Πρωτοβουλίες Τσίπρα με στόχο την ψήφο των νέων

Πρωτοβουλίες Τσίπρα με στόχο την ψήφο των νέων

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο διαφορετικές εκδηλώσεις, ίδιος στόχος. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να παρευρεθεί, με απόσταση λίγων ωρών μεταξύ τους, σε δύο δράσεις οι οποίες είχαν στο επίκεντρο το ίδιο εκλογικό κοινό: τους νέους ανθρώπους. Το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Αλ. Τσίπρας μίλησε σε μια «εναλλακτική» εκδήλωση του ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου στο θέατρο «Κιβωτός», ανταλλάσσοντας για περίπου δύο ώρες απόψεις με νέους και νέες, ενώ την Τρίτη το πρωί βρέθηκε στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και το Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος», που βρίσκεται στο campus του «Δημόκριτου», συνομιλώντας με νέους ερευνητές και επιστήμονες σε μια συζήτηση με θέμα «Το μέλλον είναι εδώ: Από το brain drain στο brain gain».

Ο πρωθυπουργός και στις δύο παρεμβάσεις του εστίασε στους νέους που εγκατέλειψαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια της κρίσης, τονίζοντας πως στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι αφενός η αναστροφή του brain drain, αφετέρου η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών εντός της χώρας προκειμένου να αποφευχθεί νέα διαρροή στο μέλλον. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θέλησε να εκφράσει την εμπιστοσύνη του στη νέα γενιά, σημειώνοντας πως «θα βρει το νήμα της αντίστασης απρόσμενα» και προσθέτοντας πως έχει αναθαρρήσει από το πανευρωπαϊκό κίνημα των μαθητών για την κλιματική αλλαγή.

Πίσω από τις δύο συναπτές δράσεις του κ. Τσίπρα κρύβεται μια αθέατη «μάχη» για την εκλογική επικράτηση στις νέες ηλικίες. Το συγκεκριμένο ηλικιακό target group αποτέλεσε «δύναμη πυρός» για τον Αλ. Τσίπρα σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, χαρίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλες διαφορές από τη Ν.Δ. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 το κόμμα του κ. Τσίπρα είχε διαφορά σχεδόν 20 μονάδων από τη Ν.Δ. στις ηλικίες 18-34, με τον ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει ποσοστό της τάξεως του 37,5% έναντι μόλις 18% της Ν.Δ. Το κυβερνών κόμμα φαίνεται πως μέσα στην τετραετία έχει απολέσει αυτό το μεγάλο πλεονέκτημα. Συγκεκριμένα, στην τελευταία δημοσκόπηση (εταιρεία Prorata) όπου μετρήθηκαν οι ηλικίες 18-34 η Ν.Δ. έχει πάρει κεφάλι με 24% έναντι 19,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μέγεθος της εν δυνάμει ανατροπής –μένει να φανεί στην κάλπη– γίνεται αντιληπτό αν αναλογιστεί κανείς πως το +19,5% έχει γίνει -4,5% για τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξ ου και το «βάρος» που έριξε μέσω των δύο εκδηλώσεων ο κ. Τσίπρας στη νέα γενιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκδηλώσεις που θα έχουν στόχο συγκεκριμένα κοινά θα λαμβάνουν χώρα όλο και πιο συχνά από εδώ και στο εξής, με στόχο «να κλείσουν μέτωπα», όπως λέει κυβερνητικό στέλεχος στην «Κ». Ενα πάντως από τα μέτωπα που δεν κλείνει, παρά την επιμονή του Μαξίμου, είναι στη Βόρεια Ελλάδα. Μία ακόμα επίσκεψη κορυφαίου μέλους της κυβέρνησης, του κ. Ν. Παππά, αποδείχθηκε αποτυχημένη. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής περιοδεύοντας στον νομό Κιλκίς, έγινε αποδέκτης αποδοκιμασιών, με έναν δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Παιονίας να του ενεχειρίζει ψήφισμα με το οποίο κηρύσσονταν persona non grata «όσοι έχουν εγκρίνει τη συμφωνία των Πρεσπών», προκαλώντας την αμηχανία του κ. Παππά.

Η τακτική πάντως συνεχών επισκέψεων στη Β. Ελλάδα δεν έχει αποδώσει μέχρι σήμερα, αντίθετα ραγίζει περαιτέρω την εικόνα της κυβέρνησης, με κορυφαία στελέχη της να εμφανίζονται on camera στο μάτι του κυκλώνα και να δημιουργούν ένα άλυτο μέχρι στιγμής πρόβλημα ενόψει εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή