Συμφωνία με Βόρεια Μακεδονία

Συμφωνία με Βόρεια Μακεδονία

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταξίδι στα Σκόπια αλλά με το βλέμμα στο εσωτερικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η επικείμενη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη γειτονική χώρα στις 2 Απριλίου. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, το πρωθυπουργικό αεροσκάφος της Ελλάδας θα προσγειωθεί την ερχόμενη Τρίτη στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, με τον κ. Τσίπρα να πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, συνοδευόμενος μάλιστα από υπουργούς και επιχειρηματίες, καθώς κατά την ολιγόωρη παραμονή του στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας –αναμένεται να επιστρέψει το βράδυ της Τρίτης στην Αθήνα– ο πρωθυπουργός θα υπογράψει συμφωνίες με τον ομόλογό του.

Κατά πληροφορίες, οι συμφωνίες θα έχουν επίκεντρο τέσσερις βασικούς άξονες: Πρώτον, την ασφάλεια και την επιτήρηση του εναερίου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Τον κ. Τσίπρα άλλωστε θα συνοδεύει και ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Αποστολάκης, ο οποίος έχει ήδη μιλήσει δημόσια για τον θετικό αντίκτυπο του μετασχηματισμού των «ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας» υπό την αιγίδα της Αθήνας, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα αφήσει χώρο σε άλλες δυνάμεις να θέσουν τη γειτονική χώρα υπό τη δική τους σφαίρα επιρροής. Οι έτεροι άξονες είναι ο τομέας της ενέργειας, με πρώτο το φυσικό αέριο και τη σύνδεση των δύο χωρών, οι υποδομές και το άνοιγμα νέας διασυνοριακής οδού. Ο κ. Τσίπρας, βάσει προγράμματος, αναμένεται να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας και το απόγευμα της ίδιας ημέρας, από κοινού με τον κ. Ζάεφ, να πάρει μέρος σε επιχειρηματικό φόρουμ, ώστε να αναδειχθούν τα περιθώρια συνεργασιών των δύο πλευρών.

Τα παραπάνω, όπως προαναφέρθηκε, έχουν το βλέμμα και στο εσωτερικό. Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να εκπέμψει το μήνυμα πως η σύναψη συμφωνιών με τη γείτονα, που απορρέει από τις Πρέσπες και από τη λύση ενός χρονίζοντος εθνικού θέματος, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία και στην ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας. Η προπαρασκευαστική πάντως επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Πέμπτη δεν εξελίχθηκε όπως αναμενόταν, καθώς αναδύθηκαν σοβαρές αντιδράσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο της Θεσσαλονίκης, κάτι που ακυρώνει στην πράξη τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ περί «λίγων ακραίων που αντιδρούν στη συμφωνία».

Τα εμπορικά σήματα

Η στιχομυθία του πρωθυπουργού με τον οινοποιό κ. Ευάγγελο Γεροβασιλείου, ο οποίος του έδειξε φωτογραφίες από διεθνή έκθεση κρασιού, όπου τα κρασιά της γείτονος παρουσιάζονταν υπό τον τίτλο «Wines of Macedonia», ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μεγάλο κομμάτι των επιχειρηματιών της Βορείου Ελλάδος γύρισε την πλάτη στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, καθώς θεωρούν πως οι Πρέσπες δεν κατοχυρώνουν τα εμπορικά σήματα των επιχειρήσεών τους με την ονομασία «Μακεδονικός» ή παράγωγά του. Κατά πληροφορίες δε, στη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα στο Μακεδονία Παλάς, είχαν προσκληθεί πολύ περισσότεροι από τους περίπου 40 επιχειρηματίες που έδωσαν το «παρών», ενώ μένει να φανεί πόσοι από αυτούς θα τον ακολουθήσουν στο ταξίδι στα Σκόπια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή