Κατρούγκαλος: Προχωράμε με θετική ατζέντα – Τσαβούσογλου: Αναγκαία η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας

Κατρούγκαλος: Προχωράμε με θετική ατζέντα – Τσαβούσογλου: Αναγκαία η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ελπίδα ότι μπορεί να ξεκινήσει «μία περίοδος καλύτερης κατανόησης, αποκλιμάκωσης της έντασης και προώθησης του διαλόγου» για την Ελλάδα και την Τουρκία, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή τους στην Αττάλεια.

«Οι δυο χώρες μπορούν να δώσουν ένα παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης με σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Θελήσαμε να προχώρησουμε τη θετική ατζέντα», τόνισε.

«Δεν πιστεύουμε στον πόλεμο μεταξύ των λαών. Δεν υπάρχει πόλεμος μεταξύ των πολιτισμών αλλά η δυνατότητα συνύπαρξης προς όφελος των λαών μας», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι στόχος είναι «η αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή μας και βρίσκοντας τρόπους, να συζητούμε για την επίλυση των προβλημάτων».

Ο Έλληνας υπουργός αναφερόμενος στις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν από την Σμύρνη, απευθύνθηκε προς τον Τσαβούσογλου λέγοντας «προτιμώ να με λες καρντάση παρά γκιαούρη».

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στο θέμα των υδρογονανθράκων λέγοντας πως «εμείς θεωρούμε ότι σε όλα τα θέματα που την αφορούν, η Τουρκία έχει δικαιώματα».

«Στο θέμα της ενέργειας εμείς έχουμε υπερασπιστεί το αυτονόητο δικαίωμα της Κύπρου να διαχειρίζεται τους πόρους της ΑΟΖ της προς όφελος και των δύο κοινοτήτων του νησιού. Είναι προφανές όμως ότι στην ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία έχει δικαιώματα που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας, που εμείς κατεξοχήν θέλουμε να ισχύει και να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές».

«Είμαστε ανοιχτοί στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας γιατί είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του τουρκικού λαού και της Ελλάδας να έχει μία φιλική ευρωπαϊκή Τουρκία στα ανατολικά μας σύνορα» υπογράμμισε.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που συζήτησαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, ανάμεσά τους και το Κυπριακό.

«Συμφωνήσαμε να έχουμε την πρώτη άτυπη διερευνητική συζήτηση για το που βρίσκονται οι δύο πλευρές για το Κυπριακό. Θέλουμε να βοηθήσουμε, όσο μπορούμε και να επιλύσουμε τη διεθνή διάσταση του θέματος. Ο στόχος της επόμενης συνάντησης, δεν είναι να διαπραγματευτούμε σε αυτό το θέμα, αλλά να ακούσουμε τις ιδέες της άλλης πλευράς» σημείωσε.

Τσαβούσογλου: Κανένα πρότζεκτ χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας δεν είναι ρεαλιστικό

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έστειλε το μήνυμα ότι «κανένα πρότζεκτ χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας δεν είναι ρεαλιστικό» ενώ έθεσε και θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη.

«Ο Γιώργος είπε ότι σε ό,τι αφορά την τουρκική μειονότητα θα της αναγνωρίσει τα δικαιώματα που απορρέουν από τη διεθνή συμφωνία, το διεθνές δίκαιο, τι λέει το διεθνές δίκαιο; Οτι είναι Τούρκοι υπάρχουν αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τα οποία δεν εφαρμόζονται, αν δεν μπορούμε να τους ονομάσουμε αυτούς ως Τούρκους πώς θα τους αναγνωρίσουμε τα δικαιώματα»;

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου ο κ. Τσαβούσογλου επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Η αύξηση των επενδύσεων και των τουριστών μεταξύ των δύο χωρών είναι ένας από τους στόχους μας δηλαδή να ενισχύσουμε την οικονομική συνεργασία μεταξύ μας», είπε

«Όσον αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι ωφέλιμο να συναντηθούν οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι και τον Απρίλιο θα ξεκινήσουμε τις πολιτικές διαβουλεύσεις και οι συνάδελφοί μας θα συζητήσουν σε αυτό το επίπεδο όλα τα θέματα», σημείωσε επίσης ο κ. Τσαβούσογλου.

Στη συνέχεια ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο Κυπριακό και το θέμα των υδρογονανθράκων.

«Για να ξεκινήσει μια νέα διαπραγμάτευση στην Κύπρο θα πρέπει να αποφασίσουμε τι και πως θα διαπραγματευθούμε, θα συνομιλήσουμε στην Κύπρο. Θα πρέπει να επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία. Αξιολογούμε αυτές τις άτυπες συναντήσεις και συζητήσαμε το θέμα και σήμερα το πρωί. Κατά την προσεχή περίοδο συμφωνούμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε αυτές τις συναντήσεις και μετά τις εκλογές στην Τουρκία θα πάω κι εγώ στην Ελλάδα. Θα πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα στις συνομιλίες και να επιτευχθεί μια λύση που να την αποδεχθούν και οι δύο πλευρές».

Σε ό,τι αφορά το θέμα ενεργειακής εκμετάλλευσης της Κύπρου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Συζητήσαμε και για τους υδρογονάνθρακες ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η Τουρκία και ευχαριστούμε. Κανένα πρότζεκτ στο οποίο δεν περιλαμβάνεται η Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικό. Η Τουρκία έχει δικαιώματα που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, δεν μπορούν να φτάσουν κάπου αποκλείοντας την Τουρκία». 

Συμπλήρωσε ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει δικαιώματα στα αποθέματα των υδρογονανθράκων γύρω από το νησί. Αυτό το αποδεχόμαστε όλοι το δέχεται η Ελλάδα, το δέχεται η Ε.Ε. Δεν είμαστε αντίθετοι ούτε σε γεωτρήσεις ούτε σε έρευνες, αλλά θα πρέπει να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Τέλος, συζητήθηκε και το θέμα των Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στη γειτονική χώρα.

«Πραξικοπηματίες και τρομοκράτες δεν έχουν προστασία στην Ελλάδα, το ποιος είναι πραξικοπηματίας και τρομοκράτης το λέει η δικαιοσύνη στα κράτη δικαίου», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, με τον Τούρκο ομόλογό του να απαντά ότι «η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας δέχτηκε ότι αυτοί είναι πραξικοπηματίες ότι θα τους επιστρέφατε, το ελικόπτερο το επιστρέψατε αλλά ήταν εμφανές ότι τα άτομα αυτά είχαν κάνει πραξικόπημα. Εσείς που έχετε υποφέρει πάρα πολύ από τα πραξικοπήματα έπρεπε να μας τους επιτρέψετε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή