Η Μόσχα αναγνωρίζει τη Βόρεια Μακεδονία

Η Μόσχα αναγνωρίζει τη Βόρεια Μακεδονία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την επίσημη νέα συνταγματική ονομασία της ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίζει στο εξής τη Βόρεια Μακεδονία η Μόσχα. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η Μόσχα θα χρησιμοποιεί τη νέα ονομασία, αντί αυτής που χρησιμοποιούσε έως τώρα (Δημοκρατία της Μακεδονίας), παρά τις επιφυλάξεις τις οποίες διατηρούσε νωρίτερα για τη νομιμότητα της διαδικασίας που οδήγησε στη μετονομασία της χώρας. Η συγκεκριμένη εξέλιξη ουσιαστικά οδηγεί σε απεμπλοκή οποιασδήποτε πιθανής παρενέργειας σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, αλλά αφαιρεί και από την αντιπολίτευση στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας οποιαδήποτε διεθνή αναφορά κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Υποδηλώνει, επίσης, ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να ασχοληθεί περαιτέρω με ένα ζήτημα το οποίο έχει μεν συμβολική αξία, καθώς οδηγεί στην ένταξη ακόμα μίας χώρας στο ΝΑΤΟ, όχι όμως και ουσιαστική απειλή για τη Ρωσία, σε μια ευρύτερη περιοχή που το ερχόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει το επίκεντρο αρκετά πιο περίπλοκων συζητήσεων, όπως π.χ. για τις μελλοντικές σχέσεις της Σερβίας και του Κοσόβου.

Προβληματισμός

Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα προβληματίζονται για τις παρατυπίες που κατά καιρούς καταγράφονται από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας ως προς την πιστή εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ παράλληλα οι δύο πλευρές συζητούν για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια τον ερχόμενο μήνα. «Υπάρχουν μερικές φορές παρεκκλίσεις από την εφαρμογή της (συμφωνίας των Πρεσπών), αλλά το θετικό είναι ότι κάθε φορά που το επισημαίνουμε αυτό στην άλλη πλευρά, διορθώνεται αμέσως το πρόβλημα που έχει προκύψει. Νομίζω λοιπόν ότι πρέπει να είμαστε γενικά ευχαριστημένοι από την μέχρι τώρα εφαρμογή της», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά το τέλος του προγεύματος εργασίας που παρέθεσαν οι «Φίλοι της Βόρειας Μακεδονίας» στις Βρυξέλλες. Στο πρόγευμα ήταν παρόντες, επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ και ο αντιπρόεδρος της χώρας με αρμοδιότητα τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μπουγιάρ Οσμάνι. Οι δύο αξιωματούχοι ενημέρωσαν για τις μεταρρυθμίσεις που κάνει η χώρα τους, ώστε να επιτύχουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε. Εκ των συμμετεχόντων στο πρόγευμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο της γειτονικής χώρας ότι η πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ε.Ε. υποστηρίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, ωστόσο η Γαλλία, η Ολλανδία καθώς και άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης έχουν αντιρρήσεις.

Στην Αθήνα, χθες, συνεδρίασε για πρώτη φορά και η Ειδική Διυπουργική Επιτροπή για την εφαρμογή της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες σε επίπεδο γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών υπουργείων, υπό την προεδρία της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Σίας Αναγνωστοπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή