ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ερντογάν τροφοδοτεί την ένταση

o-erntogan-trofodotei-tin-entasi-2305192

Το ζήτημα των καθημερινών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο επιχείρησε να εξορθολογίσει σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γεγονός το οποίο προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών που, δίχως να κατονομάζει τον ηγέτη της γειτονικής χώρας, ζήτησε σεβασμό του διεθνούς δικαίου και υπογράμμισε την απαιτητική καθημερινότητα της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.). Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν, οι Τούρκοι προχώρησαν στην πράξη. Μετά τις 10 το πρωί ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε αρχικά πάνω από τις Οινούσσες και μετά πάνω από την Παναγιά, υπενθυμίζοντας ότι, πέρα από παραβιάσεις, τα μαχητικά της γείτονος πετούν και πάνω από ελληνικά κατοικημένα νησιά, αν και στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, σε αρκετά μεγάλο ύψος. 

«Οταν κάπου κάπου τα αεροσκάφη μας απογειώνονται στο Αιγαίο, βλέπετε πως απογειώνονται και τα αεροσκάφη από την Ελλάδα. Ομως όταν απογειωθούν τα αεροσκάφη της Ελλάδας και απογειώσουμε και τα δικά μας, τότε λένε “γιατί τα απογειώσατε;”», ανέφερε στο Haberturk ο κ. Ερντογάν, ο οποίος, μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι παραμονεύουν κίνδυνοι από αυτή τη δραστηριότητα. «Αυτά δεν είναι τουριστικά αεροπλάνα. Οταν εσύ απογειώνεις, τότε θα απογειωθεί και το δικό μου. Αυτή η υπόθεση δεν έχει συγχώρεση. Αν συμβεί κάτι άλλο, τι θα γίνει;», διερωτήθηκε με νόημα ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος, επιπλέον, έφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα ως χώρα που διαθέτει την προηγούμενη εκδοχή ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων (S-300), προκειμένου να αιτιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησής του να προχωρήσει μέχρι τέλους στην προμήθεια των S-400 από τη Μόσχα. Ολα αυτά καταγράφονται μόλις λίγες ημέρες πριν από την επόμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Γιώργου Κατρούγκαλου και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι οποίοι θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο και τα σχετικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

«Η προσπάθεια της Τουρκίας να εξισώσει τις πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών που παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας με τις επιχειρήσεις αναγνώρισης και αναχαίτισης στις οποίες προβαίνει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, υπερασπιζόμενη την εθνική κυριαρχία, είναι απολύτως απαράδεκτη», απάντησε η Αθήνα, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, επιπλέον, ότι «στρατιωτικά αεροσκάφη της Τουρκίας πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων και πτήσεων σε χαμηλό ύψος άνωθεν κατοικημένων ελληνικών νησιών. Πρακτική την οποία η Ελλάδα καταδικάζει και καταγγέλλει συστηματικά, τόσο διμερώς όσο και στα αρμόδια διεθνή όργανα». Η Αθήνα ζητεί από την τουρκική ηγεσία «να αντιληφθεί ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους και στο σύνολό του», ενώ υπογραμμίζεται ότι «η επιλεκτική εφαρμογή των προνοιών του δεν εκθέτει παρά μόνον την ίδια την Τουρκία, ενώ παράλληλα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα. Ως προς το Αιγαίο ειδικότερα, επαναλαμβάνουμε ότι το νομικό καθεστώς του είναι σαφές και πλήρως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο, χωρίς περιθώρια αμφισβήτησής του».