ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυστηρό μήνυμα στην Αλβανία

Αυστηρό μήνυμα στην Αλβανία

Ευθεία προειδοποίηση για την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας στην Ε.Ε. απηύθυνε από το Βουκουρέστι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι τα Τίρανα προωθούν αρνητικές ρυθμίσεις για την Ελληνική Μειονότητα στη γειτονική χώρα. «Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «αν ισχύει αυτό, θα είναι μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη».

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού σχετίζονται με πληροφορίες που έφθασαν χθες το βράδυ από τα Τίρανα σχετικά με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νόμου που ψήφισε το υπουργικό συμβούλιο της Αλβανίας για τη δήμευση των παραθαλάσσιων περιουσιών Ελλήνων της Χειμάρρας. «Είναι μια υπόθεση που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας, που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως, αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας αντιθέτως στήριξε την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας. Στην τετραμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας, Ρουμανίας, Σερβίας και Βουλγαρίας, που διεξήχθη στο Βουκουρέστι, κυριάρχησαν ενεργειακά θέματα, η καλύτερη δυνατή διασυνδεσιμότητα με τους αγωγούς φυσικού αερίου και η ολοκλήρωση αυτοκινητοδρόμων.