Κυρ. Μητσοτάκης: Χαμένη ευκαιρία για το Σύνταγμα

Κυρ. Μητσοτάκης: Χαμένη ευκαιρία για το Σύνταγμα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Χαμένη ευκαιρία» για τον πραγματικό θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας χαρακτήρισε τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση που έκλεισε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ τόνισε ότι η αναθεώρηση μένει ουσιαστικά μετέωρη. Ταυτόχρονα, είπε το δικό του «απεταξάμην» στη χαλαρή ψήφο στις ευρωεκλογές, διαμηνύοντας ότι δεν υπάρχουν πια περιθώρια για «ανώδυνες επιλογές, για εύκολες διαμαρτυρίες, για άσκοπες ψήφους σε δυνάμεις που δεν μπορούν να αλλάξουν τη ροή των γεγονότων», και ότι ο ίδιος επιδιώκει την αποδοκιμασία της κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα και τη θετική ψήφο προς τη Ν.Δ.

«Από κάθε κάλπη, είτε είναι τρεις είτε είναι τέσσερις, στις 26 Μαΐου και από κάθε γωνιά της χώρας, η φωνή των πολιτών θα είναι μία και θα είναι ξεκάθαρη. Θα στείλουν δύο μηνύματα: ένα μήνυμα αποδοκιμασίας μιας κυβέρνησης που εξαπάτησε τους Ελληνες, που έκανε τις ζωές τους χειρότερες και που δεν έχει τίποτα να τους πει για το πώς θα κάνει το μέλλον τους καλύτερο. Αλλά θα στείλουν και ένα καθαρό μήνυμα στήριξης της Ν.Δ.», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετώπισε τον καταστατικό χάρτη της χώρας ως εργαλείο για «φτηνό αντιπερισπασμό» και χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ γεμάτη από διατάξεις «θεσμικά επικίνδυνες, είτε από ανούσιους βερμπαλισμούς και παρωχημένα συνθήματα». Αυτές, εξάλλου, και δη αυτές που αφορούν την απλή αναλογική, τα δημοψηφίσματα, τον χωρισμό Κράτους – Εκκλησίας και άλλους ιδεοληπτικούς νεωτερισμούς του ΣΥΡΙΖΑ που θα συγκεντρώσουν 151 και όχι 180 ψήφους, ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται καν να τις συζητήσει η επόμενη κυβερνητική πλειοψηφία. Επανέλαβε δε ότι η επόμενη Βουλή δεν δεσμεύεται από την κατεύθυνση που δίνει η σημερινή.

Είναι σαφές ότι από τη «λειψή» αυτή αναθεώρηση δεν μένουν και πολλά για να προχωρήσουν από την επόμενη Βουλή, η οποία, όπως επανέλαβε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ., δεν δεσμεύεται από το περιεχόμενο των αναθεωρητέων άρθρων. Η στάση της Ν.Δ. στην επόμενη Βουλή, αν δηλαδή θα «κάψει» την αναθεώρηση ή αν θα προχωρήσει έστω και με τα «απομεινάρια» της για να μη χαθούν ακόμη 10 χρόνια, προφανώς θα σταθμιστεί σε άμεση συνάρτηση με το εκλογικό αποτέλεσμα. Από αυτό θα κριθεί και η δυνατότητα άμεσης αλλαγής του εκλογικού νόμου. Πάντως, φαίνεται ότι η Πειραιώς είναι θετική στο να προχωρήσει την αναθεώρηση εφόσον διαπιστώσει ότι σε άλλη περίπτωση θα χαθεί πλήρως η ευκαιρία.

Τη θέση του ότι ο ίδιος αν είχε εκλεγεί πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θα όριζε θέσεις αντιπροέδρων επανέλαβε ο Β. Μεϊμαράκης σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του (ΑΝΤ1), προσθέτοντας ότι ενδεχομένως να μην έδινε και υψηλές θέσεις σε πρόσωπα που εκφράζουν διαφορετικές φωνές εντός της Ν.Δ. Ερωτηθείς, πάντως, για τον Αδ. Γεωργιάδη, σημείωσε ότι είναι «αυτοδημιούργητος, έχει τις δικές του απόψεις και ιδέες, τον εκτιμώ στην πορεία του». Την ίδια ώρα, τάχθηκε υπέρ της ανανέωσης της θητείας του Πρ. Παυλόπουλου, σημειώνοντας ότι είναι «ένας πολύ καλός Πρόεδρος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή