονται και για την πρόβλεψη ειδικού ελέγχου του Διαδικτύου, μέσω επιτροπής, για την αποτροπή –όπως λέγεται– των ψεύτικων ειδήσεων.

Οι πρώτες αντιδράσεις, πάντως, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, εκφράστηκαν για τις ταχύτατες διαδικασίες με τις οποίες η κυβέρνηση προωθεί προς ψήφιση το εν λόγω νομοθέτημα: κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής, προτάθηκε και «επιβλήθηκε» από την πλειοψηφία η συζήτηση επί της αρχής, επί των άρθρων, η ακρόαση φορέων και η διαδικασία της «δεύτερης ανάγνωσης» – της τελικής συνεδρίασης πριν εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια, εντός μόλις τεσσάρων ημερολογιακών ημερών.

«Είναι νομοσχέδιο που περιέχει νομοθετικό ακτιβισμό χωρίς πραγματικό πολιτικό περιεχόμενο, νομοθετικό και ρυθμιστικό», σημείωσε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε: «Φτιάχνετε, επίσης, ένα δίκτυο διαχείρισης περιστατικών ασφαλείας που θα παρακολουθεί το ζήτημα των εκλογικών αποτελεσμάτων και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία τα κόμματα δεν συμμετέχουν. Μόνο κράτος. Μόνο αποφάσεις του υπουργού».

«Διευθετήσεις»

Για «πακτωλό διευθετήσεων» μίλησε από την πλευρά της η κυρία Eύη Χριστοφιλοπούλου (Δημοκρατική Συμπαράταξη) θέτοντας επίσης θέμα όσον αφορά την υπό σύσταση επιτροπή Διαδικτύου. «Πρόκειται για ένα νομοθέτημα ενταγμένο απόλυτα στις προεκλογικές σκοπιμότητες και στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Ι. Δελλής. Κριτική άσκησαν επίσης η Χρυσή Αυγή και η Ενωση Κεντρώων.

Κλείνοντας τον πρώτο κύκλο συζήτησης για την επίμαχη επιτροπή που θα αφορά το Διαδίκτυο, ο κ. Χαρίτσης μεταξύ άλλων είπε: «Μιλάμε για μια δομή, μια υπηρεσία, η οποία έχει αμιγώς τεχνικό και επιστημονικό χαρακτήρα. Δημιουργείται και λειτουργεί όπως ακριβώς συμβαίνει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η συγκεκριμένη επιτροπή πρώτη φορά συστήθηκε και λειτούργησε πριν από τις ευρωεκλογές του 2014, επί υπουργίας του κ. Μιχελάκη. Αυτό βοήθησε στο να αντιμετωπιστούν κυβερνοεπιθέσεις προς το υπουργείο. Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι αυτό πρέπει να πάρει τώρα μια μορφή πιο συγκροτημένη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή