Στα χέρια πιάστηκαν οι ειρηνιστές

Στα χέρια πιάστηκαν οι ειρηνιστές

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χθεσινό αντιπολεμικό συλλαλητήριο στην Αθήνα άρχισε με έκτροπα. Λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία των περίπου 5.000 διαδηλωτών προς τη Βουλή ( 8 μ.μ) και τη στιγμή που οι ομάδες περιφρούρησης είχαν αρχίσει το έργο τους, ομάδες αναρχικών συνεπλάκησαν με μέλη αριστερών οργανώσεων, που βρίσκονταν στο πίσω τμήμα της συγκέντρωσης. Επικράτησε ένταση και τα πνεύματα οξύνθηκαν καθώς οι ταραξίες άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες και μπουκάλια μπροστά στα Προπύλαια, δηλαδή στο σημείο εκκίνησης της πορείας και λίγο έλειψε να μετατραπεί η Πανεπιστημίου σε πεδίο μάχης.

Η παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων είχε ως αποτέλεσμα να διασκορπιστούν στα γύρω στενά οι ομάδες των αναρχικών. Η πορεία, στην οποία συμμετείχαν μέλη αριστερών οργανώσεων, του ΚΚΕ, εργατικών σωματείων, της Διεθνούς Αμνηστίας, φιλειρηνικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθώς επίσης και της «Πρωτοβουλίας Γένοβα 2001», ακολούθησε τη διαδρομή Πανεπιστημίου – Αιόλου – Σταδίου – Φιλελλήνων – Αμαλίας – Βουλή και διαλύθηκε ειρηνικά στην Πανεπιστημίου.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν «Μεγαλύτερος εχθρός, ο ιμπεριαλισμός», «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», ενώ δεν έλειψαν και τα «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλι».

Στόχος του χθεσινού αντιπολεμικού συλλαλητηρίου ήταν να εκφραστεί η αντίδραση των διαδηλωτών στα επικείμενα αντίποινα των ΗΠΑ. Ωστόσο, ένα από τα πανό του αντιπολεμικού συλλαλητηρίου ανέγραφε «Πόλεμος στον πόλεμο του Αφγανιστάν»…

Ηταν περίπου 9 μ.μ. όταν η πορεία έφτασε μπροστά στη Βουλή, όπου ομάδες των ΜΑΤ ήταν παρατεταγμένες κατά μήκος της Βασιλίσσης Σοφίας. Στο σημείο αυτό, το μεγαλύτερο μέρος των διαδηλωτών συνέχισε την πορεία επιστρέφοντας στην Πανεπιστημίου και διαχωρίστηκαν από άλλα μέλη της «Πρωτοβουλίας Γένοβα 2001», που πορεύονταν με στόχο να καταλήξουν στην Αμερικανική Πρεσβεία. Εκεί, οι διαδηλωτές φώναξαν σύνθημα κατά του προέδρου των ΗΠΑ και «υποχώρησαν». Γύρω βρίσκονταν 15 διμοιρίες των ΜΑΤ έτοιμες για παν ενδεχόμενο.

Και ο Χάιντερ στην Τούμπα

Πανό με αντιφασιστικά συνθήματα ύψωσαν οπαδοί του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη κατά την άφιξη χθες το βράδυ στο γήπεδο της Τούμπας του ακροδεξιού πολιτικού ηγέτη Αυστριακού Γκεργκ Χάιντερ, που είναι και πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Κέρντεν. Ο ίδιος πάντως δήλωσε ότι δεν μετανιώνει για τα όσα έχει δηλώσει στο παρελθόν και είχαν προκαλέσει κύμα αντιδράσεων στην Ε.Ε., καθώς είχαν χαρακτηριστεί (τουλάχιστον) ρατσιστικού περιεχομένου. Εξω από το γήπεδο ήσαν συγκεντρωμένα και αποδοκίμασαν τον Χάιντερ μέλη της «Πρωτοβουλίας Γένοβα 2001».

Απειλή τα γενετικώς τροποποιημένα όπλα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή