Στον Ακάρ η σκυτάλη της ρητορικής έντασης

Στον Ακάρ η σκυτάλη της ρητορικής έντασης

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμείωτη συντηρεί τη ρητορική έντασης η Αγκυρα λίγα 24ωρα πριν από τις δημοτικές εκλογές στη γειτονική χώρα, οι οποίες, λόγω της ενεργού εμπλοκής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχουν λάβει χαρακτήρα εθνικής αναμέτρησης. Στο υπουργείο Εξωτερικών εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση των εκλογών, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος που θα έχει για το ΑΚΡ, θα οδηγήσει σε μείωση των τόνων. Χθες, τη ρητορική περί «Γαλάζιας Πατρίδας» επανέφερε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ενώ η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», όργανο του προεδρικού παλατιού, ανέδειξε σενάριο αμερικανοτουρκικής σύγκρουσης στο Αιγαίο, με τις ΗΠΑ να λαμβάνουν το μέρος της Ελλάδας, το οποίο περιλαμβάνεται ως πιθανό σχέδιο στο βιβλίο δύο απόστρατων αξιωματικών. Το βιβλίο προλογίζει ο εν ενεργεία αρχηγός ναυτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ Τζον Ρίτσαρντσον.

Σε κάθε περίπτωση, οι πραγματικές τουρκικές διαθέσεις θα φανούν στις 12 Απριλίου, όταν και είναι προγραμματισμένη η συνάντηση ανάμεσα στον γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρη Παρασκευόπουλο και τον Τούρκο μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ. Πιθανό ναυάγιο στη συγκεκριμένη συνάντηση θα σημάνει εκ των πραγμάτων ότι η Αγκυρα είναι αποφασισμένη να συντηρήσει την παρούσα, ελάχιστα παραγωγική στάση στο Αιγαίο.

Χθες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας σε εκδήλωση βετεράνων στην Κωνσταντινούπολη, απηύθυνε προειδοποίηση προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι η Αγκυρα δεν θα ανεχθεί τετελεσμένα στο Αιγαίο. «Οπως με όλους μας τους γείτονες, το ίδιο και στο Αιγαίο Πέλαγος είμαστε υπέρ της φιλίας, της ειρηνικής επίλυσης, των σχέσεων καλής γειτονίας, του δικαίου και των δικαιωμάτων. Αλλά θέλουμε όλοι να γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο, δεν θα θυσιάσουμε το παραμικρό δικαίωμα του ιερού μας έθνους και ότι στο θέμα αυτό θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί στο πλαίσιο της νόμιμης άμυνας και του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο κ. Ακάρ.

«Καμία υποχώρηση»

Οι δηλώσεις του κ. Ακάρ γίνονται αντιληπτές και ως απάντηση στις πρόσφατες τοποθετήσεις του Ελληνα ομολόγου του Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος, στον απόηχο της παρενόχλησης του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρωθυπουργό στο Αγαθονήσι, περιέγραψε την Τουρκία ως πρόβλημα. «Αναμένουμε από όλους να μένουν μακριά από προκλήσεις, να δείχνουν κατανόηση και να συναισθάνονται τις καταστάσεις. Αναμένουμε όλοι να βάλουν καλά στο κεφάλι τους ότι θα αντιδράσουμε σε οποιαδήποτε κίνηση εναντίον μας. Σε αυτό το θέμα δεν πρόκειται να κάνουμε καμία υποχώρηση», πρόσθεσε ο κ. Ακάρ.

Ως προς το σενάριο το οποίο αναδεικνύει η «Γενί Σαφάκ», αυτό θυμίζει αρκετά και παλαιότερα. Ξεκινάει με τη βύθιση ενός ελληνικού πλοίου που μεταφέρει βαλλιστικούς πυραύλους στην Κύπρο και εξελίσσεται σε σύγκρουση στο Αιγαίο, με το αμερικανικό ναυτικό να συντάσσεται με τις Ελληνικές Δυνάμεις οι οποίες αντιμετωπίζουν τουρκική εισβολή στα ανατολικά νησιά του Αρχιπελάγους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή