Η μάχη για την α΄κατοικία κρίνει τη στρατηγική Τσίπρα

Η μάχη για την α΄κατοικία κρίνει τη στρατηγική Τσίπρα

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα ιδιαίτερα επιβαρυμένο περιβάλλον, που συνθέτουν το σταθερά ευρύ δημοσκοπικό προβάδισμα της Ν.Δ., η υπόθεση Λοΐζου και οι συνεχιζόμενες αποδοκιμασίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλείται να λάβει τις τελικές του αποφάσεις για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη και κυρίως το κατά πόσον το επερχόμενο νομοσχέδιο θα κατατεθεί με τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων ή όχι, θα χρωματίσει την προεκλογική στρατηγική του κ. Τσίπρα στην πορεία προς τις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου: Οι κάλπες για την Αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή στις 26 Μαΐου είναι δεδομένες. Και τούτο ανεξάρτητα από το εάν ο πρωθυπουργός, παρότι, όπως είπε, τον «γαργαλάνε» για το αντίθετο, επιλέξει οι εθνικές εκλογές να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο.

Βεβαίως, το συγκεκριμένο ζήτημα θα μπορούσε να πυροδοτήσει ακόμα και αιφνίδια προσφυγή στις κάλπες, στην περίπτωση που οδηγηθούμε σε ένα συγκρουσιακό σκηνικό με τους εταίρους. Η Αθήνα, ωστόσο, εμφανίζεται να εκτιμά ότι από την πλευρά των Βρυξελλών θα γίνουν κάποια βήματα υποχώρησης, καθώς δεν είναι επιθυμητό, στο περιθώριο του «προβληματικού» Brexit, να ανοίξει ένα νέο μέτωπο, ενώ και ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του δεν θα αποφασίσει εύκολα να διακινδυνεύσει το προφίλ του θεσμικού και συνεργάσιμου συνομιλητή, το οποίο με κόπο έχει οικοδομήσει.

Οπως αναφέρει σε συνομιλητές του ο πρωθυπουργός, στις προθέσεις του δεν είναι η ρήξη με τους θεσμούς για την πρώτη κατοικία. Δεν οικοδομεί δηλαδή ο ίδιος ένα συγκρουσιακό σκηνικό, προκειμένου να το αξιοποιήσει ως προεκλογικό όπλο. Ομως, με δεδομένη και τη σύμφωνη γνώμη των τραπεζών στο κυβερνητικό σχέδιο, δεν πρόκειται να προβεί σε υποχωρήσεις με πολιτικό κόστος. Οπως λέγεται χαρακτηριστικά «δεν θέλουμε τη ρήξη, αλλά τη συμφωνία. Ομως ανάμεσα στη ρήξη και σε μια κακή συμφωνία θα επιλέξουμε την πρώτη».

Η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή, προσανατολίζεται στο μέτωπο της οικονομίας, προκειμένου να ενισχύσει τη «φαρέτρα» της ενόψει των εθνικών εκλογών. Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού εκπέμπεται το μήνυμα ότι η προσοχή του Μεγάρου Μαξίμου επικεντρώνεται στη διαμόρφωση ενός διλημματικού αφηγήματος, με το οποίο θα απευθυνθεί ο πρωθυπουργός προς τους ψηφοφόρους στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, όποτε και αν αυτές αποφασισθεί να στηθούν. Κεντρική θέση στο αφήγημα αυτό θα έχει μια αναφορά ανάλογη με εκείνη που έκανε ο κ. Τσίπρας τον περασμένο Ιανουάριο, όταν είχε δηλώσει, στο πλαίσιο τηλεοπτικής συνέντευξης, ότι «η οικονομία είναι το μεγάλο μου ατού». Μια τέτοια επιλογή δείχνει, στη δεδομένη συγκυρία, σχεδόν μονόδρομος για την κυβέρνηση, καθώς οι προσπάθειες που έχουν γίνει από την κυβερνητική ηγεσία για αναπροσανατολισμό της ατζέντας στον δρόμο προς τις εκλογές δεν έχουν στεφθεί από ιδιαίτερη επιτυχία, η πίεση από τις Πρέσπες παραμένει ισχυρή και η προσπάθεια προσεταιρισμού στελεχών από την Κεντροαριστερά δεν αποδείχθηκε ιδιαίτερα παραγωγική.

Στο πλαίσιο αυτό, η εστίαση της συζήτησης, στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές, στο μέτωπο της οικονομίας, δείχνει μονόδρομος. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και προς τα τέλη Μαΐου λένε καλά ενημερωμένες πηγές, να τεθεί προς τους εταίρους το ζήτημα της μείωσης του αφορολογήτου. Το μέτρο έχει συμφωνηθεί να εφαρμοσθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020 και στην κυβέρνηση, θέτοντας ως παράδειγμα τους χειρισμούς στο θέμα της περικοπής συντάξεων που απετράπη, επιδιώκουν στην πορεία προς τις εκλογές να αρχίσουν μια συζήτηση για μη εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου.

Το υπερπλεόνασμα

Βεβαίως, από την πλευρά των εταίρων έχει εδώ και καιρό διαμηνυθεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί «αδιαπραγμάτευτο προαπαιτούμενο» αλλά από το πρωθυπουργικό επιτελείο επιμένουν ότι ανάλογες δηλώσεις είχαν γίνει και για τις συντάξεις και ότι μπορεί να μεταβληθεί η στάση των εταίρων με βάση τα αποτελέσματα της πραγματικής οικονομίας. Εκεί όπου για άλλη μια φορά το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να παρουσιάσει υπερπλεόνασμα.

Στην περίπτωση που η απόφαση για εθνικές εκλογές οριστικοποιηθεί αυτές να γίνουν τον Οκτώβριο, το κυβερνητικό αφήγημα θα διαμορφωθεί στο εξής τρίπτυχο: εμείς μπορούμε να διαπραγματευθούμε το αφορολόγητο και να ανατρέψουμε τη μείωση που είχαμε συμφωνήσει, συμπληρώσαμε έναν χρόνο με διαχείριση της οικονομίας εκτός μνημονίου και προχωρούμε για τη σύνταξη ενός προϋπολογισμού με βάση τα αποτελέσματα της διαχείρισης αυτής και, τέλος, θα επαναληφθεί η διανομή υπερπλεονάσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή