ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποινικές διώξεις για τα δάνεια πολιτικών κομμάτων

poinikes-dioxeis-gia-ta-daneia-politikon-kommaton-2307735

Η υπόθεση των κομματικών δανείων που βρέθηκε, όπως και η Novartis, ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης στο αφήγημά της κατά της διαπλοκής, οδήγησε χθες –λίγο πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές– σε ποινικές διώξεις δεκάδων στελεχών τραπεζών, πάνω από 120 άτομα, μιας και κρίθηκαν υπεύθυνοι των δανειοδοτήσεων για Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ από το 2005 έως το 2011.

Ως ηθικοί αυτουργοί διώκονται, επίσης, και εννέα υπεύθυνοι των ταμείων των δύο κομμάτων. Η υπόθεση είχε αρχικά τεθεί στο αρχείο. Ανασύρθηκε το 2017 ύστερα από προσωπική παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, που ζήτησε την επανεξέτασή της, αν και είχε ψηφιστεί νόμος το 2013, επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά, που προέβλεπε απαλλαγή από κάθε ποινική ευθύνη για τα τραπεζικά στελέχη που ενέκριναν, υπό προϋποθέσεις, δάνεια για κοινωφελή ιδρύματα και κόμματα.

Σύμφωνα με τους οικονομικούς εισαγγελείς που ανέλαβαν τον επανέλεγχο, τα δάνεια των κομμάτων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, τα οποία δόθηκαν με την εγγύηση των μελλοντικών κρατικών επιχορηγήσεων, δεν διέθεταν επαρκείς εξασφαλίσεις και ως εκ τούτου τα τραπεζικά στελέχη που τα υπέγραψαν φέρουν ποινικές ευθύνες ως φυσικοί αυτουργοί με την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος και με ηθικούς αυτουργούς τους υπευθύνους των κομματικών ταμείων. Για τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ η εισαγγελική έρευνα κατέληξε σε αντίθετο συμπέρασμα, ότι εξυπηρετούνται και ελήφθησαν υπό επαρκείς εγγυήσεις.

Πάντως, η ιστορία με τα κομματικά δάνεια, που είχε προβληθεί από κυβερνητικά στελέχη ως ενδεικτικό παράδειγμα διαπλοκής, θα απασχολήσει προσεχώς τη Δικαιοσύνη, η οποία θα κληθεί να κρίνει αν ο νόμος που απάλλασσε τα τραπεζικά στελέχη των ποινικών ευθυνών μπορεί πράγματι να ξεπεραστεί ή όχι.

Αλλωστε η αρχική αρχειοθέτηση της υπόθεσης από εισαγγελείς έγινε διότι ελέγχθηκαν οι προϋποθέσεις που έθετε ο νόμος του 2013 και βρέθηκε ότι είχαν τηρηθεί. Τώρα οι εισαγγελείς, προκειμένου να ξεπεράσουν τον σκόπελο του νόμου –πράγμα καθόλου εύκολο–, υποστήριξαν ότι τα δάνεια αυτά, όταν δόθηκαν, δεν είχαν επαρκείς εξασφαλίσεις.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για δάνεια που είχαν ληφθεί από το 2005 και μέχρι το 2011, υπό άλλες οικονομικές συνθήκες και υπό άλλα δεδομένα, πολλά από τα οποία έχουν εν μέρει στο παρελθόν εξυπηρετηθεί. Για την υπόθεση θα ακολουθήσει ανακριτική διαδικασία που θα κρατήσει καιρό, αφού το σύνολο των ελεγχομένων τραπεζικών στελεχών και υπευθύνων των κομματικών ταμείων ξεπερνάει τους 130.

Ωστόσο η άσκηση ποινικών διώξεων, που έρχεται σε μια χρονική συγκυρία προ της επικείμενης προεκλογικής περιόδου, όπως και η υπόθεση της Novartis, για την οποία επίσης αναμένονται εξελίξεις, προσδίδει στις δικαστικές εξελίξεις αυτού του τύπου, εκ των πραγμάτων, έντονο πολιτικό χαρακτήρα και προκαλεί σκέψεις ακόμα και για πολιτικές εκπλήξεις.