Ενστάσεις διατυπώνει η Ενωση Εισαγγελέων για τις αλλαγές στον Π.Κ.

Ενστάσεις διατυπώνει η Ενωση Εισαγγελέων για τις αλλαγές στον Π.Κ.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαφωνίες και παρατηρήσεις πάνω σε ορισμένες πτυχές της επιχειρούμενης συνολικής μεταρρύθμισης του ποινικού μας συστήματος και του τρόπου εκδίκασης του συνόλου των ποινικών υποθέσεων εκφράζει η Ενωση Εισαγγελέων, επισημαίνοντας και την ανυπαρξία υποδομών προκειμένου να καταστεί εφικτό να εφαρμοστεί στην πράξη το νέο σύστημα.

Η Ενωση Εισαγγελέων επικροτεί τη μεταρρύθμιση που επιχειρεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, όμως εκφράζει έντονη διαφωνία με ορισμένες διατάξεις, που οδηγούν σειρά αδικημάτων στο να αντιμετωπίζονται στο εξής ως πλημμελήματα, αντί για κακουργήματα, και να επισύρουν μικρότερες ποινές, σημειώνοντας πως είναι ορατός ο κίνδυνος μαζικών παραγραφών αδικημάτων, που θα δημιουργήσουν αίσθημα ατιμωρησίας στους πολίτες.

«Θα υπάρξει», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ενωσης Εισαγγελέων, «κίνδυνος κλονισμού της κοινωνικής ειρήνης και δημόσιας ασφάλειας, αίσθημα ατιμωρησίας στους παθόντες μεγάλου όγκου κακουργηματικών αξιόποινων πράξεων, που θα υποπέσουν σε παραγραφή χωρίς την επιβολή κυρώσεων στους δράστες, και εμφανής δυσαρμονία ανάμεσα στην εκάστοτε ένταση προσβολής έννομων αγαθών και των αποτελεσμάτων της και στην επαπειλούμενη ποινική κύρωση».

Παράλληλα, οι εισαγγελείς θέτουν θέματα σχετικά με διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με τις οποίες ορισμένα αδικήματα, όπως οι κλοπές, παύουν στο εξής να διώκονται αυτεπάγγελτα, αλλά για να επέμβει η δικαιοσύνη οφείλει ο παθών να καταθέσει μήνυση.

Το προτεινόμενο μέτρο κρίνεται ως μη πρόσφορο και μη αποδοτικό για την ποινική δίωξη πολλών αδικημάτων, ενώ η Ενωση Εισαγγελέων θέτει ευθέως ζητήματα υποδομών και ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό για να μπορέσουν να εφαρμοστούν τα νέα νομοθετήματα.

Βεβαίως, οι νέοι Κώδικες δεν νοείται να περιλαμβάνουν μέτρα υποστήριξης της εφαρμογής τους, αλλά οι παρατηρήσεις της Ενωσης Εισαγγελέων για την έλλειψη υποδομών είναι σοβαρές.

Για παράδειγμα, αναφέρει ότι η πρόβλεψη για επιβολή ως ποινής της κοινωφελούς εργασίας δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν υπάρξουν οι κατάλληλες δομές σε δήμους και Δημόσιο, ενώ επισημαίνεται ότι νέοι θεσμοί, όπως η ποινική διαπραγμάτευση και άλλοι, δεν θα μπορέσουν να «περπατήσουν» αν δεν στελεχωθούν επαρκώς οι εισαγγελίες της χώρας.

Πάντως, ενόψει της συνεχιζόμενης δημόσιας διαβούλευσης και στο πλαίσιο αναζήτησης συναινέσεων και συνεργασιών, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου χθες το βράδυ συναντήθηκε με τους υπευθύνους σε θέματα δικαιοσύνης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις, ενώ τις προσεχείς ημέρες θα καλέσει σε συνάντηση και τις δικαστικές και εισαγγελικές ενώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή