Στο ναδίρ οι σχέσεις Μαξίμου-Κοτζιά

Στο ναδίρ οι σχέσεις Μαξίμου-Κοτζιά

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιδείνωση παρουσιάζουν οι σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με την κίνηση «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά, καθώς το τελευταίο διάστημα δημιουργούνται συνεχώς νέες εστίες «φωτιάς». Τελευταίο κρούσμα, πιο σοβαρό από τα προηγούμενα, ήταν η παραίτηση τριών μελών του κόμματος του κ. Κοτζιά από τις κυβερνητικές θέσεις τις οποίες κατείχαν στο υπουργείο Εξωτερικών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον διευθυντή του τμήματος Απόδημου Ελληνισμού, Μιχάλη Κόκκινο, τον αναπληρωτή διευθυντή από το ίδιο τμήμα, Δημήτρη Πλευράκη, και τον γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδιο επί οικονομικών θεμάτων, που υπαγόταν στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, Νίκο Εξαδάκτυλο. Τα τρία μέλη, με μια μακροσκελή ανακοίνωσή τους, εστιάζουν τη διαφωνία τους στα όσα συμβαίνουν στη Θράκη, κατηγορώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση για λανθασμένη πολιτική στο θέμα της μειονότητας. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται πως «θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα των Πομάκων να μην υποχρεώνονται να μαθαίνουν μια ξένη για αυτούς γλώσσα, τα τουρκικά», κατηγορώντας εμμέσως το υπουργείο για υποδαύλιση τέτοιας πολιτικής, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται πως «θα αντιπαλέψουμε κάθε προσπάθεια να παραδοθούν οι Ελληνες μουσουλμάνοι στα χέρια τρίτων». Κατά πληροφορίες, στο στρατόπεδο του «Πράττω» υπήρξε ενόχληση γιατί στο ευρωψηφοδέλτιο δεν συμπεριελήφθη κάποιος Πομάκος.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλος με ανακοίνωσή του υποβάθμιζε το θέμα, διαψεύδοντας πάντως πως οι παραιτήσεις των τριών στελεχών που ανήκουν πολιτικά στην κίνηση «Πράττω» τους είχαν ζητηθεί. «Λυπάμαι για την αποχώρηση των στελεχών αυτών, με τα οποία είχα καλή συνεργασία και είχαν προσφέρει ευσυνείδητα τις υπηρεσίες τους στο ΥΠΕΞ», σημείωνε αρχικά η ανακοίνωση, ως μια απτή ένδειξη πως δεν επιθυμεί να οξυνθούν τα πνεύματα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν συμμερίζεται τις αιτιάσεις των τριών στελεχών, τις οποίες «σέβεται και δεν θέλει να σχολιάσει». Ο κ. Κατρούγκαλος, πάντως, αναφέρθηκε και στις επικρίσεις για την πολιτική στη Θράκη, σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση θα συνεχίσει σταθερά την πολιτική της προάσπισης του καθεστώτος ισονομίας και ισοπολιτείας για τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας και τη στήριξη των αναγκών καθεμιάς εκ των τριών συνιστωσών της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή